Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, duminică, referitor la anularea de către Curtea Constituţională a României (CCR) a candidaturii Dianei Şoşoacă, că electoratul ar fi trebui să decidă şi nu instituţiile statului, iar orice persoană care nu a fost condamnată penal ar trebui să aibă dreptul de a candida.
„Cred că astfel de decizii trebuie luate de electorat şi nu de instituţii. Sigur, nu cunosc eu nici contestaţia şi nici motivarea Curţii, dar din punctul meu de vedere, dacă omul nu a fost, indiferent despre cine este vorba, pedepsit penal, ceea ce înseamnă şi restricţiile în ceea ce priveşte dreptul de a fi ales, atunci electoratul trebuie să decidă, nu instituţiile statului. În rest, nu pot comenta, pentru că nu am cum”, a declarat liderul UDMR într-o conferinţă de presă susţinută la Arad, relatează Agerpres.
Iată ce a reclamat una dintre contestatare, Amalia Bellantoni.
Întrebat dacă situaţia în care se află Şoşoacă ar putea amplifica acest curent suveranist pe care îl reprezintă, el a răspuns: „Nu ştiu, oamenii sunt furioşi, electoratul lui Şoşoacă sigur că în acest moment este foarte furios, este un electoral foarte ataşat de doamna Şoşoacă şi ce va face vom vedea, dar nu cred că în acest moment există un om politic sau analist politic care poate să spună unde se vor duce acele voturi care nu mai pot fi adunate de Diana Şoşoacă".
Preşedintele UDMR a precizat că nu este de acord cu Diana Şoşoacă "pe niciun subiect".
Candidatura la alegerile prezidențiale a Dianei Șoșoacă (SOS) a fost respinsă, potrivit unei decizii de sâmbătă a Curții Constituționale a României (CCR).
Curtea a admis, cu majoritate de voturi, contestațiile depuse împotriva candidaturii la președinție a Dianei Șoșoacă și a anulat decizia BEC privind înregistrarea candidaturii.
Pe numele Dianei Șoşoacă fuseseră depuse două contestații, una semnată de Amalia Bellantoni și una de Gheorghe Mihai Ursa.
Decizia este definitivă și nu mai poate fi atacată. Vom afla motivarea în momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial.
Principalele reacții politice apărute după anunțul deciziei îl creditează pe Marcel Ciolacu drept principal beneficiar al acestei decizii și acuză PSD de intruziune politică în activitatea CCR.
Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în cursa pentru Cotroceni, a avut, duminică, o primă reacție la decizia CCR. El spune că, la o primă vedere, pare o decizie disproporționată și cere CCR să prezinte rapid motivarea, care să conțină argumente legale și constituționale puternice, altfel fiind cazul unei ample reforme a instituției.
20 de candidaturi pentru alegerile prezidențiale din acest an au fost depuse la Biroul Electoral Central până la termenul-limită, care a fost sâmbătă la ora 24:00. BEC are 24 de ore pentru a se pronunța la înscrierea sau la respingerea acestora.
Diana Șoșoacă și-a depus din nou candidatura sâmbătă, la 23:50, cu 10 minute înainte de expirarea termenului legal. BEC va lua în discuție dosarul ei duminică, la ora 18:00.