Israelul susține că a intrat în Liban ca să oprească alt atac de tip 7 octombrie. Satele de la graniță ar fi baze militare. "Nu mergem la Beirut!" (Foto&Video)

Israelul susține că a intrat în Liban ca să oprească alt atac de tip 7 octombrie. Satele de la graniță ar fi baze militare. "Nu mergem la Beirut!" (Foto&Video)

Israelul a intrat și terestru în Liban, în noaptea de luni spre marți.

Ofensiva israeliană din Liban a primit numele de „Săgeţile Nordului”.

Armata israeliană a anunţat că este vorba de raiduri „limitate, localizate şi ţintite” împotriva Hezbollah în zona de frontieră din sudul Libanului, dar totuşi a ordonat locuitorilor din aproximativ 30 de sate să plece, spunându-le să se îndrepte spre nord de râul Awali, o zonă mult mai la nord de graniţă.

Un milion de oameni - o cincime din populație - au fost strămuți deja din casele lor de atacurile aeriene israeliene din ultimele zile.

Armata israeliană susține că Hezbollah a plănuit un atac asupra Israelului, similar celui Hamas din 7 octombrie 2023. Astfel își justifică intrarea în Liban pentru că satele libaneze de lângă graniță ar fi fost fortificate pentru a susține atacul.

Marți dimineața, Israelul a atacat însă și cea mai mare tabără palestiniană din Liban, Ain al-Hilwek, de lângă Sidon, o localitate aflată la circa 80 de km nord de granița cu Israelul, unde se află cel puțin 50.000 de refugiați. Ar fi fost vizat un comandant palestinian care ar fi fost rănit. Există și mai multe victime printre refugiați.

Trupele libaneze s-au retras la aproximativ 5 km de graniţa cu Israelul. Din punct de vedere istoric, armata libaneză a stat deoparte de conflictele majore cu Israelul, iar în ultimul an de ostilităţi nu a tras asupra armatei israeliene.

În schimb, Hezbollah a anunţat primele riposte. Un drum e blocat în centrul Israelului, după ce se pare că a fost lovit de o rachetă.

Tensiunile sunt în creștere în toată regiunea. Au fost raportate și un atac cu rachete asupra unei baze americane din Irak, dar și trei atacuri asupra Damascului, în Siria, soldate cu cel puțin trei morți și doi răniți. Iar o navă din Marea Roșie a fost ținta unui presupus atac Houthi.

ADVERTISING

Țările europene le cer cetățenilor lor să părăsească Libanul cât încă mai pot.

Iată principalele informații despre războiul Israel - Hezbollah pe teritoriul Libanului:

  • Israelul susţine că a prevenit un atac de tip 7 octombrie - Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, spune că Hezbollah a transformat satele libaneze de lângă graniță în baze militare, ”pentru a lansa un atac asupra Israelului pe modelul celui din 7 octombrie, al grupării palestiniene Hamas. Hezbollah a plănuit să invadeze Israel, să atace comunitățile israeliene și să masacreze bărbați, femei și copii nevinovați. Au numit acest plan Cucerirea Galileii”.
  • "Nu mergem la Beirut. Nu mergem în orașele din sudul Libanului. Ne concentrăm pe zona acelor sate de lângă granița noastră", a mai spus Hagari.
  • Harta rachetelor - Forțele aeriene israeliene au publicat o hartă care ilustrează ceea ce spun că este amploarea tirurilor de rachete venite azi din direcția Libanului spre Israel.
  • Ordin de evacuare - Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a ordonat locuitorilor din aproximativ 30 de sate de graniță din sudul Libanului să plece, spunându-le să se îndrepte spre nord de râul Awali. Râul Awali este puțin la nord de Sidon, cu mult dincolo de ceea ce este considerat acum teatrul de lupte din Liban. Nu este clar de ce Israelul a cerut locuitorilor anumitor orașe din sud, și nu celor învecinate, să evacueze și nici de ce le-a ordonat să evacueze atât de departe la nord. Pe lângă cele 30 de sate numite de purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, multe altele de la sud de râul Awali, inclusiv Sidon și orașul Tir din sud, nu au fost îndemnate să evacueze.
harta-Liban
  • Spania spune Stop! - Spania, care comandă forța ONU de menținere a păcii în Liban, transmite Israelului să înceteze operațiunile terestre. "Israelul ar trebui să înceteze desfășurarea raidurilor la sol în sudul Libanului pentru a evita o escaladare a conflictului care învăluie regiunea", a declarat marți ministrul spaniol de Externe, José Manuel Albares.
  • Turcia acuză - Ministerul de Externe al Turciei a declarat marți că ofensiva terestră a Israelului e o tentativă ilegală de ocupare, care a încălcat integritatea teritorială libaneză. Mișcarea a crescut instabilitatea regională și e foarte probabil să ducă la un val de migrație, adaugă MAE turc. Guvernul libanez a declarat că un milion de oameni - o cincime din populație - au fost strămuți din casele lor de atacurile aeriene israeliene în ultimele zile și se crede că zeci de mii au călătorit peste granița cu Siria.
  • Plecaţi cât mai puteţi! - Țările europene le cer cetățenilor lor să părăsească Libanul. „Plecaţi cât mai puteți”, a spus ambasadorul olandez în Liban, Frank Mollen, marți dimineață. Detalii AICI
  • Drum lovit de rachetă - Un drum e blocat în centrul Israelului, după ce se pare că a fost lovit de o rachetă. Serviciul de ambulanță spune că a tratat două persoane la fața locului – un șofer de autobuz care a fost lovit de schije și un alt șofer. Iată imagini de la fața locului:
  • Navă lovită în Marea Roşie - O navă din Marea Roșie a fost ținta unui presupus atac Houthi marți dimineață. Acest atac vine după ce gruparea militantă yemenită susținută de Iran a amenințat luni că va lansa „operațiuni militare din ce în ce mai intense” vizând Israelul. Anterior, gruparea a doborât o dronă militară americană care survola țara. Atacul de marți dimineață a avut loc în largul orașului port Hodeida din Yemen, care a devenit un câmp de luptă pentru nave de când houthi și-au început campania de atacuri.
  • Nu mergeţi cu maşina - Armata israeliană a raportat marţi "lupte violente" în sudul Libanului. "Pentru siguranţa personală, vă cerem să nu vă deplasaţi cu vehicule din nord la sud de Litani", a precizat Avichai Adraee, purtător de cuvânt al armatei israeliene, într-un mesaj publicat în limba arabă pe Telegram. El face referire la un râu libanez şi acuză Hezbollah că se foloseşte de civili ca de "scuturi umane".
  • Hezbollah a anunţat primele atacuri - a lansat un atac de artilerie şi altul cu un baraj de rachete împotriva unor grupuri de soldaţi israelieni în oraşul Metula din zona de frontieră din nordul Israelului, care a fost declarată cu o zi în urmă "'zonă militară închisă". După declanşarea sirenelor de alertă la Metula şi Avivim în zorii zilei de marţi, "au fost identificate mai multe proiectile provenind din Liban" în fiecare din aceste două zone, conform unui comunicat militar israelian, care precizează că unele proiectile au fost interceptate, în timp ce altele au căzut, în special, în zonele nelocuite
  • SUA susțin Israelul - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul israelian, Yoav Gallant. „Secretarul Austin a reafirmat sprijinul SUA pentru dreptul Israelului de a se apăra împotriva Iranului, Hezbollah, Hamas, Houthi și a altor organizații teroriste susținute de Iran. El și ministrul Gallant au discutat despre importanța trecerii de la operațiunile militare la o cale diplomatică pentru a oferi securitate și stabilitate cât mai curând posibil”, anunță oficialii americani, citați de The Guardian. Cei doi au discutat și despre „consecințele grave pentru Iran, în cazul în care Iranul alege să lanseze un atac militar direct împotriva Israelului”.
  • Bază americană atacată în Irak - Trei rachete au vizat marţi dimineaţă baza Victory, care găzduiește forțe americane, în apropierea aeroportului internaţional din Bagdad, în Irak, fără a provoca victime, scrie AFP citând două surse din rândul serviciilor de securitate. Două rachete au fost doborâte de apărarea specială a bazei, în timp ce a treia a căzut în apropierea sediului comandamentului Serviciului antiterorism.
  • Mobilizare pentru evacuare - Franţa a mobilizat o navă militară în largul Libanului ca „măsură de precauţie”, în cazul necesităţii unei evacuări a cetățenilor săi. Washingtonul a luat o măsură similară. La rândul său, guvernul britanic a închiriat un zbor comercial pentru a ajuta britanicii şi persoanele aflate în grija lor să părăsească Libanul, în timp ce Berlinul a trimis o aeronavă militară la Beirut pentru evacuare.
  • Nordul Israelului, atacat - Sirene care avertizau asupra unor raiduri aeriene au sunat în zona Meron din regiunea Galileea Superioară, în nordul Israelului, după ce au fost detectate 10 proiectile care traversau spaţiul aerian dinspre Liban. Armata israeliană susţine că unele au fost interceptate, iar altele au căzut „în zone deschise”. A fost interceptată și o dronă deasupra Mării Mediterane, la zeci de kilometri de coasta din centrul Israelului.
  • Nu au fost ciocniri cu Hezbollah - Până în prezent nu au fost raportate ciocniri directe între trupele israeliene şi militanţii Hezbollah. Unităţile de artilerie israeliene au continuat să lovească ţinte din sudul Libanului, în timp ce raidurile aeriene au vizat Beirutul.
  • Tabără de refugiați atacată - Israelul a lansat marţi dimineaţă un atac asupra unei clădiri din tabăra palestiniană Ain al-Hilweh, de lângă Sidon, în sudul Libanului, au declarat o sursă palestiniană şi mass-media libaneză, potrivit Reuters.
    • Este prima lovitură asupra celei mai mari tabere palestiniene din Liban, supraaglomerată, de la izbucnirea ostilităţilor transfrontaliere în urmă cu aproape un an.
    • Sidon se află la aproximativ 80 de kilometri nord de graniţa cu Israelul, iar în tabără se află cel puțin 50.000 de refugiați.
    • Lovitura l-ar fi vizat pe Mounir Maqdah, comandantul filialei libaneze a aripii militare a mişcării palestiniene Fatah, Brigada Martirilor al-Aqsa
    • Mass media israeliană susține că Maqdah ar fi fost rănit în atac
    • Al-Jazeera relatează că există mai multe victime în atacul asupra taberei de refugiaţi, iar echipele de salvare se luptă să ajungă la locul atacului
    • Israelul nu a comentat încă atacul
    • Atacuri și în Siria - O prezentatoare a televiziunii de stat siriene a fost ucisă într-un atac israelian asupra capitalei ţării, Damasc, a anunţat marţi dimineaţă televiziunea de stat siriană, fără a oferi alte detalii. Mass media de stat a relatat că apărarea aeriană siriană a interceptat „ţinte ostile” în vecinătatea Damascului de trei ori succesiv în cursul nopţii. Armata israeliană a declarat că nu comentează relatări din presa străină. Ulterior, a fost anunțat un bilanț al atacului de trei morți și doi răniți.
    • Săgețile Nordului - Ofensiva terestră israeliană din Liban a primit numele de Operaţiunea „Săgeţile Nordului”. Bombardamente israeliene au fost raportate în satele din apropierea graniţei din sudul Libanului pe tot parcursul nopţii. Rachete de semnalizare au fost lansate în mod repetat şi deasupra localităţii libaneze de frontieră Rmeish.
    • Operațiune limitată - Oficialii israelieni se străduiesc să caracterizeze operaţiunea terestră din sudul Libanului ca fiind limitată, susţinând că nu va exista „nicio ocupaţie pe termen lung”, dar refuză totuşi să-i precizeze durata şi nu spun nici cât de adânc se vor aventura trupele israeliene pe teritoriul libanez, scrie CNN.
    • Confirmare oficială a atacului terestru - Armata israeliană a anunţat, în noaptea de luni spre marţi, că forţele sale terestre au început raiduri „limitate, localizate şi ţintite” împotriva Hezbollah în zona de frontieră din sudul Libanului. IDF a precizat că ţintele operaţiunii terestre sunt localizate în sate din apropierea graniţei şi reprezentau o ameninţare imediată pentru comunităţile din nordul Israelului. Forţele aeriene şi artileria sprijină cu lovituri precise.
    Live updates from Beirut after Israel invades Lebanon in bid to crush Hezbollah
    • Mai multe atacuri aeriene - Atacurile aeriene israeliene asupra Dahieh, suburbia sudică a oraşului, s-au intensificat în noaptea de luni spre marți, scrie corespondenta BBC la Beirut, Nafiseh Kohnavard. Ea spune că la fiecare câteva minute se aud explozii puternice, unele mai puternice decât altele. Chiar înainte de noul val de lovituri aeriene, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a publicat un avertisment pentru civilii care locuiesc în trei cartiere din Dahieh, cerându-le să-şi părăsească imediat casele. Mii de oameni au fugit deja, ca urmare a intensificării loviturilor aeriene ale Israelului asupra acestei zone considerate fief al Hezbollah.
    • Noua etapă, aprobată - Luni noaptea târziu, presa israeliană scrie că guvernul a aprobat următoarea etapă a operațiunii militare care vizează Hezbollah, după o întâlnire prezidată de premierul Benjamin Netanyahu.
    • Hezbollah susține că ripostează - Reprezentanții Hezbollah susțin că au tras asupra trupelor israeliene de lângă graniță. Organizația din Liban a anunțat pe Telegram că luptătorii săi i-au atacat pe militarii israelieni aflați „în livezile de lângă orașele libaneze Adaisseh și Kfar Kila”, potrivit Al Jazeera. Potrivit Hezbollah, militarii israelieni au ripostat.
    • Atacuri ale artileriei israeliene - Unitățile de artilerie israeliană atacă sudul Libanului, focurile fiind trase la fiecare câteva minute, relatează CNN. De asemenea, militarii israelieni au blocat accesul lângă frontiera cu Liban declarând „o zonă militară închisă”.
    • Explozii în partea libaneză - Imagini postate de Canalul 12 din Israel, filmate în nordul Israelului, arată o serie de detonări puternice care luminează cerul de pe partea libaneză a graniței.
    • Reuniune de urgență. O reuniune a cabinetului de securitate al Israelului convocată de Benjamin Netanyahu s-a încheiat, relatează Times of Israel. Prim-ministrul israelian se consultă acum cu un grup restrâns de miniștri în biroul său, relatează presa.
    • IDF: Nu distribuiți informații! Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a fost rugat să comenteze despre rapoartele care vorbesc despre o incursiune terestră a Israelului în Liban. El a replicat, pe X, spunând: „Solicităm să nu se transmită rapoarte despre activitățile forțelor, pentru a proteja securitatea forțelor noastre. Rămâneți doar la rapoartele oficiale și nu răspândiți zvonuri iresponsabile”. El nu a confirmat sau infirmat o incursiune în Liban.
    • Armata libaneză se retrage. The Guardian și Reuters citează surse care declară că armata libaneză se retrage din mai multe poziții la granița de sud cu Israelul.
    • Evacuarea locuitorilor. Armata israeliană a cerut locuitorilor din suburbiile Beirutului să evacueze, înainte de noi atacuri. Au fost emise ordine de evacuare pentru mai multe zone din suburbiile de sud ale Beirutului. Civilii din zona mai multor clădiri din cartierul Dahiya din sudul Beirutului ar trebui să evacueze imediat, a declarat IDF într-un comunicat.
    • Atacuri israeliene neconfirmate. Canalul local Al-Manar, afiliat Hezbollah, a anunţat „tiruri sioniste de artilerie" în apropierea satelor frontaliere Wazzani, Valea Khiam, Alma Al-Chaab şi Naqoura, în timp ce agenţia naţională libaneză ANI a raportat „importante tiruri de artilerie împotriva Wazzani". Aceste sate sunt în faţa localităţilor israeliene declarate „zonă militară închisă" de armata israeliană. Intrarea soldaților IDF în sudul Libanului într-o ofensivă terestră ar fi prima de la al doilea război din Liban, din 2006, în condițiile în care conflictul cu Hezbollah continuă să se intensifice, relatează AFP.
    ADVERTISING

    SUA au fost informate

    Anterior, Israelul a informat SUA că intenţionează să întreprindă operaţiuni terestre „limitate" împotriva Hezbollahului în Liban, a anunţat Departamentul de Stat american.

    „Ei ne-au informat în legătură cu un anumit număr de operaţiuni. Ei ne-au spus pentru moment că este vorba de operaţiuni limitate centrate pe infrastructura Hezbollahului lângă frontieră, însă noi continuăm să discutăm asupra acestui subiect", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

    El a precizat ulterior că Israelul desfăşoară „acum" operaţiuni terestre „limitate" ce vizează Hezbollahul în sudul Libanului, după ce iniţial nu era clar dacă aceste operaţiuni sunt în curs sau în stadiu de planificare.

    „Ei ne-au informat că desfăşoară acum ceea ce ei spun că sunt operaţiuni limitate ce vizează infrastructuri ale Hezbollah lângă frontieră", a declarat Miller.

    El a refuzat să ofere detalii, spunând: „Noi am avut conversaţii cu ei asupra acestor operaţiuni, însă calendarul, obiectivul, ritmul acestor operaţiuni - să-i lăsăm pe ei să vorbească”.

    O perioadă de escaladare

    Operaţiunea are loc la câteva zile după ce Israelul l-a ucis vineri pe liderul Hezbollah, Hasan Nasrallah, într-un raid aerian la Beirut.

    Atacurile israeliene au ucis, de asemenea, cel puţin şase dintre comandanţii şi oficialii de top ai lui Nasrallah în ultimele 10 zile, dând o lovitură uriaşă unei miliţii care se mândrea cu unul dintre cele mai formidabile arsenale din Orientul Mijlociu şi cu cea mai largă acoperire strategică.

    ADVERTISING
    • Tabără de refugiați atacată - Israelul a lansat marţi dimineaţă un atac asupra unei clădiri din tabăra palestiniană Ain al-Hilweh, de lângă Sidon, în sudul Libanului, au declarat o sursă palestiniană şi mass-media libaneză, potrivit Reuters.
      • Este prima lovitură asupra celei mai mari tabere palestiniene din Liban, supraaglomerată, de la izbucnirea ostilităţilor transfrontaliere în urmă cu aproape un an.
      • Sidon se află la aproximativ 80 de kilometri nord de graniţa cu Israelul, iar în tabără se află cel puțin 50.000 de refugiați.
      • Lovitura l-ar fi vizat pe Mounir Maqdah, comandantul filialei libaneze a aripii militare a mişcării palestiniene Fatah, Brigada Martirilor al-Aqsa
      • Mass media israeliană susține că Maqdah ar fi fost rănit în atac
      • Al-Jazeera relatează că există mai multe victime în atacul asupra taberei de refugiaţi, iar echipele de salvare se luptă să ajungă la locul atacului
      • Israelul nu a comentat încă atacul
      • Atacuri și în Siria - O prezentatoare a televiziunii de stat siriene a fost ucisă într-un atac israelian asupra capitalei ţării, Damasc, a anunţat marţi dimineaţă televiziunea de stat siriană, fără a oferi alte detalii. Mass media de stat a relatat că apărarea aeriană siriană a interceptat „ţinte ostile” în vecinătatea Damascului de trei ori succesiv în cursul nopţii. Armata israeliană a declarat că nu comentează relatări din presa străină. Ulterior, a fost anunțat un bilanț al atacului de trei morți și doi răniți.
      • Săgețile Nordului - Ofensiva terestră israeliană din Liban a primit numele de Operaţiunea „Săgeţile Nordului”. Bombardamente israeliene au fost raportate în satele din apropierea graniţei din sudul Libanului pe tot parcursul nopţii. Rachete de semnalizare au fost lansate în mod repetat şi deasupra localităţii libaneze de frontieră Rmeish.
      • Operațiune limitată - Oficialii israelieni se străduiesc să caracterizeze operaţiunea terestră din sudul Libanului ca fiind limitată, susţinând că nu va exista „nicio ocupaţie pe termen lung”, dar refuză totuşi să-i precizeze durata şi nu spun nici cât de adânc se vor aventura trupele israeliene pe teritoriul libanez, scrie CNN.
      • Confirmare oficială a atacului terestru - Armata israeliană a anunţat, în noaptea de luni spre marţi, că forţele sale terestre au început raiduri „limitate, localizate şi ţintite” împotriva Hezbollah în zona de frontieră din sudul Libanului. IDF a precizat că ţintele operaţiunii terestre sunt localizate în sate din apropierea graniţei şi reprezentau o ameninţare imediată pentru comunităţile din nordul Israelului. Forţele aeriene şi artileria sprijină cu lovituri precise.
      Live updates from Beirut after Israel invades Lebanon in bid to crush Hezbollah
      • Mai multe atacuri aeriene - Atacurile aeriene israeliene asupra Dahieh, suburbia sudică a oraşului, s-au intensificat în noaptea de luni spre marți, scrie corespondenta BBC la Beirut, Nafiseh Kohnavard. Ea spune că la fiecare câteva minute se aud explozii puternice, unele mai puternice decât altele. Chiar înainte de noul val de lovituri aeriene, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a publicat un avertisment pentru civilii care locuiesc în trei cartiere din Dahieh, cerându-le să-şi părăsească imediat casele. Mii de oameni au fugit deja, ca urmare a intensificării loviturilor aeriene ale Israelului asupra acestei zone considerate fief al Hezbollah.
      • Noua etapă, aprobată - Luni noaptea târziu, presa israeliană scrie că guvernul a aprobat următoarea etapă a operațiunii militare care vizează Hezbollah, după o întâlnire prezidată de premierul Benjamin Netanyahu.
      • Hezbollah susține că ripostează - Reprezentanții Hezbollah susțin că au tras asupra trupelor israeliene de lângă graniță. Organizația din Liban a anunțat pe Telegram că luptătorii săi i-au atacat pe militarii israelieni aflați „în livezile de lângă orașele libaneze Adaisseh și Kfar Kila”, potrivit Al Jazeera. Potrivit Hezbollah, militarii israelieni au ripostat.
      • Atacuri ale artileriei israeliene - Unitățile de artilerie israeliană atacă sudul Libanului, focurile fiind trase la fiecare câteva minute, relatează CNN. De asemenea, militarii israelieni au blocat accesul lângă frontiera cu Liban declarând „o zonă militară închisă”.
      • Explozii în partea libaneză - Imagini postate de Canalul 12 din Israel, filmate în nordul Israelului, arată o serie de detonări puternice care luminează cerul de pe partea libaneză a graniței.
      • Reuniune de urgență. O reuniune a cabinetului de securitate al Israelului convocată de Benjamin Netanyahu s-a încheiat, relatează Times of Israel. Prim-ministrul israelian se consultă acum cu un grup restrâns de miniștri în biroul său, relatează presa.
      • IDF: Nu distribuiți informații! Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a fost rugat să comenteze despre rapoartele care vorbesc despre o incursiune terestră a Israelului în Liban. El a replicat, pe X, spunând: „Solicităm să nu se transmită rapoarte despre activitățile forțelor, pentru a proteja securitatea forțelor noastre. Rămâneți doar la rapoartele oficiale și nu răspândiți zvonuri iresponsabile”. El nu a confirmat sau infirmat o incursiune în Liban.
      • Armata libaneză se retrage. The Guardian și Reuters citează surse care declară că armata libaneză se retrage din mai multe poziții la granița de sud cu Israelul.
      • Evacuarea locuitorilor. Armata israeliană a cerut locuitorilor din suburbiile Beirutului să evacueze, înainte de noi atacuri. Au fost emise ordine de evacuare pentru mai multe zone din suburbiile de sud ale Beirutului. Civilii din zona mai multor clădiri din cartierul Dahiya din sudul Beirutului ar trebui să evacueze imediat, a declarat IDF într-un comunicat.
      • Atacuri israeliene neconfirmate. Canalul local Al-Manar, afiliat Hezbollah, a anunţat „tiruri sioniste de artilerie" în apropierea satelor frontaliere Wazzani, Valea Khiam, Alma Al-Chaab şi Naqoura, în timp ce agenţia naţională libaneză ANI a raportat „importante tiruri de artilerie împotriva Wazzani". Aceste sate sunt în faţa localităţilor israeliene declarate „zonă militară închisă" de armata israeliană. Intrarea soldaților IDF în sudul Libanului într-o ofensivă terestră ar fi prima de la al doilea război din Liban, din 2006, în condițiile în care conflictul cu Hezbollah continuă să se intensifice, relatează AFP.
      ADVERTISING

      SUA au fost informate

      Anterior, Israelul a informat SUA că intenţionează să întreprindă operaţiuni terestre „limitate" împotriva Hezbollahului în Liban, a anunţat Departamentul de Stat american.

      „Ei ne-au informat în legătură cu un anumit număr de operaţiuni. Ei ne-au spus pentru moment că este vorba de operaţiuni limitate centrate pe infrastructura Hezbollahului lângă frontieră, însă noi continuăm să discutăm asupra acestui subiect", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

      El a precizat ulterior că Israelul desfăşoară „acum" operaţiuni terestre „limitate" ce vizează Hezbollahul în sudul Libanului, după ce iniţial nu era clar dacă aceste operaţiuni sunt în curs sau în stadiu de planificare.

      „Ei ne-au informat că desfăşoară acum ceea ce ei spun că sunt operaţiuni limitate ce vizează infrastructuri ale Hezbollah lângă frontieră", a declarat Miller.

      El a refuzat să ofere detalii, spunând: „Noi am avut conversaţii cu ei asupra acestor operaţiuni, însă calendarul, obiectivul, ritmul acestor operaţiuni - să-i lăsăm pe ei să vorbească”.

      O perioadă de escaladare

      Operaţiunea are loc la câteva zile după ce Israelul l-a ucis vineri pe liderul Hezbollah, Hasan Nasrallah, într-un raid aerian la Beirut.

      Atacurile israeliene au ucis, de asemenea, cel puţin şase dintre comandanţii şi oficialii de top ai lui Nasrallah în ultimele 10 zile, dând o lovitură uriaşă unei miliţii care se mândrea cu unul dintre cele mai formidabile arsenale din Orientul Mijlociu şi cu cea mai largă acoperire strategică.

      ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇