Marea problemă „din spatele scenei” pentru Google, din cauza inteligenței artificiale

Marea problemă „din spatele scenei” pentru Google, din cauza inteligenței artificiale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Google se confruntă cu o problemă importantă ca urmare a încorporării inteligenței artificiale în produsele sale: sistemele necesare pentru a alimenta aceste instrumentele au dus la o creștere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră ale companiei.

Sistemele de inteligență artificială necesită un număr mare de calculatoare pentru a funcționa, iar centrele de date necesare din spate consumă cantități enorme de energie pentru a procesa datele și pentru a gestiona căldura produsă de toate aceste echipamente, scrie CNN.

ADVERTISING

Rezultatul este că emisiile de gaze cu efect de seră generate de Google au crescut cu 48% din 2019, conform raportului anual de mediu al companiei, care atribuie această creștere în principal „consumului crescut de energie al centrelor de date și emisiilor lanțului de aprovizionare”.

În prezent, Google descrie obiectivul său de a atinge emisii nete zero până în 2030 ca fiind „extrem de ambițios” și precizează că acest angajament este probabil să fie afectat de „incertitudinea din jurul impactului viitor al IA asupra mediului, care este complex și dificil de prezis”.

ADVERTISING

La fel ca alte companii din domeniul tehnologiei, Google a investit masiv în IA, iar tehnologia sa de generare AI Gemini este integrată în unele dintre produsele sale de bază, inclusiv Search și Google Assistant.

Un calcul al Agenției Internaționale pentru Energie arată că o căutare pe Google necesită în medie 0,3 watt-oră de electricitate, în timp ce o cerere pe ChatGPT consumă în mod tipic aproximativ 2,9 watt-oră. De asemenea, un studiu din octombrie realizat de cercetătorul olandez Alex de Vries a estimat că, în „cel mai rău scenariu”, sistemele de IA ale Google ar putea consuma în final cât electricitatea consumată anual de Irlanda, dacă se adoptă la scară largă inteligența artificială pe hardware-ul și software-ul actual.

ADVERTISING

În raportul său, compania mai menționează că se așteaptă ca emisiile totale de gaze cu efect de seră să continue să crească înainte de a scădea, pe măsură ce compania încearcă să investească în surse de energie curată, cum ar fi energia eoliană și geotermală, pentru a alimenta centrele sale de date.

O altă problemă o reprezintă cantitățile mari de apă folosite pentru a preveni supraîncălzirea centrelor de date. Google afirmă că își propune să restabilească 120% din resursele consumate până în 2030. Anul trecut a făcut acest lucru pentru doar 18% din apa consumată.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇