Cercetătorii chinezi au reușit să creeze o varietate de orez care produce predominant coenzima Q10, un antioxidant adesea asociat cu îmbunătățirea sănătăţii inimii. Reușita, obţinută prin editare genetică, ar putea deschide calea pentru viitoare inovații în culturile alimentare de bază, precum grâul, porumbul și diverse legume.
CoQ10 este o substanță naturală prezentă în corpul uman, însă nivelurile sale scad de obicei odată cu înaintarea în vârstă. Oamenii de ştiinţă au observat că persoanele cu boli de inimă sau cele care folosesc medicamente pentru scăderea colesterolului au, adesea, niveluri semnificativ mai mici de CoQ10.
Echipa, condusă de expertul în plante Caixia Gao, de la Institutul CAS de Genetică şi Biologie, şi de Chen Xiaoya, de la Centrul CAS pentru Excelență în Științele Moleculare ale Plantelor (CEMPS), şi-a propus să modifice compoziția genetică a orezului, astfel încât să favorizeze producția de CoQ10 în detrimentul CoQ9, care ar fi apărut în mod normal, cu mai puține beneficii pentru organism.
De-a lungul timpului, culturi alimentare precum orezul, grâul și castraveţii par să fi evoluat astfel încât să producă CoQ9.
Cu ajutorul editării primare, care permite modificări precise in ADN-ul unui organism fără a introduce gene străine, oamenii de știință chinezi au reușit să obțină boabe de orez care conțineau 75% CoQ10.
Unul dintre autorii studiului a explicat că, deși conţinutul de CoQ10 din acest orez editat este comparabil cu nivelurile găsite în unele alimente vegetale, cum ar fi roşiile, acesta este totuşi mai scăzut decât în carne şi peşte. ”În viitor, se vor face încercări pentru a creşte şi mai mult conținutul”, a mai spus el.
Deşi oamenii consumă în mod obișnuit între 3 şi 6 miligrame de CoQ10 pe zi din alimentație, unele studii sugerează că aportul optim zilnic ar putea fi mai apropiat de 500 de miligrame, scrie Interesting Ingineering.
Având în vedere că orezul, grâul și porumbul reprezintă împreună mai mult de jumătate din aportul caloric global, fortificarea acestor alimente de bază ar putea ajuta la reducerea deficitului pentru persoanele cu nevoi nutriționale crescute.
Potrivit echipei, tehnica de editare folosită aici ar putea fi aplicată și altor cereale și legume care, de regulă, produc Co09 în loc de CoQ10.