Mica istorie - 8 octombrie: Cea mai veche atestare scrisă a Curții domnești din Iași

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 314: Împăratul bizantin Constantin cel Mare îl învinge pe împăratul roman Licinius, care își pierde teritoriile europene.

Anul 451: Au început lucrările Sinodului (Conciliului) al IV-lea ecumenic de la Calcedon, care a marcat pentru prima oară schisma ortodoxiei orientale față de restul bisericilor creștine.

Anul 1408Alexandru cel Bun acordă privilegii comerciale negustorilor lioveni (proveniți din orașul Lvov, în regiunea istorică Galiția, astăzi în Ucraina).

Anul 1434: Cea mai veche atestare scrisă a Curții domnești din Iași, din vremea lui Alexandru cel Bun, este datată 8 octombrie 1408. Interesant este și că, la acea dată, Alexandru Vodă avea o „curte”, deci un palat voievodal în Iași, oraș care nu era capitală oficială a Moldovei. A devenit capitală abia în 1564, în timpul domniei lui Alexandru Lăpușneanu. Deci, cu mai bine de un secol și jumătate mai târziu.

Faptul trebuie explicat prin importanța pe care o avea Iașul la acea vreme nu sub aspect politic, ci sub cel comercial: treceau prin Iași multe din drumurile care legau vecinătățile din nordul țării cu oportunitățile de circulație din sud: Dunărea, Marea Neagră, principatul Valah Țara Românească.

Pe fundațiile și din ruinele Palatului Voievodal de altădată, a fost construit acum mai bine de un veac actualul Palat al Culturii, important monument arhitectural al orașului Iași.

Anul 1480: Începe de-a lungul râului Ugra un conflict între armatele ruse ale lui Ivan al III-lea și cele ale Hoardei de Aur, care durează până în 11 noiembrie și pune capăt stăpânirii de până atunci a tătarilor asupra Moscovei.

Anul 1645 – Jeanne Mance deschide primul spital laic din America de Nord, Hôtel-Dieu de Montréal. De-a lungul istoriei sale, au fost înregistrate la acest spital multe premiere mondiale în sistemul medical.

ADVERTISING

Sunt de menționat: prima extirpare a unui rinichi din lume (1868), prima operație asupra limbii și a maxilarului 1872), primul transplant de femur (1959), prima identificare a unui pacient cu SIDA în Canada (1979), prima recuperare cu succes a unei persoane cu arsuri grave la 90% din corp (1981) și prima intervenție chirurgicală laparoscopică asistată cu robot din lume (1993).

Anul 1856: Autoritățile Chinei din dinastia Qing au arestat și au încarcerat douăsprezece persoane de pe nava Arrow - sub pavilionul Hong Kongului - cu acuzația de piraterie, contrabandă și comerț cu opiu, eveniment ce a declanșat al Doilea Război al Opiului.

Anul 1862Otto von Bismarck este numit ministru al Afacerilor Externe în Prusia. Ajuns ulterior prim ministru (cancelar), Bismarck a susținut cu succes unificarea Germaniei din 1871, sub hegemonie prusacă.

El a conceput structura Imperiului German de la 1871, devenind primul cancelar al statului și dominând afacerile acestuia până la demiterea sa în 1890. Diplomația lui, numită „politică realistă” (Realpolitik), și modul autoritar în care a condus statul i-au adus porecla de „Cancelarul de Fier” („der Eiserne Kanzler”).

Principalul său obiectiv politic a fost ridicarea Prusiei la rangul celui mai puternic stat al Confederației Germane. Profitând de iscusința sa în diplomație, Bismarck a purtat două războaie pentru a-și atinge scopul. Mai mult, a reușit să impună Prusia ca mare putere europeană după învingerea Franței în războiul Franco-Prusac din 1870. După această înfrângere, Franța nu a mai putut deține supremația continentală, ca în trecut.

ADVERTISING

După moartea lui, naționaliștii germani l-au ridicat pe Bismarck la rangul de erou, construind sute de monumente pentru a glorifica calitățile sale de lider puternic. Istoricii l-au lăudat și ei, ca fiind un om de stat moderat și echilibrat, inițiator în unificarea statelor germane într-un singur stat național.

Anul 1871: În orașul american Chicago, a izbucnit un incendiu de proporții, care a distrus 17.500 de clădiri în două zile, lăsând în urmă un mare număr de morți, răniți și sinistrați.

Anul 1878: Armata română, întoarsă victorioasă în Războiul de Independență, își face intrarea triumfală în București pe Podul Mogoșoaiei, care de atunci s-a numit Calea Victoriei. La primirea armatei în capitală, a participat și principele Carol – viitorul rege Carol I – cu întreg guvernul și cu personalitățile politice ale vremii.

Anul 1939Al doilea război mondialGermania hitleristă, considerată învingătoare, își anexează partea de vest a  Poloniei, în timp ce partea de est și-o adjudecă Rusia stalinistă (URSS), considerată și ea, tot învingătoare.

Declarațiile liderilor germani de atunci asigurau Europa că invadarea Poloniei ar fi fost necesară pentru a asigura pacea pe continent, din acel moment înainte.  Dar, în noaptea de 21/22 iunie 1941, Germania începe să desfășoare „Planul Barbarosa”, atacând URSS, statul cu care semnase un tratat de  neagresiune reciprocă.

Participarea României la declanșarea Planului Barbarossa a fost provocată de anexarea de către URSS a Basarabiei, nordului Bucovinei și a ținutului Herța, în baza unei înțelegeri convenite între ministrul de externe german Ribbentrop și cel sovietic Molotov.

ADVERTISING

Anul 1952: Unul dintre cele mai grave dezastre feroviare din istoria Marii Britanii are loc în gara Harrow & Wealdstone, la nord-vest de Londra. Mor 112 persoane, iar altele 340 sunt rănite, când un tren expres de noapte din Perth a lovit, din spate, un tren de navetiști care staționa la un peron din gară. 

Resturile de fiare contorsionate au blocat liniile adiacente și au fost lovite în câteva secunde de un tren expres care circula spre nord cu 100 km/h, viteză record pentru acele vremuri.

Anul 1966: În România sunt adoptate noi măsuri cu privire la divorțuri. Astfel, o căsătorie se poate desface doar în cazuri excepționale iar noile taxe de timbru se înscriu între 3.000 și 6.000 de lei, în condițiile în care un salariat cu calificare medie primea 600-700 lei pe lună.

Anul 1967: Liderul Che Guevara și oamenii lui au fost capturați în Bolivia. După ce locul unde se afla cu trupele sale a fost deconspirat de un trădător, Che Guevara s-a apărat din toate puterile dar, rănit fiind, a fost prins împreună cu apropiatul colaborator Simón Cuba Sarabia.

Se spune că s-a predat după ce fusese rănit la picior iar pușca a fost și ea deteriorată de un glonț. Conform soldaților bolivieni el ar fi strigat: "Nu mai trageți! Sunt Che Guevara și valorez mai mult viu decât mort”.

Anul 1992: S-a deschis Centrul Cultural Român din Budapesta.

Anul 2001: Pe aeroportul Linate din Milano, un avion de linie McDonnell Douglas MD-87 care transporta 110 persoane cu destinația Copenhaga, Danemarca, s-a ciocnit la decolare cu un Cessna Citation CJ2, avion de afaceri care transporta patru persoane cu destinația Paris. Toate cele 114 persoane din ambele aeronave au fost ucise, dar și patru persoane aflate la sol.

Anul 2005: Un seism de magnitudinea  7,6 pe scara Richter a zguduit Pakistanul, fiind simțit și în India și Afganistan.

Anul 2009: Herta Müller, scriitoare și traducătoare germană originară din România, primește Premiul Nobel pentru Literatură, după ce părăsise țara natală, pentru a continua în Germania activitatea de creație.

Anul 1889: Se naște Nina Arbore, pictoriță. A fost o prezență constantă și agreabilă la Saloanele Oficiale ale vremii și la alte expoziții de grup, de răsunet în epocă: Arta română, Arta nouă, Grupul nostru, Expoziția de artă futuristă de la Roma, Expoziția Internațională de Arte Plastice de la Barcelona (unde Nina Arbore este distinsă cu Diploma de Onoare Clasa I-a în anul 1929).

Nina Arbore este cunoscută și pentru ornamentarea Bisericii Sf Imparati Constantin si Elena din Constanța prin executarea unei picturi murale de 2.000 m².

Operele sale au fost incluse în multiple colecții publice: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă București, Muzeul Municipiului București, Biblioteca Academiei Române etc.

Anul 1895: Se naște Juan Perón, politician argentinian, de două ori președinte al Argentinei, în perioada 1946-1955 și în perioada 1973-1974.

Anul 1919: Se naște Ionel Budișteanu, violonist, dirijor și aranjor muzical român, de etnie romă, deseori numit „lordul muzicii populare românești”.

Anul 1923: Se naște Ion Voicu, reputat violonist român de etnie romă, fost elev al ui George Enescu.

În cei 50 de ani de carieră, Ion Voicu a susținut sute de concerte în întreaga lume: la ParisNew YorkLondraRomaVienaTokyo sau Berlin.

Cele peste 100 de LP-uri și CD-uri cu înregistrări ale concertelor sale i-au adus faima peste tot în lume. De la opere uitate și readuse în actualitate, până la lucrări noi, scrise special pentru el de compozitori români și străini, din repertoriul lui Voicu nu a lipsit nimic. A cântat alături de violoniști celebri, precum  Yehudi Menuhin, David Oistrakh, Leonid Kogan sau Igor Oistrah.

Statul român a achiziționat anume pentru folosința maestrului o vioară „Stradivarius”, fabricată în 1702, pentru care vioară statul a plătit prețul de 80.000 de franci elvețieni. După moartea lui Ion Voicu, vioara Stradivarius a rămas în posesia familiei. Pe 9 martie 2007, după îndelungate discuții cu Ministerul Culturii și Cultelor, fiul violonistului, muzicianul Mădălin Voicu, a predat vioara ministrului culturii, pentru a fi folosită de violoniști români de prim rang.

Anul 1929: S-a născut Alexandru Andrițoiu, poet român.

Anul 1958: S-a născut Ursula von der Leyen, politician european, actuala președintă în exercițiu a CE, aleasă pentru un al doilea mandat.

Puțină lume știe că politiciana Ursula von der Leyen este de profesie medic. A absolvit London School of Economics în 1978, și în 1987 a obținut licența în medicină de la Școala Medicală din Hanovra. După ce s-a căsătorit cu colegul ei de facultate, medicul Heiko von der Leyen⁠, a locuit patru ani în Statele Unite, cu familia, în anii 1990.

La întoarcerea în Germania, s-a implicat în politica locală din regiunea Hanovra⁠, între anii 2003 și 2005 fiind numită ministru în guvernul Saxoniei Inferioare. A fost ministru în cabinetul federal, unde a ocupat mai multe portofolii succesive ajungând, printre altele, prima femeie ministru al apărării al Germaniei. 

A fost vice-lider al CDU între 2010 și 2019, și era privită ca una din principalele candidate la succesiunea doamnei Merkel în funcția de cancelar al Germaniei și favorită pentru secretariatul general al NATO după Jens Stoltenberg.

La 2 iulie 2019, von der Leyen era propusă Consiliului UE drept candidat la președinția Comisiei Europene și a fost aleasă în această funcție de Parlamentul European. A devenit astfel prima femeie care deșine această funcție.

Anul 1986: S-a născut Adela Popescu, actriță și interpretă română de muzică ușoară.

Anul 1993: S-a născut jucătoarea de tenis spaniolă Garbiñe Muguruza, ajunsă în clasamentul WTA pe locul 1 la simplu, iar la dublu locul 10. Ea a câștigat zece titluri la simplu, inclusiv două majore la French Open 2016 și la Wimbledon 2017.

Anul 1967: Moare Clement Attlee, politician laburist britanic, prim-ministru al Regatului Unit. S-a remarcat printr-o serie de reforme, precum cea a mineritului sau cea de reconsiderare a sistemului național de sănătate al țării.

Anul 1992: Moare  Willy Brandt, politician german de prim rang, laureat al Premiului Nobel pentru pace în anul 1971, ținând seama de eforturile sale pentru a spori cooperarea economică în Europa Occidentală în cadrul Comunității Economice Europene și de a asigura reconcilierea Republicii Federale Germane cu țările din Europa de Est. 

Anul 2011: Moare Dennis Ritchie, unul din creatorii limbajului de programare C și al sistemului de operare UNIX.

Anul 2016:  Moare Mayer Hersh, ultimul supraviețuitor polonez al lagărului de concentrare de la Auschwitz

Cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist, Auschwitz ( Oświęcim, în limba polonă) a devenit locul emblematic de implementare a soluției finale, un element major de punere în practică a Holocaustului. Se estimează că cel puțin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% erau evrei.

MEMENTO:

Victor Pițigoi

Informațiile privind evenimentele istorice sunt preluate din enciclopedii și din presă. Comentariile îi aparțin autorului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇