Fostul judecător CCR Augustin Zegrean a comentat decizia judecătorilor CCR de a respinge candidatura la președinție a Dianei Șoșoacă. El a spus că este prima dată când CCR dă o astfel de decizie și că va fi destul de complicat pentru judecători să motiveze decizia pe aşa de puţine texte constituţionale.
„Este prima dată când se dă o astfel de decizie. S-au mai dat decizii de respingere a candidaturii, dar au fost date de BEC, au fost contestate la Curte şi CCR a menţinut hotărârea BEC-ului.
De data aceasta, a trecut de BEC şi Curtea a spus că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege”, a precizat fostul judecător CCR, într-o intervenție la Digi24, informează News.ro.
„Legea ce spune? Pentru a candida trebuie să îndeplineşti condiţiile prevăzute la articolul 37 din Constituţie. Va fi destul de complicat să motiveze Curtea decizia pe aşa de puţine texte constituţionale, pentru că ei nu au ce căuta în altă parte”, a adăugat Zegrean.
Despre acuzaţiile care i s-au adus în contestaţie, că prin acţiunile sale politice ar pune în pericol ordinea instituţională în România, ca motiv pentru respingerea candidaturii, fostul judecător a declarat: ”Dacă nu a fost condamnată pentru ele, nu”.
Zegrean a mai precizat că ar fi trebuit să existe nişte hotărâri judecătoreşti prin care să se constate că Diana Şoşoacă a încălcat Constituţia.
„Faptul că i se reproşează că merge la Ambasada Rusiei, atunci toţi cei care merg la Ambasadă ar trebui să aibă interdicţia asta. (..) În Constituţia României nu este interzis să mergi la Ambasada Rusiei şi nici în alte legi din România”, a explicat Zegrean.
Despre posibilitatea ca CCR să fi primit informaţii de la servicii, August Zegrean a infirmat acest lucru: „Eu am fost 9 ani acolo şi nu am primit niciodată nicio informare de la niciun serviciu secret. Ba din contră, nu ne-au dat, când am cerut, anumite instituţii”.
Candidatura Dianei Șoșoacă, anulată de CCR
Candidatura la alegerile prezidențiale a Dianei Șoșoacă (SOS) a fost respinsă, potrivit unei decizii de sâmbătă a Curții Constituționale a României (CCR).
Curtea a admis, cu majoritate de voturi, contestațiile depuse împotriva candidaturii la președinție a Dianei Șoșoacă și a anulat decizia BEC privind înregistrarea candidaturii.
Pe numele Dianei Șoşoacă fuseseră depuse două contestații, una semnată de Amalia Bellantoni și una de Gheorghe Mihai Ursa.
Decizia este definitivă și nu mai poate fi atacată. Vom afla motivarea în momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial.
Principalele reacții politice apărute după anunțul deciziei îl creditează pe Marcel Ciolacu drept principal beneficiar al acestei decizii și acuză PSD de intruziune politică în activitatea CCR.
Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în cursa pentru Cotroceni, a avut, duminică, o primă reacție la decizia CCR. El spune că, la o primă vedere, pare o decizie disproporționată și cere CCR să prezinte rapid motivarea, care să conțină argumente legale și constituționale puternice, altfel fiind cazul unei ample reforme a instituției.
20 de candidaturi pentru alegerile prezidențiale din acest an au fost depuse la Biroul Electoral Central până la termenul-limită, care a fost sâmbătă la ora 24:00. BEC are 24 de ore pentru a se pronunța la înscrierea sau la respingerea acestora.
Diana Șoșoacă și-a depus din nou candidatura sâmbătă, la 23:50, cu 10 minute înainte de expirarea termenului legal. BEC a discutat din nou dosarul ei duminică, și a decis respingerea acestuia pe motive procedurale. Când a depus a doua oară dosarul, Diana Șoșoacă nu a mai depus și listele cu semnături, care erau deja depuse.