Autostrăzile și DN1 capătă sisteme moderne de supraveghere a traficului. Vor înregistra și viteza șoferilor

Autostrăzile și DN1 capătă sisteme moderne de supraveghere a traficului. Vor înregistra și viteza șoferilor

Pe autostrăzile A1, A2, A3 și pe DN1 vor fi instalate sisteme moderne de supraveghere a traficului, incluzând camere video, senzori și stații meteo.

Noul sistem va oferi autorităților acces la date în timp real despre șoferii care încalcă regulile de circulație, în special la depășirea vitezei legale, informează Capital.

Camerele de supraveghere și aparatele de detecție vor fi instalate atât în puncte fixe, cât și mobile, și vor funcționa ca radare pentru monitorizarea traficului.

Acestea vor identifica atât viteza, cât și intrările pe contrasens sau condusul agresiv. Astfel, șoferii vor putea fi amendaţi pe baza imaginilor transmise de camerele de supraveghere inteligente.

ADVERTISING

”Avem un pachet, practic, de trei contracte care au ca obiectiv dotarea cu sisteme ITS - sisteme inteligente de transport, a autostrăzilor existente, mă refer aici la A1, A2, A3, precum şi DN 1, dotare, pe de o parte, şi modernizarea, upgrade-ul celor care sunt existente în momentul de faţă.

Avem o valoare estimată pentru cele trei contracte de aproximativ 220 de milioane de lei fără TVA. Acest sistem va face parte din viitorul sistem e-SIGUR. Camerele sunt în jur de 250 pe acest contract expres, din care şase camere radar, iar restul sunt pentru depistarea incidentelor şi pentru protejarea spaţiilor de servicii.

ADVERTISING

Sistemul va fi gestionat de CNAIR împreună cu Poliţia Rutieră. Informaţiile pe ce înseamnă viteze depăşite vor ajunge la Poliţia Rutieră”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, citat de News.ro.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost întrebat, în aceeaşi conferinţă de presă, dacă aceste camere nu vor afecta intimitatea şoferilor şi cum vor face autorităţile ca sistemul de supraveghere să fie conform.

”Nu cred că se vor face lucruri neconforme, ştiu acest lucru. Nu inventăm apa caldă. Peste tot în Europa există sistem de acest tip de monitorizare. Mai ales din zona asta s-a circulat mult înspre Vest, în Ungaria, în Austria, peste tot există acest sistem. Eu am păţit-o. Îţi vine acasă amenda dacă treci de 130”, a declarat Grindeanu.

ADVERTISING

El a adăugat că şi acest sistem de camere din Vestul Europei, pe lângă o reţea de autostrăzi bine puse la punct, a contribuit la un număr scăzut de accidente rutier comparativ cu România.

CNAIR vrea să instaleze peste 600 de asemenea aparate în toată ţara, în următorii doi ani.

De asemenea, pe marginea drumurilor vor fi montate panouri care vor avertiza șoferii despre posibile pericole, cum ar fi mașini oprite, accidente sau fenomene meteo periculoase.

Contractul prin care se vor monta aceste sisteme a fost atribuit de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) către firma Elektra. Valoarea contractului este de 112,695 milioane de lei, fără TVA.

Amintim că Poliția Română va lansa toamna aceasta o platformă pe care pot fi încărcate înregistrări care dovedesc încălcări ale Codului Rutier.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇