România pierde o investiție uriașă: Fabrica de baterii de 1,4 miliarde de euro nu se mai face la Galați

România pierde o investiție uriașă: Fabrica de baterii de 1,4 miliarde de euro nu se mai face la Galați

România nu va deveni o sursă de aprovizionare a Europei cu baterii pentru maşinile electrice, după ce a pierdut o investiţie de 1,4 miliarde de euro anunţată de compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) la Galaţi.

Fabrica ar fi generat circa 8.000 de locuri de muncă, dar investiţia nu se va mai realiza, după cum a confirmat Noshin Omar, fondator și președinte Avesta Holding.

"Am încercat peste 2 ani să ajungem la un acord cu Guvernul, dar nu a fost posibil. Sprijinul din partea Guvernului a fost slab", a declarat acesta pentru Profit.ro.

ADVERTISING

Confirmarea a venit şi de la Guvern pe surse, dar reprezentanții Executivului susţin că investitorii ar fi cerut un ajutor de stat dedicat, pe când schema națională în domeniu este una competitivă.

După ce au decis să-și încheie colaborarea la proiect în România, oamenii de la Avesta au început negocieri cu alte două țări pentru a găsi locul perfect pentru fabrica lor.

Investiţia uriaşă a fost anunţată în iunie 2023, când am aflat că ABEE va construi în Zona Liberă Galaţi o fabrică de baterii pentru maşinile electrice.

ADVERTISING

Anunţul oficial privind această investiţie a avut loc la Primăria din localitatea Ninove, din Belgia, eveniment la care au participat reprezentanţi ai companiei ABEE şi înalţi oficiali: prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, directorul general din cadrul Comisiei Europene, Joaquim Nunes de Almeida, ministrul Economiei din România, Ştefan Radu Oprea, primarul localităţii Ninove, Tania De Jonge, europarlamentarul Dan Nica şi primarul din Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

347386869_838529047631743_1588878848649679933_n
Foto: Facebook/Ionut Pucheanu

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇