Surse Spot: De ce întârzie motivarea CCR în cazul Șoșoacă UPDATE

Surse Spot: De ce întârzie motivarea CCR în cazul Șoșoacă <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Curtea Constituţională a decis încă de sâmbătă că Diana Şoşoacă nu poate candida la alegerile prezidenţiale. De atunci toţi ochii presei sunt pe Monitorul Oficial care trebuie să publice decizia şi, mai ales, motivarea acesteia.

Însă MOf a început de dimineaţă să publice diverse alte documente inclusiv de la CCR, dar controversata decizie referitoare la Diana Şoşoacă se lasă aşteptată.

SpotMedia.ro a aflat motivul. Surse din CCR ne-au explicat că raportul în cazul acestei sesizări trebuia întocmit de judecătorul Attila Varga (propus de UDMR), însă a fost scris de preşedintele CCR, Marian Enache (propus de PSD - sus în foto). După votul strâns (cu majoritatea la limită de 5) şi tot scandalul care a izbucnit ulterior, acum sursele noastre spun că Attila Varga nu ar mai dori să semneze motivarea şi e plecat din Bucureşti. Aşa încât situaţia la CCR este niţel în pom.

ADVERTISING

Inclusiv Kelemen Hunor, şeful UDMR, spune că orice persoană care nu a fost condamnată penal ar trebui să aibă dreptul de a candida.

UPDATE 2 - Curtea Constituţională a respins contestaţia Dianei Şoşoacă faţă de neînregistrarea candidaturii sale la Preşedinţie. Curtea a respins şi sesizările privind candidaturile lui Lasconi şi Ciolacu, precum şi contestaţii ale altor candidaţi, nemulţumiţi că BEC le-a respins dosarul de candidatură.

UPDATE 1 - Curtea Constituţională s-a reunit de la ora 16:00 pentru a analiza contestaţia Dianei Şoşoacă faţă de neînregistrarea candidaturii sale la preşedinţie (e vorba de a doua înregistrare, cea de sâmbătă noaptea, respinsă de BEC).

ADVERTISING

Curtea va discuta şi noi sesizări privind candidaturile Elenei Lasconi şi a lui Marcel Ciolacu, precum şi contestaţii ale altor candidaţi, nemulţumiți că BEC le-a respins dosarul de candidatură.

Cine a votat împotriva lui Şoşoacă

Cei cinci judecători ai Curții care au votat în favoarea contestației împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă sunt:

  • Marian Enache, președintele CCR, propus de PSD;
  • Bogdan Licu, fost prim adjunct al procurorului general, sprijinit de PSD;
  • Attila Varga, desemnat de UDMR;
  • Cristian Deliorga, fost judecător la Curtea de Apel Constanța, propus de PSD;
  • Gheorghe Stan, fost șef al Secției Speciale pentru investigarea magistraților, susținut de PSD
ADVERTISING

Laura Iuliana Scîntei, fost parlamentar PNL, și Mihaela Ciochină, propusă de președintele Klaus Iohannis, nu au fost de acord ca Dianei Şoşoacă să i se interzică dreptul de a candida.

De la ședința CCR au absentat Simina Tănăsescu și Livia Stanciu.

Între timp, însă, pe site-ul BEC încă figurează drept candidat Diana Șoșoacă.

Candidatura Dianei Șoșoacă, anulată de CCR

Amintim: Candidatura la alegerile prezidențiale a Dianei Șoșoacă (SOS) a fost respinsă, potrivit unei decizii de sâmbătă a Curții Constituționale a României (CCR).

Curtea a admis, cu majoritate de voturi (5 la 2, pentru că doi judecători lipseau), contestațiile depuse împotriva candidaturii la președinție a Dianei Șoșoacă și a anulat decizia BEC privind înregistrarea candidaturii.

Pe numele Dianei Șoşoacă fuseseră depuse două contestații, una semnată de Amalia Bellantoni și una de Gheorghe Mihai Ursa.

Decizia este definitivă și nu mai poate fi atacată.

Principalele reacții politice apărute după anunțul deciziei îl creditează pe Marcel Ciolacu drept principal beneficiar al acestei decizii și acuză PSD de intruziune politică în activitatea CCR.

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în cursa pentru Cotroceni, a avut, duminică, o primă reacție la decizia CCR. El spune că, la o primă vedere, pare o decizie disproporționată și cere CCR să prezinte rapid motivarea, care să conțină argumente legale și constituționale puternice, altfel fiind cazul unei ample reforme a instituției.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇