Tarifele RCA rămân plafonate până la sfârșitul anului. Șoferii se plâng că oricum plătesc mai mult

Tarifele RCA rămân plafonate până la sfârșitul anului. Șoferii se plâng că oricum plătesc mai mult

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că în şedinţa de guvern de miercuri va fi luată decizia de a prelungi plafonarea preţurilor la poliţele RCA pentru încă trei luni, până la sfârşitul acestui an, pentru a preîntâmpina apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor la aceste poliţe.

”Luăm o decizie importantă, prelungim plafonarea preţurilor la poliţele RCA pentru încă 3 luni, până la sfârşitul anului 2024”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei.

El a adăugat că această decizie este luată la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară. ”Astfel, preîntâmpinăm apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor la aceste poliţe auto”, a arătat premierul, citat de News.ro.

ADVERTISING

Prețurile au fost înghețate în aprilie 2023, dar șoferii se plâng că au plătit sume mai mari atunci când şi-au reînnoit polițele. Și reprezentanții transportatorilor și cei ai service-urilor spun că măsura plafonării nu a oprit scumpirile.

"Din punct de vedere al Guvernului este dată bine. Ca plafonare, zice că vine în sprijinul tuturor plătitorilor de polițe RCA. Dar din celălalt punct de vedere a fost o păcăleală. ASF-ul, în martie 2023, trebuia să ceară lista de la toți asiguratorii cu prețurile practicate la momentul acela, pe categorii de capacitate cilindrică, de vârstă, și să o publice", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, la TVR Info.

ADVERTISING

Dan Barbu, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente, confirmă că plafonarea nu s-a aplicat: "Se dovedește foarte clar cu tichetele RCA care au sume mai mari decât cele de anul trecut. Eu personal aș solicita ASF-ul să vină să ne demonstreze cum s-a făcut această plafonare în realitate."

Analiștii economici estimează că, odată cu noul an, preţurile polițelor RCA vor exploda.

"Odată cu eliminarea plafonării, nu este exclus să asistăm la o scumpire semnificativă, mai ales că tarifele de service, costurile operaționale ale firmelor continuă să crească. Nu este exclus ca, în 2025, tarifele RCA să fie cu cel puțin 20% mai mari decât în prezent", a spus analistul economic Adrian Negrescu.

ADVERTISING

Plafonarea tarifelor RCA a fost pusă în aplicare după falimentul companiei Euroins și prelungită de mai multe ori.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇