Drumul Urșilor - o nouă atracție turistică pentru iubitorii de munte (Foto)

Drumul Urșilor - o nouă atracție turistică pentru iubitorii de munte (Foto)

A apărut o nouă atracţie turistică în Valea Gurghiului.

Asociaţia Visit Mureş a lansat Drumul Urşilor, un traseu turistic-istoric care măsoară 25 de kilometri în jurul satului Orşova şi cuprinde mai multe locuri care merită vizitate, inclusiv un sit preistoric de exploatare a sării.

„O nouă atracţie turistică se conturează frumos în Valea Gurghiului. Drumul Urşilor este un traseu tematic de 25 de kilometri, care înconjoară satul Orşova, atingând toate zonele de interes, şi care pune în valoare natura, legendele, dar şi oamenii locului. Circuitul este împărţit în 7 zone tematice, fiecare cu caracteristicile ei, cu experienţe potrivite pentru fiecare drumeţ”, a anunţat Asociaţia Visit Mureş, pe Facebook.

🇷🇴 O nouă atracție turistică se conturează frumos în Valea Gurghiului.Drumul Urșilor este un traseu tematic de 25 de…

Publicată de Visit Mures pe Luni, 16 septembrie 2024

Site-ul Drumul Urşilor arată că misiunea acestui traseu turistic-istoric este aceea de a oferi oamenilor oportunitatea de a trăi experienţa unor zile în care să se conecteze cu natura, cu poveştile şi cu oamenii locului, dar mai ales a unor zile în care să se deconecteze de la preocupările zilnice.

Prin traseul Drumul Urşilor se doreşte readucerea la viaţă a unor locuri extraordinare, uitate sau chiar distruse, iar cele şapte zone tematice: Drumul Sării, Colinele Satului, Drumul lui Popa Ursu, Poteca Sălbatică, Drumul spre Apus, Uliţa Copilăriei şi Via Ursae.

Drumul-ursilor-25-km
Foto: Facebook/Visit Mures

Pe Drumul Sării, se arată pe site-ul traseului turistic, se traversează zona tainică a dealului sărat, Slatini, ocazie cu care vor fi puse în valoare depunerile şi formaţiunile de sare dar şi plantele specifice zonei.

„Pe lângă natura deosebită, zona ascunde o istorie remarcabilă, plină de mister”, precizează sursa citată.

De pe Colinele Satului se pot admira terenurile localnicilor „lucrate cu dragoste şi măiestrie”, iar prin traversarea unei păşuni, pot fi observate turme de oi, alături de ciobanii dornici de poveşti.

Drumul lui Popa Ursu
este un traseu comemorativ a drumului pe care Popa Ursu l-a parcurs desculţ până la Reghin, care va pune în valoare şi hărnicia sătenilor.

drumul-ursilor-80-de-ani
Foto: Facebook/Visit Mures

Pe Poteca Sălbatică, iniţiatorii propun o incursiune în pădurile sălbatice, unde se spune că uriaşii care au locuit acolo ar fi ascuns comori ascunse între pereţii stâncoşi.

În cazul în care exploratorii nu vor găsi comorile, pot admira panorama spectaculoasă asupra zonei oferită de Piatra Orşovei. Drumul spre Apus oferă drumeţilor o imagine aparte, în care soarele începe să apună peste crestele munţilor Gurghiului.

Ajunşi pe Uliţa Copilăriei, drumeţii au depus eforturi remarcabile peste zi, vor putea răsufla uşuraţi şi vor conştientiza adevărata importanţă a conservării naturii şi istoriei rurale.

Al şaptelea traseu, Via Ursae, este o variantă alternativă tematică dedicată traseului Via Transilvanica, considerat un traseu-inspiraţie pentru Drumul Urşilor.

„Pentru drumeţii care aleg să parcurgă şi această porţiune (care se va intersecta cu Via Transilvanica), aventura de pe Drumul Urşilor devine una de două zile, dar şi cu posibilitatea de a experimenta viaţa nocturnă la stână”, au mai subliniat iniţiatorii.

Din kilometru în kilometru, pe traseu vor fi montate borne din lemn, pe care vor fi amplasate coduri QR prin intermediul cărora fiecare călător va avea ocazia să descopere istorisirile sătenilor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇