Cafeaua aduce un plus de sănătate, dar numai dacă o bem dimineața

Cafeaua aduce un plus de sănătate, dar numai dacă o bem dimineața
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou studiu a constatat că persoanele care beau cafea dimineața au un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât cei care beau cafea în restul zilei.

Este primul studiu major care s-a aplecat asupra beneficiilor pentru sănătate ale cafelei în diferite momente ale zilei.

Studiul a fost publicat miercuri în European Heart Journal şi este citat de The Guardian.

Analiza consumului de cafea la peste 40.000 de adulți a constatat că cine o bea dimineață era cu 16% mai puțin probabil să moară din orice cauză și cu 31% mai puțin probabil să moară din cauza bolilor cardiovasculare, într-o perioadă de urmărire de 10 ani.

ADVERTISING

Dar beneficiile pentru sănătatea inimii au părut să dispară la persoanele care au băut cafea pe tot parcursul zilei, au descoperit cercetătorii.

Datele medicale compilate în acest studiu nu arată nicio reducere semnificativă a mortalității pentru cei care beau cafea toată ziua în comparație cu cei care au evitat cafeaua.

„Nu este important doar dacă bei cafea sau cât de mult bei, ci momentul din zi în care bei cafea este important”, a spus profesorul Lu Qi, expert în nutriție și epidemiologie la Universitatea Tulane din New Orleans.

Studiul sugerează că o doză de cafea de dimineață este mai bună pentru inimă decât una de seară, dar nu explică de ce.

ADVERTISING

„Acest studiu nu ne spune de ce consumul de cafea dimineața reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare. O posibilă explicație este că consumul de cafea după-amiaza sau seara poate perturba ritmurile circadiene (ciclul de 24 de ore al modificărilor fizice, mentale și comportamentale ale corpului nostru) și nivelurile de hormoni precum melatonina”, adaugă dr. Lu Qi.

Acest lucru, la rândul său, afectează somnul, inflamația și tensiunea arterială, toate acestea putând dăuna sănătății inimii

Studiul s-a bazat pe obiceiurile alimentare ale a 40.725 de adulți – inclusiv cantitatea de cafea pe care au consumat-o și când au consumat-o – care au participat la această cercetare națională de examinare a sănătății și nutriției din SUA, între 1999 și 2018.

ADVERTISING

Aproximativ 36% dintre participanţii la studiu beau cafea dimineața, în timp ce 16% au băut cafea mai târziu în cursul zilei.

Potrivit studiului, cei care beau cafea de dimineață aveau un risc mai mic de deces, fie că erau băutori moderaţi (două până la trei căni pe zi), fie consumau mai mult.

Beneficiul pentru sănătate a fost mai mic pentru cei care au băut doar o cană dimineața.

Rezultatele acestui studiu amplu au fost verificate într-un grup mai mic de 1.463 de persoane care au completat jurnalele detaliate de o săptămână cu alimente și băuturi.

Profesorul Thomas Lüscher, cardiolog la spitalele Royal Brompton și Harefield din Londra, observă că cei care beau cafea pe tot parcursul zilei dorm prost, iar cafeaua pare să suprime melatonina, un hormon care este important pentru inducerea somnului în creier.

Efectele sunt determinate în mare măsură de cofeină, dar cafeaua conține sute de alți compuși bioactivi care ne afectează fiziologia.

Cercetătorii spun că unele substanțe din sânge care provoacă inflamația ating vârful dimineața și ar putea fi contracarate de compuși antiinflamatori dintr-o cafea de dimineață.

„Această explicație se aplică atât cafelei cu cofeină, cât și celor decofeinizate”, scriu ei.

Cea mai recentă lucrare se bazează pe un studiu din 2022 din UK Biobank, care a constatat că oamenii care beau până la trei căni de cafea pe zi au o inimă mai sănătoasă decât cei care nu beau deloc.

Nu se recomandă să bei mai mult de patru ceşti pe zi, deoarece cantitățile mari pot crește tensiunea arterială.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇