Ziua 947 Atac letal la granița cu România. Se întâmplă ceva la podul lui Putin. Trump îl primește pe Zelenski

<span style="color:#990000;">Ziua 947</span> Atac letal la granița cu România. Se întâmplă ceva la podul lui Putin. Trump îl primește pe Zelenski

În ziua 947 de război Rusia a lansat un atac masiv cu drone asupra orașului-port Izmail, de la granița cu România. Trei persoane au murit și mai multe au fost rănite. O alertă de atac aerian a fost declanșată în peste jumătate din regiunile Ucrainei, după ce au fost detectate rachete balistice care se îndreptau dinspre sudul țării.

S-a dat alarma și în România. O dronă a intrat pentru scurt timp în spaţiul aerian naţional, în zona frontierei cu Ucraina, iar patru avioane de luptă au fost ridicate de la sol noaptea trecută.

Rusia construiește o structură nouă, deocamdată neidentificată, în apropiere de podul Kerci din Crimeea. Obiectivul construcției nu este cunoscut cu certitudine, dar un oficial al forțelor navale ucrainene a spus că e puțin probabil ca aceasta să fie terminată curând din cauza înrăutățirii condițiilor meteo.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) luptă în regiunea Kursk și încearcă să-și coordoneze misiunile de luptă cu unitățile armatei ruse, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului. Surse din FSB au spus, însă, că aceste unități sunt instruite doar pentru operațiuni contra unor grupuri teroriste mici și nu pot face față forțelor ucrainene înzestrate cu armament greu.

ADVERTISING

Serviciile americane de informații au avertizat că Rusia ar putea răspunde cu o forță letală împotriva SUA și a aliaților săi la permisiunea acordată Ucrainei de a folosi rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus.

Iar Donald Trump a anunțat că se va întâlni la New York cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce acesta i-ar fi cerut să-l cunoască.

Situația pe front

  • Atac letal la granița cu România - Două femei și un bărbat au murit, iar mai multe au fost rănite dimineață, în urma unui atac masiv cu drone rusești asupra orașului-port Izmail, de la granița cu România. Ulterior, serviciile de urgenţă au anunţat că cel puţin 12 persoane au fost rănite, iar Biroul Procurorului General a raportat 14 răniţi, inclusiv trei copii. Mai multe case și blocuri de locuințe, precum și mașini, au fost avariate. Câteva incendii care au izbucnit în urma atacului au fost repede stinse, a menționat oficialul citat de Ukrainska Pravda. România a ridicat de la sol, noaptea trecută, patru avioane de luptă, după ce forţele ruse au atacat cu drone pe braţul Chilia al Dunării. O dronă a intrat pentru scurt timp în spaţiul aerian naţional, în zona frontierei cu Ucraina. Detalii AICI.
  • Drone doborâte - Rusia a lansat în timpul nopții 32 de drone Shahed și trei rachete asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a doborât 24 de drone în regiunile Dnipropetrovsk, Nikolaiev și Odesa, unde s-au auzit mai multe explozii, dar nu a anunțat ce s-a întâmplat cu rachetele.
  • Alertă aeriană în jumătate de țară - O alertă de atac aerian a fost declanșată în peste jumătate din regiunile Ucrainei după detectarea unor rachete balistice care se îndreptau dinspre sudul țării, potrivit Ukrainska Pravda. Alarma a fost dată la ora locală 9:11, iar la scurt timp o explozie puternică s-a produs în orașul Krivoi Rog, provocând cel puțin trei victime. Alerta a fost oprită la ora 9:44, cu excepția regiunilor Sumî și Donețk.
  • Sat bombardat de ruși - Trupele ruse au lovit cu rachete un sat din regiunea Harkov, provocând un incendiu, iar oamenii ar putea fi sub dărâmăturile caselor, relatează Ukrinform. „Incendiul a cuprins șase-șapte case. Pompierii îl sting în prezent. Satul a fost lovit de aproximativ 15 ori. În total, cel puțin 10 case au fost avariate în diferite grade. S-ar putea să fie oameni sub dărâmături”, a spus șeful administrației militare orașului Dergaciv, Viaceslav Zadorenko. Trupele ruse au bombardat joi seara satul Kupiansk-Vuzlovîi din regiunea Harkov, rănind un bărbat în vârstă de 78 de ani.
  • Ceva nou lângă podul Kerci - Rusia construiește o structură nouă, deocamdată neidentificată, în apropiere de podul Kerci din Crimeea, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale ale Ucrainei, Dmîtro Pletenciuk. Obiectivul construcției nu este cunoscut cu certitudine, dar e puțin probabil ca aceasta să fie terminată "în acest sezon", relatează Kyiv Independent. "Ar putea fi o structură defensivă, ar putea fi o altă punte de trecere, dar este puțin cam devreme să tragem concluzii", a adăugat el. Pletenciuk a mai spus că, indiferent de tipul structurii, deteriorarea condițiilor meteo, pe măsură ce se apropie iarna, va face dificilă încheierea lucrărilor. "(Rușii) încearcă constant să pună ceva nou în strâmtoarea Kerci, să construiască diverse structuri hidrotehnice sau bariere. Dar acestea sfârșesc periodic pe țărm după o nouă furtună", a explicat el. Podul Kerci, cu o lungime de 19 km, finalizat în 2018, a fost atacat de două ori de drone ucrainene, în octombrie 2022 și în iulie 2023. În urma atacurilor, Rusia a încercat să fortifice podul cu bariere improvizate, dar este în continuare expus la atacurile ucrainene.
  • Lupte aprige pe front - În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 187 de lupte pe front, cele mai intense confruntări având loc în sectorul Pokrovsk, unde forțele ucrainene au respins 78 de atacuri, a transmis dimineață Statul Major al armatei ucrainene.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • FSB luptă în Kursk - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) luptă în regiunea Kursk și încearcă să-și coordoneze misiunile de luptă cu unitățile armatei ruse, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Ziarul rus de opoziție Novaya Gazeta Evropa a relatat că a identificat un membru al forțelor de operațiuni speciale ale FSB care a fost ucis în acțiune în regiunea Kursk, în luna august, confirmând că unitățile forțelor de operațiuni speciale ale FSB acționează în Kursk. Potrivit unui ofițer FSB citat de ziarul menționat, FSB a desemnat forțe de operațiuni speciale cu sarcina de a identifica și distruge grupurile de sabotaj și de recunoaștere ucrainene din Kursk. Grupurile FSB nu sunt, însă, echipate pentru a lupta cu forțele militare ucrainene înzestrate cu armament greu, fiind instruite să acționeze doar împotriva unor grupuri teroriste mici. Potrivit altei surse apropiate serviciilor secrete ruse, Centrul de Operațiuni Speciale al FSB nu are o legătură comună cu unitățile militare ruse și încă nu există un cartier general comun care să coordoneze misiunile de luptă ale FSB și armatei ruse.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Rusia ar putea răspunde cu forță letală - Serviciile americane de informații au avertizat că Rusia ar putea răspunde cu o forță sporită, incluzând chiar atacuri letale la adresa SUA și a aliaților săi, la permisiunea acordată Ucrainei de a folosi rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus, scrie New York Times. Ziarul citează și un raport nepublicat potrivit căruia impactul strategic al loviturilor la distanță ar fi redus. Reacția Moscovei ar putea include înmulțirea actelor de sabotaj asupra infrastructurii din Europa și chiar potențiale atacuri letale asupra instalațiilor militare aparținând SUA și aliaților. Detalii AICI
  • Donald Trump se întâlnește cu Zelenski - Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, anunţă că urmează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit Sky News. „După cum știți, Zelenski a cerut să mă cunoască. Mă voi întâlni cu el mâine dimineață (vineri dimineață - n.red.), în jurul orei 9:45, la Trump Tower din New York”, a spus Donald Trump.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇