Ce se întâmplă în corpul tău după ce ai băut o ceașcă de cafea, minut cu minut

Ce se întâmplă în corpul tău după ce ai băut o ceașcă de cafea, minut cu minut

Un dietetician britanic explică pentru Daily Mail ce se întâmplă în corpul nostru imediat după ce am consumat o ceașcă de cafea.

Băutura preferată a planetei începe să își facă simțite efectele în doar zece minute după prima înghițitură, ceea ce arată cât de repede este absorbită cafeina în fluxul sanguin prin diferite părți ale sistemului digestiv, spune Duane Mellor, de la Asociaţia Britanică a Dieteticienilor.

Cafeina poate fi absorbită în cantități mici prin gură și stomac, însă cea mai mare parte a absorbției are loc în prima parte a intestinelor. Odată absorbită, poți experimenta o creștere a nivelului de energie. Acest lucru poate fi înșelător însă, întrucât cafeina nu furnizează cu adevărat energie, ci blochează corpul să interacționeze cu adenozina, un neurotransmitator care ne face să ne simțim obosiți. Prin urmare, devenim mai alerți. 

ADVERTISING

De asemenea, într-un interval de jumătate de oră după ce am băut cafeaua, putem experimenta o creștere a tensiunii arteriale, deoarece vasele de sânge se pot contracta temporar. Efectul este încă vizibil aproximativ patru ore mai târziu.

Dacă vom consuma mai mult de patru cești de cafea pe zi ne putem confrunta cu valori crescute alte tensiunii pe termen lung, avertizează specialiștii.

Efectele cafeinei asupra organismului nostru ating punctul culminant după 45 de minute, continuă Mellor. Efectul de stimulare, accelerarea ritmului cardiac și plusul de energie resimțit îmbunătățesc concentrarea și memoria.

ADVERTISING

Dar mai mult de 400 de miligrame de cafeină pe zi, echivalentul a patru cești, poate avea efecte nedorite precum nervozitate și creșterea nivelului de anxietate.

După 60 de minute, cafeina începe să aibă ceea ce experții numesc un efect diuretic, care se manifestă prin nevoia de a urina mai des ca de obicei, deoarece cafeina inhibă producția hormonului antidiuretic, care ajută la reglarea cantității de apă din organism. Totuși, nu există risc de deshidratare decât dacă bei mai mult de cinci cești de cafea pe zi, cu alte cuvinte consumi mai mult de 500 de miligrame de cafeină pe zi.

ADVERTISING

Cafeina poate avea, totodată, un efect laxativ, activând contracțiile în colon și în mușchii interni și stimulând tranzitul intestinal, după cum arată studiile.

Rata de metabolizare a cafeinei variază de la persoană la persoană. Pentru cei mai mulți oameni, după o oră sau două după ce au luat prima gură de cafea efectul de stimulare începe să dispară, la fel și efectele diuretice, însă, chiar dacă ne simțim mai moleșiți, asta nu înseamnă că nu mai avem cafeină în sistemul nostru, precizează Mellor.

”Pentru cei mai mulți oameni, cantitatea de cafeină scade cu aproximativ jumătate după șase ore, fiind metabolizată de ficat, așa că, chiar dacă efectele par să se fi estompat după o oră sau două, încă mai este destulă cafeină în sistemul nostru”, spune el.

Prin urmare, mulți experți în somnologie recomandă să evităm cafeaua cu opt ore înainte de culcare pentru a nu ne afecta somnul.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇