China a construit o dronă de pasageri care poate zbura mii de kilometri. Armata ar putea să o folosească în scopuri militare (Video)

China a construit o dronă de pasageri care poate zbura mii de kilometri. Armata ar putea să o folosească în scopuri militare (Video)

Drona Lanying R6000 poate transporta zece persoane pe o distanță de până la 3.840 de kilometri și poate atinge viteza de 547 km/h. Dezvoltatorul acesteia a avut anterior mai multe contracte cu armata, dar susține că a proiectat-o pentru transport de pasageri și de marfă.

O companie de aviație din China a construit primul prototip al unei drone mari cu rotor înclinat care poate transporta o sarcină de două tone. Denumit Lanying R6000, vehiculul aerian fără pilot este dezvoltat de United Aircraft, care a asamblat prototipul la fabrica sa din orașul Wuhu, relatează Business Insider.

Potrivit postului local Wuhu News, fabricarea dronei a fost finalizată vineri. Lanying R6000 a fost proiectată să decoleze cu o încărcătură maximă de două tone sau cu până la zece pasageri la bord.

ADVERTISING

Producătorul din Shenzhen susține că Lanying R6000 are o rază de acțiune maximă de 3.840 de kilometri și poate atinge o altitudine de croazieră de până la 7.620 de metri.

Drona e mai rapidă decât elicopterele

În mod remarcabil, drona decolează și aterizează vertical, asemenea elicopterelor, dar poate atinge o viteză mult mai mare decât acestea - până la 547 de kilometri pe oră.

United Aircraft a prezentat specificațiile dronei la expoziția aviatică din Singapore din februarie, dar a oferit atunci doar concepte vizuale. De data aceasta, o fotografie arată aeronava finalizată, echipa de producție ținând un banner care anunță că prima dronă Lanying R6000 tocmai a ieșit de pe linia de asamblare.

ADVERTISING

Întâmplător sau nu, Lanying R6000 seamănă cu aeronava americană Bell Boeing V-22 Osprey. Capacitatea de transport a dronei chineze este mult mai mică decât cea a lui Osprey, care poate transporta 24 de pasageri sau încărcături aeriene de până la nouă tone.

Prezentarea completă a dronei a dus la comparații pe rețelele sociale chineze cu modelul Bell V-280 Valor, o aeronavă mai nouă care a efectuat primul zbor în decembrie 2017.

Lanying R6000 își va face debutul la Zhuhai Air Show 2024, care se ca desfășura între 12 și 17 noiembrie.

ADVERTISING

Posibile aplicații militare

Nu este clar dacă drona este concepută pentru scopuri militare, notează Insider. United Aircraft a declarat reporterilor de la Singapore Airshow că pregătește aeronava pentru roluri civile, cum ar fi transportul de mărfuri sau de pasageri.

Cu toate acestea, Wuhu News a relatat că drona va aduce o contribuție puternică în mai multe sectoare ale aviației, inclusiv răspunsul în caz de urgență și apărarea națională.

Datele de pe site-ul United Aircraft arată că în 2014 producătorul a obținut contracte militare de la guvernul chinez pentru mai multe aparate, inclusiv un elicopter fără pilot.

O broșură promoțională de pe site-ul companiei spune că fondatorul său, Tian Gangyin, "și-a condus echipa pe calea integrării militare-civile pentru a consolida forțele armate cu tehnologie și a servi națiunea prin aviație".

Mesajul face referire la o strategie națională a Beijingului de a apela la firmele civile de știință și tehnologie pentru dezvoltarea militară, cultivând o regulă pentru companiile private de a colabora cu armata și de a împărtăși cercetarea.

China a promovat un impuls major pentru cercetare și dezvoltare în aviația de joasă altitudine, o industrie despre care oficialii speră că va exploda. Beijingul nutrește de mult timp ambiția de a transforma țara într-un lider global dominant în tehnologii avansate.

Autoritățile de aviație din China au anunțat în februarie că industria autohtonă a aeronavelor la joasă altitudine valora aproximativ 70 de miliarde de dolari, dar era de așteptat să crească la aproximativ 281 de miliarde de dolari până în 2030.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇