20 octombrie. Votați masiv Maia Sandu și Da la referendum!

valentin.naumescu

președinte ICDE

Valentin Naumescu este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și președintele Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Este expert independent și evaluator al Comisiei Europene în domeniul relații internaționale din 2015 și coordonatorul programului de master în Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor de la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj. Valentin Naumescu a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) și consul general al României la Toronto (2008-2012).

Acest text trebuie să fie simplu și clar. Nu este o analiză geopolitică sofisticată, în limbaj academic. Nu le mai explicăm astăzi cititorilor noștri care sunt opțiunile în dispută, căci știu deja care este diferența între Vest și Est, între Uniunea Europeană și Rusia, între democrație și dictatură.

Știu că UE înseamnă un spațiu al libertăților, oportunităților și dezvoltării, al standardelor înalte de viață. Se cunoaște că Rusia este un agresor care aduce numai sărăcie, subdezvoltare, propagandă mincinoasă, înapoiere, crimă, corupție și brutalitate pe unde trece, inclusiv în teritoriile pe care le acaparează samavolnic Moscova, ca parte a pretinsei lor Russkiy mir.

ADVERTISING

Ceea ce le spunem cetățenilor moldoveni din România și din alte țări în care suntem citiți este că pe 20 octombrie să nu fie comozi, să nu spună că ei au plecat și nu îi mai interesează, să meargă la secția de votare și să voteze pentru Maia Sandu și Da la referendum. Contează o prezență masivă la vot.

Republica Moldova este astăzi cea mai săracă țară din Europa pentru că a avut ghinionul stăpânirii rusești, de care are în sfârșit ocazia să se elibereze acum, în acest deceniu. România și țările central-europene și-au început dezvoltarea imediat ce au ieșit din sfera de influență rusească și au intrat pe traiectoria pro-Vest, apoi în lumea occidentală, adică NATO și UE. Dacă în 1989-1991 diferențele de o parte și de alta a Prutului erau mici, astăzi sunt astronomice.

Nu e cine știe ce efort intelectual pentru a înțelege de ce este nevoie pe 20 octombrie de o dublă victorie categorică, zdrobitoare. Nu la câteva procente diferență, ci zdrobitoare!

Ce ziceți, moldoveni, închidem definitiv discuția pro-Vest versus pro-Rusia cu vreo două milioane de votanți prezenți, ca să poată înțelege până și madam Zaharova ce ne dorim și că vrem Rusia cât mai departe de noi?

Textul de față se adresează în primul rând cetățenilor Republicii Moldova, oriunde s-ar afla, și cărora ne putem adresa, iată, în limba noastră română, dar și celor care, fără a putea vota pe 20 octombrie, adică cetățenii români fără cetățenie a RM, ar trebui să înțeleagă mizele uriașe ale votului moldovenilor de săptămâna viitoare, inclusiv pentru România și Uniunea Europeană. Nu, nu este o temă mică nici pentru noi, este o temă teribil de importantă, chiar dacă suntem cu ochii pe alegerile din România, din SUA, sau pe războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Vor fi două voturi, separate ca proces electoral dar unite ca mesaj politic. Alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional pentru consemnarea opțiunii de aderare la Uniunea Europeană în Constituția statului.

Maia Sandu conduce convingător din 2020 încoace Republica Moldova pe un drum european. Un drum pe care s-au înregistrat deja succese politico-diplomatice mari, certe. Nimeni nu ar fi bănuit atunci, la alegerea ei în fața socialistului rusofil Dodon, că, patru ani mai târziu, Republica Moldova va fi deja în pline negocieri cu Comisia Europeană, în calitate de stat candidat la aderarea la UE. În 2020, Chișinăul nici nu avea măcar în vedere depunerea unei cereri de aderare.

Nu doar realegerea Maiei Sandu este esențială, ci și victoria la referendum. În felul acesta, Republica Moldova va avea atât motorul politic puternic turat spre Vest, cât și Constituția pregătită pentru o viitoare aderare, la începutul deceniului viitor.

Citeşte integral analiza lui Valentin Naumescu - 20 octombrie. Votați masiv Maia Sandu și Da la referendum! pe CentrulPolitic.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇