FBI anchetează o presupusă tentativă de asasinat care l-ar fi vizat pe Donald Trump. Cine este suspectul (Foto & Video)

FBI anchetează o presupusă tentativă de asasinat care l-ar fi vizat pe Donald Trump. Cine este suspectul (Foto & Video)

Poliţia federală americană FBI a anunţat, duminică după-amiază, că anchetează o presupusă „tentativă de asasinat” vizându-l pe fostul preşedinte Donald Trump, după ce s-au tras focuri de armă în vecinătatea sa, în timp ce acesta juca golf pe un teren aflat la circa opt km de reședința sa, clubul Mar-a-Lago.

Presupusul atacator nu a apucat să tragă asupra lui Trump, fiind depistat de agenți, în timp ce Trump juca golf la circa 300 de m de acesta.

Agenții au deschis focul, iar suspectul, care era înarmat cu un AK-47, armă pe care a abandonat-o, a fugit cu o mașină, fiind ulterior prins pe autostradă și arestat.

Şeriful local a explicat, într-o conferinţă de presă, că a primit un apel de la Secret Service în jurul orei locale 13:30 (17:30 GMT), în care se spunea că au fost trase focuri de armă. El a precizat că au fost trimise unităţi de poliţie care au izolat „imediat” zona.

ADVERTISING

Un martor a văzut un bărbat fugind din nişte tufişuri şi sărind într-o maşină Nissan neagră.

Potrivit şerifului, o armă „stil AK-47" a fost recuperată dintr-un tufiş, unde a fost văzut suspectul, împreună cu o lunetă, două rucsacuri şi o cameră GoPro.

Echipa de protecţie a fostului preşedinte Donald Trump asigurată de Secret Service stă întotdeauna la o gaură înaintea lui Trump atunci când acesta joacă golf.

Oficialul însărcinat cu îndeplinirea acestei sarcini a observat o armă care ieşea în afară şi a intervenit imediat.

FBI conduce ancheta privind incidentul, dar guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a anunțat că statul va desfășura „propria anchetă privind tentativa de asasinat” a lui Trump, fostul său adversar în alegerile primare ale Partidului Republican, în West Palm Beach, scrie CNN.

ADVERTISING

„Oamenii merită să afle adevărul despre presupusul asasin și cum a reușit acesta să se apropie la mai puțin de 500 de metri de fostul președinte și actualul candidat al Partidului Republican”, a scris DeSantis pe X.

Donald Trump a fost rănit uşor, la urechea dreaptă, într-o tentativă de asasinat pe 13 iulie, în timpul unui miting electoral în statul Pennsylvania.

Cine este cel arestat

Ryan Wesley Routh, un bărbat în vârstă de 58 de ani, a fost reținut duminică în legătură cu posibila tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. El este un constructor independent de locuințe la prețuri accesibile din Hawaii, scrie CNN.

Bărbatul avea postări pe rețelele de socializare referitoare la politică și la evenimentele curente, criticându-l uneori pe fostul președinte.

După tentativa de asasinat din iulie, Routh a postat mesaje pentru Joe Biden și Kamala Harris: t„u și Biden ar trebui să-i vizitați pe răniții din spital de la mitingul lui Trump și să participați la funeraliile pompierului ucis. Trump nu va face niciodată nimic pentru ei”.

ADVERTISING

Într-o postare din aprilie pe X, etichetând contul de președinte al lui Biden, el a scris că echipa lui Biden ar trebui să fie: „numită ceva de genul KADAF. Păstrați America democratică și liberă. Cea a lui Trumps ar trebui să fie MASA ... să-i facă pe americani sclavi din nou stăpâni. DEMOCRAȚIA este pe buletinul de vot și nu putem pierde”.

De asemenea, Ryan Wesley Routh, el și-a exprimat sprijinul puternic pentru Ucraina în zeci de postări pe X în 2022, spunând că este dispus să moară în luptă și că „trebuie să ardem Kremlinul până la temelii”.

Routh și-a folosit apoi contul personal de Facebook anul trecut pentru a încuraja străinii să lupte în război. El a încercat să înroleze recruți afgani într-o avalanșă de postări, începând din octombrie 2023, prezentându-se ca o legătură neoficială pentru guvernul ucrainean.

Reacția lui Donald Trump

Trump se afla în apropiere, dar a fost în siguranţă, potrivit echipei de campanie Trump, care a publicat și o declarație a acestuia:

"Au fost focuri de armă în apropierea mea, dar înainte ca zvonurile să înceapă să scape de sub control, am vrut să auziţi asta mai întâi: SUNT ÎN SIGURANŢĂ ŞI SUNT BINE! Nimic nu mă va încetini. Nu voi ceda NICIODATĂ! Vă voi iubi mereu pentru că mă susţineţi”.

Ce au spus Biden și Kamala Harris

Preşedintele american Joe Biden a spus că este uşurat că fostul lider de la Casa Albă este nevătămat şi a precizat că violenţa politică sau de orice alt fel nu are ce căuta în SUA.

„Am fost informat de echipa mea cu privire la ceea ce autorităţile federale investighează ca fiind o posibilă tentativă de asasinare a fostului preşedinte Trump.

Un suspect a fost reţinut şi felicit Secret Service şi partenerii lor responsabili cu aplicarea legii pentru vigilenţa şi eforturile lor de a îi menţine în siguranţă pe fostul preşedinte şi pe cei din jurul său.

Sunt uşurat că fostul preşedinte este nevătămat. Există o anchetă activă cu privire la acest incident, în timp ce forţele de ordine adună mai multe detalii despre ceea ce s-a întâmplat.

Aşa cum am spus de mai multe ori, violenţa politică sau orice altă formă de violenţă nu îşi are locul în ţara noastră şi am cerut echipei mele să continue să se asigure că Secret Service dispune de toate resursele, capacităţile şi măsurile de protecţie necesare pentru a menţine siguranţa fostului preşedinte”, este mesajul lui Biden, postat pe X.

Și vicepreşedinta Kamala Harris a condamnat duminică „violenţa" în Statele Unite, după ce rivalul său la alegerile prezidenţiale, Donald Trump, ar fi fost din nou ţinta unei tentative de asasinat.

„Am fost informată cu privire la relatările despre focuri de armă trase în apropierea fostului preşedinte Trump şi a proprietăţii sale din Florida şi mă bucur că el este în siguranţă. Violenţa nu are ce căuta în America”, a notat Harris pe X.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇