Centrele de date au o problemă și trebuie să alegem: Mai puțină poluare sau mai mult Netflix?

Centrele de date au o problemă și trebuie să alegem: Mai puțină poluare sau mai mult Netflix?

Activiștii de mediu susțin că marile centre de date consumă prea multă energie electrică și contribuie la poluare, așa că trebuie să facem o alegere: fie ne ocupăm cu adevărat de reducerea emisiilor, fie stăm mai mult pe Netflix.

Grupul „Clouds Were Under Our Feet” („Norii erau sub picioarele noastre”) se pronunță împotriva construirii de centre de date, pe care le consideră responsabile de creșterea poluării. Potrivit organizației, energia electrică pe care o folosesc cele cinci centre de date din Marsilia ar putea fi folosită pentru electrificarea rețelei locale de autobuze.

"Trebuie să ne stabilim prioritățile: proiectele de energie verde pentru a ne reduce emisiile sau mai mult Netflix?", a spus o membră a grupului pentru Euronews.

Centrele de date dețin rețele de computere care stochează, procesează și distribuie cantități mari de date. Ele joacă, de asemenea, un rol vital în dezvoltarea galopantă a inteligenței artificiale generative (AI), întrucât companiile au nevoie de aceste computere pentru a-și antrena noile modele.

ADVERTISING

Conform unei estimări a Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), consumul de energie electrică al centrelor de date din întreaga lume s-ar putea dubla până în 2026, de la 460 terawați-oră (TWh) în 2022 la peste 1.000 TWh. Asta înseamnă mai mult decât tot consumul de energie al Japoniei.

Ce au activiștii cu centrele de date

"Activismul centrelor de date" este o mișcare care începe să prindă contur, pe măsură ce comunitățile își dau seama de impactul pe care aceste centre îl vor avea asupra mediului, a explicat Sebastián Lehuedé, cercetător și lector la Kings College din Londra.

Acest curent ecologist este condus în mare parte de activiști care au luptat pentru alte drepturi sau care au legături cu alte grupuri, fie că e vorba despre justiție climatică sau drepturi digitale, a continuat el.

Cele mai multe grupuri activează în Europa sau America Latină, dar acțiunile lor sunt destul de diferite. În centrele din America Latină precum Chile și Uruguay, problema împotriva centrelor de date vizează întotdeauna consumul de apă. Ambele țări se confruntă cu episoade de secetă de lungă durată care usucă rezervele de apă și provoacă penurie în capitalele Montevideo și Santiago, a spus Lehuedé.

ADVERTISING

În schimb, în Europa problema este cât de multă energie din rețea ajunge la centrele de date. UE estimează că puțin sub 3% din producția totală de energie a continentului este destinată centrelor de date, conform unui anunț din martie privind sustenabilitatea acestora.

Centrele de date consumă mult mai multă energie în Irlanda și Olanda, cu 21%, respectiv, 5,4% din rețelele naționale, potrivit unui raport UE din 2024 privind consumul de energie pentru centrele de date.

Grupurile de activiști colaborează în America Latină prin schimbul de informații, dar, din câte știe Lehuedé, nu formează o mișcare transfrontalieră.

Când a început revolta împotriva centrelor de date

Patrick Brodie, lector la University College Dublin, care studiază politicile de mediu ale infrastructurilor digitale, spune că totul a început în 2015, când Apple a anunțat un plan de 850 de milioane de euro pentru a construi un centru de date în comitatul Galway din vestul Irlandei. Centrul urma să se susțină cu energie regenerabilă.

ADVERTISING

Proiectul a fost o veste bună pentru Irlanda la început, dar inginerul de mediu Allan Daly a depus o contestație la Curtea Supremă împotriva Apple, arătând că nu se știe cum vor fi utilizate sursele regenerabile pentru ca planul să continue. Planul Apple pentru Galway a fost în cele din urmă abandonat în 2018.

Următorul val de activism pentru centrele de date s-a creat cam în 2021, a spus Lehuedé, odată cu boom-ul AI, când un caz din Zeewolde, Olanda, a ajuns în atenția presei.

După ce autoritățile locale au aprobat crearea unui nou centru de date Meta, senatul olandez a blocat rapid proiectul "până când o nouă viziune guvernamentală pentru planificarea spațială și centrele de date este gata", a informat presa locală. Meta a abandonat proiectul în 2022.

În ultimul timp, activiștii au mai câștigat câteva lupte. În august Consiliul local al comitatului South Dublin, Irlanda, a respins planurile Google pentru o nouă facilitate la periferia capitalei, deoarece orașul nu are suficientă energie pentru a o susține. Iar în septembrie Google a declarat că își va regândi planurile din Chile, din cauza problemelor legate de apă.

Cu toate acestea, Lehuedé nu este convins că astfel de reușite pot trasa o tendință puternică. "De fapt, e chiar invers. Sunt din ce în ce mai multe proiecte în curs de construire și mai multe guverne care se repede să le salute".

Ce se întâmplă în Franța și ce propun activiștii

În Marsilia, companiile care operează centre de date trebuie să întocmească rapoarte de evaluare a mediului și să consulte opinia publică cu privire la propunerea lor, ceea ce compania Digital Realty face chiar acum pentru proiectul MRS5.

Însă o nouă lege ar putea schimba această procedură, acuză activiștii. Înainte de alegerile anticipate din vară, guvernul francez lucra la o lege pentru "simplificarea mediului de afaceri" care desemnează centrele de date drept proiecte de "interes național major", cum sunt, de pildă, podurile sau gările, potrivit Le Monde.

Potrivit activiștilor, dacă centrele de date devin obiective de interes național, atunci vor putea ocoli toate filtrele impuse acum.

Alți activiști, precum Jerry Mac Evilly, de la ONG-ul irlandez Friends of the Earth, și Gómez Delgado din Spania, cer în țările lor moratoriu pentru toate centrele de date, până la prezentarea unui plan solid de mediu.

Mac Evilly crede că astfel s-ar limita consumul de energie al centrelor de date și le-ar determina să investească semnificativ în energie regenerabilă la fața locului pentru a-și reduce dependența de rețeaua națională.

Însă Lehuedé nu crede în moratorii. El vrea să vadă că marile companii tehnologice încorporează de la bun început perspectiva locală în proiect. "Aceste proiecte sunt construite în grabă chiar acum", pentru că, în esență, guvernele sunt disperate să valorifice boom-ul AI", a explicat expertul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇