Mai sunt câteva zile până la alegerile prezidențiale din SUA care vor avea loc pe 3 noiembrie. În noaptea de marți spre miercuri, săptămâna viitoare, începând cu ora 23.00 (ora locală), pasionații de politică din România vor putea urmări procesul electoral din SUA pe Internet sau cablu.
Cu mai puțin de o săptămână până la alegeri, Joe Biden e dat ca favorit să câștige alegerile de toate marile institute de sondare a opiniei publice, dar și de mulți experți din ambele tabere, democrați sau republicani.
Cum se votează la alegerile prezidențiale din SUA
E declarat învingător candidatul care a strâns cel puțin 270 de voturi electorale, jumătate plus unul din totalul de 538.
Fiecare stat, în funcție de numărul de locuitori, are alocat un număr de electori.
De exemplu, Montana, un stat cu o populație redusă (960.000 de locuitori), are 3 electori, iar California, un stat cu aproape 40 de milioane de locuitori, are 55 de electori.
Agenții FBI au ascuns documente cheie din dosarul Rusia-alegeri SUA, de teamă să nu le descopere Trump
Candidatul care câștigă cele mai multe voturi într-un stat va primi toate voturile electorilor din acel stat.
Astfel, dacă Trump câștigă cel mai mare număr de voturi în Montana, cei trei electori din acest stat trec în buzunarul lui. Dacă Biden câștigă California, cei 55 de electori din acest stat vin în tabăra lui.
În SUA sunt 50 de state federale. La nivelul acestora, în funcție de populația fiecărui stat, sunt repartizați cei 538 de electori.
Candidatul care câștigă alegerile într-un număr de state astfel încât suma electorilor din acestea să fie de cel puțin 270 devine președintele SUA.
Ce trebuie să urmăriți în noapte de marți spre miercuri dacă vă uitați la programele de știri din SUA
Cu o mare probabilitate, în dimineața zilei de miercuri între ora 02.00 și 02.30 (ora României) se va ști cine va fi noul președinte al SUA.
Donald Trump, pentru a avea o șansă să rămână încă patru ani la Casa Albă, trebuie să câștige confruntarea cu Joe Biden atât în Florida, cât și în Pennsylvania.
Dacă pierde în unul din cele două state, a pierdut președinția. De ce? Pentru că îi va fi imposibil să mai adune numărul necesar de cel puțin 270 de electori.
Alegeri în SUA: Biden îl depăşeşte confortabil pe Trump în preferinţele electoratului latino-american
Florida are 29 de electori, Pennsylvania are 20. În acest moment, Joe Biden are mai multe căi să ajungă la Casa Albă chiar și fără să câștige cursa electorală în cele două state. De exemplu, cea mai facilă cale ar fi să ia mai multe voturi ca Trump în Arizona (11 voturi electorale). În acest stat din sud-vestul SUA, Joe Biden e, de asemenea, favorit. Cu cele 11 voturi poate atinge cifra de 270.
În Pennsylvania, urnele se vor închide miercuri, ora 02.00 (ora României). Nu există exit-poll, iar numărătoarea voturilor va începe abia după încheierea votului. E puțin probabil să apară date concrete la acea oră, dar vor exista proiecții făcute de televiziuni împreună cu institute de sondare a opiniei publice.
Pe de altă parte, în Florida urnele se închid la ora 02.30 (ora României), dar până la închiderea lor, cele mai multe voturi au fost deja numărate. E foarte posibil, în cazul în care Biden va lua mai multe ca Trump, rezultatul să fie clar mult mai devreme. Dacă Trump câștigă în acest stat, suspansul se prelungește.
Florida. Cu șase zile înainte de vot, Joe Biden e cotat cu 61% șanse de victorie, iar Donald Trump cu 39%. Media sondajelor de opinie arată că Biden e în fața lui Trump cu două puncte procentuale. Deci e o cursă strânsă.
Pennsylvania. Cu șase zile înainte de vot, în acest stat, Joe Biden e cotat cu 85% șanse de victorie, Donald Trump cu 15%. Media sondajelor de opinie arată că Biden e în fața lui Trump cu 5 puncte procentuale. Dacă nu se întâmplă ceva spectaculos în aceste ultime zile, Biden e favorit să câștige.
Epidemia de coronavirus, unicul subiect din campania electorală
Marea problemă a actualului președinte a fost inabilitatea de a administra criza medicală din SUA. Faptul că a luat epidemia în glumă, că a creat polarizare politică în jurul măsurilor de protecție a populației și că nu a înțeles cât de afectați sunt oamenii de criza generată de epidemie l-a pus într-o poziție defensivă în fața lui Joe Biden care a militat pentru responsabilitate și solidaritate în fața crizei.
Din această cauză, Trump a pierdut masiv susținerea femeilor și a persoanelor în vârstă, care au văzut în Biden un lider mai potrivit pentru aceste vremuri tulburi.
Cum joacă Rusia și China în alegerile americane. Cine nu-l mai vrea pe Trump
Sondajele publicate după ultima dezbatere electorală arată că președintele în funcție nu a reușit să capteze atenția și susținerea alegătorilor, diferența dintre cei doi candidați a rămas în jurul a zece procente în ce privește votul popular - număr total de voturi obținut de fiecare dintre candidați la nivelul întregii țări. Acesta e un barometru important în ce privește schimbarea orientării alegătorilor către un candidat sau altul.
Donald Trump a încercat să dezvolte un front de atac la adresa lui Biden printr-un pachet de mail-uri sustrase dintr-un laptop al lui Hunter Biden, fiul candidatului democrat.
Subiectul s-a dovedit un fiasco, nefiind preluat de niciun cotidian important, indiferent de afinitățile politice - democrate sau republicane.
Nici măcar reușita Partidului Republican de a numi un nou judecător la Curtea Supremă, e vorba de Amy Coney Barrett, nu a trecut de zidul de interes ridicat de epidemia de coronavirus.
În acest moment, republicanii au numit 6 judecători la Curtea Supremă, iar democrații 3, transformând cea mai înaltă instanță de judecată a SUA într-una puternic conservatoare cu efecte asupra legislației cu privire la dreptul femeilor de a face avort, la cea legată de imigrație sau de limitarea accesului la arme de foc, teme extrem de controversate.
Pe de altă parte, există posibilitatea ca Partidul Democrat, la alegerile din data de 3 noiembrie, să obțină controlul asupra Senatului, dar și asupra Camerei Reprezentanților. Pentru ultima, nu au nicio problemă, majoritatea e ca și asigurată, la Senat, democrații sunt favoriți, dar au mari emoții.
Dacă republicanii pierd pe toate fronturile, mandatul lui Donald Trump va reprezenta un dezastru și pentru partid, cel puțin doi ani acesta fiind scos pe margine în ce privește decizia politică.
În SUA, alegerile pentru Camera Reprezentanților se desfășoară din doi în doi ani, când toți parlamentarii (435) trebuie să lupte pentru păstrarea locului în circumscripțiile în care au fost aleși. Mandatul unui senator e de șase ani, iar din doi în doi ani sunt alegeri pentru o treime din cele 100 de locuri ale camerei superioare.