Situație critică în jumătate din țările UE, inclusiv România: Oamenii nu mai au apă potabilă, agricultura este distrusă

Situație critică în jumătate din țările UE, inclusiv România: Oamenii nu mai au apă potabilă, agricultura este distrusă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Aproape jumătate din teritoriul Uniunii Europene se află în prezent sub alertă de secetă severă. Sunt afectate agricultura, producția de energie și alimentarea cu apă, a anunțat Comisia Europeană.

În Franța, România, Germania și Grecia, lipsa ploilor, combinată cu valurile de căldură puternică, agravează seceta, scrie Sky News.

Cele mai noi date de la Observatorul European de Secetă (EDO) arată că aproximativ 45% din teritoriul UE se află sub avertizare de secetă.

Prognozele în multe țări, pentru august și septembrie, „adaugă îngrijorări la situația deja foarte critică și, dacă sunt confirmate, vor agrava severitatea secetei și impactul asupra agriculturii, energiei și aprovizionării cu apă”, a avertizat EDO.

ADVERTISING

Cea mai gravă secetă înregistrată în Franța a lăsat satele fără apă potabilă, fermierii avertizând că va exista o lipsă de lapte în timpul iernii, iar recoltele de porumb urmează să fie cu 18,5% mai mici decât anul trecut.

Biroul premierului Elisabeth Borne a înființat vineri o echipă de criză, în timp ce țara se pregătește pentru al patrulea val de căldură din această vară.

Fermierii din Toscana, inima industriei vinului și uleiului de măsline din Italia, se luptă pentru a salva cât pot din recolta din acest an.

ADVERTISING

Probleme cu energia

Invazia Rusiei în Ucraina și perturbarea aprovizionării cu gaze au dus la creșterea prețurilor la energie și au făcut ca mai multe țări să caute să exploateze energia autohtonă.

Dar nivelurile scăzute ale râurilor și temperaturile ridicate ale apei au împiedicat producția de energie în unele zone.

Lipsa de apă a redus producția de hidroenergie a Italiei, potențialul energetic fiind blocat la aproximativ jumătate din nivelul ultimilor câțiva ani. Nivelul apei din rezervoarele pentru hidroenergie a scăzut în nouă țări, inclusiv Serbia, Muntenegru și Norvegia.

ADVERTISING

Operatorul nuclear EDF și-a redus săptămâna trecută puterea la o centrală din sud-vestul Franței din cauza temperaturilor ridicate ale râului Garona, jumătate dintre cele 56 de reactoare ale sale fiind deja închise din cauza problemelor de întreținere sau de coroziune.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇