Omenirea a dat peste cap circuitul apei în natură, pentru prima dată în istorie

Omenirea a dat peste cap circuitul apei în natură, pentru prima dată în istorie

Oamenii au destabilizat circuitul apei în natură pentru prima dată în istorie, alimentând un dezastru al apei care va avea efecte devastatoare asupra economiilor, producției de alimente și asupra vieții oamenilor, arată un raport recent.

Deceniile de utilizare distructivă a terenurilor și gestionarea defectuoasă a apei au intrat în coliziune cu criza climatică provocată de om și pun sub un „stres fără precedent” circuitul apei în natură, se arată în raportul publicat de Comisia Globală pentru Economia Apei, un grup de lideri internaționali și experți, relatează CNN.

Circuitul apei în natură este sistemul complex prin care apa se mișcă în jurul planetei. Apa se evaporă din sol – inclusiv din lacuri, râuri și plante – și se ridică în atmosferă, formând coloane mari de vapori de apă capabile să parcurgă distanțe lungi, înainte de a se răci, de a se condensa și, în cele din urmă, de a cădea înapoi pe Pământ sub formă de ploaie sau zăpadă.

ADVERTISING

Vom avea mai puțină apă și tot mai multă nevoie de ea

Perturbarea acestui sistem natural provoacă deja mari probleme în toată lumea. Aproape trei miliarde de oameni se confruntă cu deficitul de apă. Recoltele se micșorează, iar orașele rămân fără apă pe măsură ce apele subterane de sub ele seacă.

Consecințele vor fi și mai grave dacă nu se iau urgent măsuri. Criza apei amenință peste 50% din producția mondială de alimente și riscă să reducă în medie cu 8% PIB-ul țărilor până în 2050. Pierderile vor fi mult mai mari în țările sărace - până la 15%, arată documentul.

ADVERTISING

Raportul face distincția între „apa albastră" - apa lichidă din lacuri, râuri și stratul acvifer și "apa verde" - umiditatea stocată în sol și plante.

Deși a fost trecută cu vederea multă vreme, aprovizionarea cu apă verde este la fel de importantă pentru ciclul apei, spun autorii, deoarece aceasta revine în atmosferă atunci când plantele eliberează vapori de apă, generând aproximativ jumătate din toate precipitațiile de pe uscat.

Perturbările circuitului apei în natură sunt legate profund de schimbările climatice, arată comisia.

Aprovizionarea stabilă cu „apă verde" este vitală pentru susținerea vegetației, care poate înmagazina carbonul care contribuie la încălzirea planetei. Însă daunele pe care le provoacă oamenii, inclusiv distrugerea zonelor umede și a pădurilor, epuizează aceste rezervoare de carbon și accelerează încălzirea globală. La rândul său, căldura alimentată de schimbările climatice usucă terenurile, reduce umiditatea și crește riscul de incendii.

ADVERTISING

Criza e agravată de nevoia uriașă de apă. Potrivit comisiei, oamenii au ajuns la un consum mediu de aproximativ 4.000 de litri pe zi pentru a duce „un trai demn", cu mult peste nivelul de 50 până la 100 de litri despre care Națiunile Unite spun că e necesar pentru nevoile de bază și mai mult decât pot obține majoritatea regiunilor din surse locale.

Ce e de făcut

Criza poate fi abordată doar printr-o mai bună gestionare a resurselor naturale și prin reduceri masive ale poluării cauzate de încălzirea planetei, a spus Richard Allan, profesor de științe climatice la Universitatea Reading, Anglia, pentru CNN.

Autorii raportului spun că guvernele trebuie să desemneze circuitul apei ca „bun comun" și să-l abordeze în mod colectiv.

Țările sunt dependente una de cealaltă nu numai prin lacuri și râuri care se întind peste granițe, ci și prin apa din atmosferă, care poate parcurge distanțe uriașe. Asta înseamnă că deciziile luate într-o țară pot perturba precipitațiile în alta, menționează ei.

Raportul cere „o reorientare fundamentală a locului pe care îl ocupă apa în cadrul economiilor", inclusiv prețuri mai mari pentru a descuraja risipa și tendința de a planta culturi și instalații consumatoare de apă, precum centrele de date, în regiunile cu stres hidrologic.

„Criza globală a apei e o tragedie, dar este și o oportunitate de a transforma economia apei", a declarat Ngozi Okonjo-Iweala, director general al Organizației Mondiale a Comerțului și co-președintele comisiei care a publicat raportul.

„Aprecierea corectă a apei este esențială pentru a recunoaște deficitul ei și numeroasele beneficii pe care le oferă", a adăugat ea.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇