Trump dă vina pe Joe Biden și Kamala Harris după noua tentativă de asasinat

Trump dă vina pe Joe Biden și Kamala Harris după noua tentativă de asasinat

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a dat vina pe atacurile venite din partea preşedintelui Joe Biden şi a opozantei democrate în cursa electorală pentru Casa Albă, vicepreşedinta Kamala Harris, pentru presupusa tentativă de asasinat care l-a vizat şi în care suspectul a fost arestat fără să fi deschis focul.

Campania electorală americană continuă sub semnul violenţei, la doar două luni după o primă tentativă de asasinat care l-a vizat pe candidatul republican la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, transmite marţi AFP.

ADVERTISING

Suspectul "a aderat la discursul lui Biden şi Harris şi a acţionat în consecinţă", a declarat Donald Trump pentru Fox News, repetând acuzaţiile pe care le exprimase deja după tentativa de asasinat din 13 iulie, din care a scăpat cu viaţă.

"Din cauza acestui discurs al stângii comuniste, gloanţele zboară şi situaţia se va înrăutăţi", a acuzat Trump pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

"Întotdeauna am condamnat violenţa politică. O voi condamna mereu", a reacţionat preşedintele Joe Biden, cerând ca disputele dintre americani să fie rezolvate "paşnic la urne, nu sub ameninţarea unei arme".

ADVERTISING

Duminică, în timp ce Donald Trump juca golf la West Palm Beach, Florida, un bărbat suspect a fost depistat de un agent al Secret Service, care a observat că era înarmat.

"Suspectul, care nu îl avea în vizor pe fostul preşedinte, a luat-o la fugă. Nu a tras", a dat asigurări luni directorul interimar al acestui serviciu responsabil cu protecţia personalităţilor politice americane de rang înalt, Ronald Rowe.

Potrivit concluziilor la care s-a ajuns după urmărirea poziţiei geografice a telefonului mobil păstrată în memorie, bărbatul ar fi petrecut aproape 12 ore în zona clubului de golf al lui Donald Trump, înainte de a fi depistat.

ADVERTISING

Prezentat luni în faţa unui judecător, Ryan Wesley Routh, un american proucrainean în vârstă de 58 de ani, a fost acuzat de deţinere ilegală a unei arme ca urmare a cazierului său şi a faptului că se afla în posesia unei arme cu un număr de serie şters, pentru care este pasibil de pedepse maxime de 15 ani, respectiv cinci ani de închisoare.

Acest bărbat pe care AFP l-a intervievat în 2022 la Kiev, unde a mers să îşi exprime sprijinul pentru poporul ucrainean, ar urma să facă obiectul unor alte urmăriri penale.

Viitoarea sa apariţie în faţa justiţiei, privind menţinerea sa în detenţie, a fost stabilită pentru data de 23 septembrie, iar punerea sa oficială sub acuzare va avea loc o săptămână mai târziu.

Preşedintele Joe Biden a cerut luni "mai mult sprijin" pentru Secret Service, despre care a spus că are nevoie de "mai mult personal", şi a solicitat Congresului să elibereze resurse suplimentare.

Deşi un fost preşedinte american nu mai beneficiază de acelaşi nivel de protecţie ca în perioada în care se afla în funcţie, Secret Service şi-a consolidat - la instrucţiunile preşedintelui Biden - dispozitivul din jurul lui Donald Trump, precum şi al Kamalei Harris, după prima tentativă de asasinat din 13 iulie, potrivit directorului său.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇