Un nou studiu sugerează că banala cofeină ar putea contracara efectele alcoolului asupra creierului și ar putea limita riscul de dependență prin interacțiunea cu producția de dopamină.
Cercetători din Italia și SUA au analizat în detaliu relația dintre cofeină și alcool, iar rezultatele sunt promițătoare când vine vorba de un nou tratament împotriva dependenței.
În experimente realizate pe șobolani, s-a constatat că banala cofeină are efect direct asupra creierului, mai precis asupra sistemului de recompensă, acolo unde se eliberează dopamina, după cum scrie Science Alert.
Această cale este implicată și în mecanismele de întărire a comportamentului asociate cu tulburarea consumului de alcool, ceea ce sugerează că această cofeină ar putea întrerupe ciclul de adicție.
Din cercetări reiese că această substanță, cofeina, blochează conversia alcoolului în salsolinol, o substanță chimică ce declanșează eliberarea de dopamină. Acest proces face consumul de alcool mai puțin plăcut, reducând dorința de a consuma mai mult.
Cofeina interferează direct și cu răspunsul creierului la salsolinol și morfină, ceea ce ar putea face din aceasta o opțiune promițătoare pentru prevenirea dependențelor în general.
Cercetătorii intenționează să testeze efectele cofeinei pe alte animale, în special pe femele, deoarece studiul de față s-a concentrat exclusiv pe șobolani masculi. În plus, ei vor să analizeze efectele pe termen lung ale cofeinei și să examineze modul în care aceasta afectează animalele deja dependente de alcool.