Predicția unui comandant ucrainean: În câteva luni, războiul va intra în "faza Terminator", când dronele vor lupta singure

Predicția unui comandant ucrainean: În câteva luni, războiul va intra în "faza Terminator", când dronele vor lupta singure
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În cel mult șase luni, dronele ucrainene nu vor mai fi operate de oameni și vor acționa autonom, anticipează comandantul unei unități ucrainene.

Tranziția de la dronele operate de oameni la cele controlate de Inteligența Artificială va marca o dezvoltare importantă în războiul dronelor dintre Rusia și Ucraina, scrie Business Insider.

În mai puțin de șase luni, dronele ucrainene ar putea trece sub comanda sistemelor AI, a spus Robert Brovdi, fondatorul și comandantul unității speciale de drone ucrainene "Madyar Birds", într-un interviu pentru The Economist. Acesta a menționat că vehiculele aeriene vor zbura fără niciun control uman.

Comandantul a vorbit despre dezvoltarea și testarea în curs a sutelor de sisteme AI, explicând că soldații vor trebui doar să lanseze drona. Apoi, aceasta "va decide singură unde să meargă și cum să lovească ținta". Brovdi a adăugat că armele vor putea deosebi soldații proprii de cei inamici.

ADVERTISING

Nu este clar la ce sisteme se referă Brovdi, deși diferite companii ucrainene și occidentale au lucrat la capabilități autonome pentru drone. Dronele AI ale unei companii ucrainene au fost deja folosite pe câmpul de luptă pentru a efectua lovituri autonome asupra forțelor ruse. Dar multe dintre dronele de pe câmpul de luptă, fie că sunt drone ieftine sau sisteme de ultimă generație, încă sunt controlate de operatori umani.

Brovdi a spus că soldații ucraineni care s-au aflat în prima linie a utilizării sistemelor fără pilot în război au acumulat ani de experiență și vor putea ajuta la pregătirea militarilor NATO în războiul cu drone. "Acesta va deveni un element al recunoștinței noastre concrete pentru asistența voastră în lupta noastră pentru libertate, pentru țara noastră și pentru familiile noastre", a declarat el, referindu-se la sprijinul constant pentru Ucraina din partea partenerilor săi occidentali.

ADVERTISING

Predicția lui Brovdi evidențiază dezvoltarea continuă a dronelor pe fondul războiului din Ucraina, notează BI.

Ucraina speră să asambleze o mulţime de drone ieftine, fără pilot, care să elimine inamicul și să-i salveze pe propriii soldaţi şi civili răniţi. Potrivit Sky News, o reţea de laboratoare, adăpostite în sute de ateliere secrete din Ucraina, construieşte o armată de roboţi la un cost mult mai mic față de cel de import al unor modele similare - 35.000 de dolari.

Viceprim-ministrul ucrainean pentru transformare digitală Mihailo Fedorov doreşte ca Ucraina să producă un milion de drone pe an.

Нехай буде з нашими захисниками Міць! Військовим на найгарячіших ділянках фронту вже передали 300 безпілотників DJI...

Publicată de United24 pe Joi, 30 martie 2023

Ucraina a strâns deja sute de milioane de dolari din donații pentru a-și clădi așa-numita „Armata dronelor”, prin inițiativa UNITED24, lansată de președintele ucrainean Volodimir Zelensli în mai 2022, la doar câteva luni după invazia rusă.

Proiectul prevede achiziția a mii de drone, repararea sistemelor, instruirea a 10.000 de operatori de drone și impulsionarea producției interne de astfel de aparate. Conform raportului "Armata dronelor", Kievul și-a propus anul trecut să doteze cu drone 60 de grupuri de luptă.

Dronele au schimbat radical desfășurarea războiului modern și au forțat armatele occidentale, cum ar fi cea a Statelor Unite, să acorde prioritate dezvoltării sistemelor fără pilot, precum și opțiunilor pentru eliminarea lor în luptă.

ADVERTISING

Discuțiile despre AI în drone și alte sisteme de arme au luat amploare în ultimii ani. La începutul acestui an, Pentagonul și-a actualizat directiva privind autonomia în sistemele de arme, o mișcare atribuită de secretarul adjunct al Apărării, dr. Kathleen Kicks, "progreselor dramatice ale tehnologiei care se întâmplă în jurul nostru".

Armatele avansate, precum cea a Statelor Unite, au extins și mai mult aria de aplicare a sistemelor autonome de luptă, inclusiv introducerea AI în avioanele de luptă autonome, nave de război și multe altele.

Totuși, odată cu dezvoltarea galopantă a Inteligenței Artificiale, apar o serie de preocupări cu privire la libertatea de decizie acordată sistemelor autonome. La începutul acestui an, rapoartele conform cărora Israelul folosește inteligența artificială pentru a localiza și viza agenții Hamas au ridicat o serie de preocupări cu privire la evoluția AI în război și schimbarea rolului factorului uman.

Cursa introducerii AI în armată a dus, de asemenea, la dispute internaționale cu privire la impunerea unor reglementări privind dezvoltarea și utilizarea armelor inteligenței artificiale. Unii jucători importanți, precum SUA, Rusia și Israel, au susținut că nu este nevoie de noi reglementări internaționale cu privire la astfel de capacități. Alții consideră că, mai devreme decât mai târziu, vor trebui puse în aplicare reguli stricte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇