Prima reacție oficială a Iranului după atacul israelian. Hezbollah denunță o escaladare periculoasă și acuză SUA

Prima reacție oficială a Iranului după atacul israelian. Hezbollah denunță o escaladare periculoasă și acuză SUA

Determinarea Iranului de a se apăra nu are limite, a declarat sâmbătă ministrul de Externe Abbas Araghchi, după atacurile israeliene din timpul nopţii împotriva unor obiective militare ale ţării.

”Cred că am dovedit că nu există limite pentru determinarea noastră de a ne apăra”, a spus Abbas Araghchi într-un interviu acordat site-ului ghidului suprem iranian, transmite AFP.

Aceasta este prima reacţie a unui înalt oficial iranian după atacurile aeriene israeliene efectuate în cursul nopţii împotriva unor instalaţii militare din Iran.

ADVERTISING

Atacul, care a vizat ”situri militare din provinciile Teheran, Khuzestan (sud-vest) şi Ilam (vest)”, a provocat ”daune limitate”, a indicat armata iraniană, adăugând că doi soldaţi au fost ucişi, fără a preciza unde.

”Ne vom apăra pământul şi patria. Cred că toată lumea a văzut deja acest lucru”, a dat asigurări ministrul Araghchi.

Reacția Hezbollah

La rândul său, mişcarea islamistă libaneză Hezbollah a calificat sâmbătă atacurile israeliene asupra Iranului drept o ”escaladare periculoasă” în regiune, afirmând că Washingtonul poartă întreaga responsabilitate pentru atacul lansat de aliatul său.

ADVERTISING

”Hezbollah condamnă cu fermitate agresiunea sionistă perfidă împotriva Republicii Islamice Iran şi o consideră o escaladare periculoasă în întreaga regiune”, a declarat Hezbollah într-un comunicat, informează AFP..

Statele Unite ”poartă întreaga responsabilitate pentru masacrele, tragediile şi durerea cauzate de Israel”, a adăugat Hezbollah.

Sâmbătă, Israelul a anunţat pentru prima dată public că a atacat Iranul cu lovituri înainte de zori împotriva unor instalaţii de producţie de rachete, a unor baterii de rachete sol-aer şi a altor sisteme antiaeriene.

ADVERTISING

Statele Unite au fost notificate înaintea declanşării operaţiunii. După mai multe ore, armata israeliană a anunţat încheierea atacului, precizând că au fost vizate facilităţi de producere a rachetelor.

Ministerul de Externe libanez a condamnat atacurile israeliene, numindu-le 'o încălcare a suveranităţii Iranului şi o ameninţare grava la adresa securităţii regionale'.

Ministerul libanez a chemat Consiliul de Securitate al ONU 'să pună capăt escaladării militare a Israelului' în regiune.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇