Alegeri în Austria: Extrema dreapta, șanse mari să intre la guvernare

Alegeri în Austria: Extrema dreapta, șanse mari să intre la guvernare

Duminică sunt alegeri legislative, cu miză mare, în Austria, iar extrema dreapta are șanse mari să intre la guvernare, cel mai probabil într-o coaliție cu conservatorii actualului cancelar, Karl Nehammer.

Cele mai recente sondaje indică în jur de 25% intenţii de vot pentru Partidului Popular austriac (OeVP), al cancelarului Nehamer (o adevărată prăbușire față de 37,5% obţinut de fostul lider, Sebastian Kurz în 2019), procent care plasează formațiunea pe locul al doilea, după Partidul Libertăţii (FPOe) - extrema dreapta, cotat cu circa 27%. Pe locul al treilea se află Partidul Social-Democrat austriac (SPOe), cu 20-21%.

ADVERTISING

Karl Nehammer urmăreşte reconfirmarea sa în acest post în urma alegerilor legislative.

Toți comentatorii estimează că OeVP-ul lui Nehhamer va face aproape sigur parte şi din viitorul guvern, întrucât este singurul partid care nu exclude o alianţă cu FPOe - extrema dreapta, deşi o condiţionează de absenţa din executiv a liderului acestui partid, controversatul Herbert Kickl.

Dincolo de liderul controversat, cele două partide au avut teme de campanie comune, în primul rând promisiunea de fermitate în faţa migraţiei și oprirea intrării migranţilor ilegali în Austria.

ADVERTISING

„Pentru un centru puternic şi stabilitate în Austria !", a fost sloganul de campanie a lui Nehamer.

O altă temă majoră de campanie a fost situaţia economică, respectiv măsurile de impulsionare a creşterii economice şi de reducere a inflaţiei. Nehammer a promis la acest capitol că nu va creşte fiscalitatea şi ca va reduce impozitul pe venit, printre alte măsuri.

Totuși, deși a reușit, pe ultima sută de metri, să reducă diferența față de partidul de extrema dreapta, Nehammer, ajuns şef al guvernului în 2021, în mijlocul unei crize politice care a forţat demisia fostului cancelar Sebastian Kurz, nu a reuşit niciodată de atunci să egaleze popularitatea lui Kurz şi nici să-şi redreseze partidul, care guvernează acum într-o coaliţie cu Verzii.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇