Comisarul european Thierry Breton demisionează și o atacă pe Ursula von der Leyen. Macron a propus imediat un nou candidat

Comisarul european Thierry Breton demisionează și o atacă pe Ursula von der Leyen. Macron a propus imediat un nou candidat

Comisarul francez însărcinat cu Industria şi Piaţa Internă Thierry Breton anunţă luni că demisionează din funcție din cauza unei rupturi cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, pe care o acuză că a cerut Parisului să-i retragă candidatura.

Ursula von der Leyen îşi  finalizează lista de comisari în al doilea mandat, pe care urmează să o prezinte săptămâna aceasta.

Thierry Breton este comisarul însărcinat cu  Industria şi Piaţa Internă în primul mandat şi supervizează multe dintre cele mai importante politici ale Uniunii Europene, de la producţia industriei armamentului la reglementarea Big Tech, relatează Reuters.

ADVERTISING

El şi-a anunţat demisia pe X.

Ursula von der Leyen a cerut Franţei ”în urmă cu câteva zile”, ”din motive personale”, să-i retragă numele de pe lista candidaţilor în noua Comisie, în schimbul unui ”pretins portofoliu mai important”, scrie el.

Reuters scrie că nu a fost în măsură să verifice această acuzaţie, iar biroul preşedintei Comisiei, contactat, nu a răspuns.

”Având în vedere aceste ultime evoluţii, o nouă dovadă a unei guvernanţe îndoielnice, am conchis că nu-mi mai pot exercita funcţia în Colegiul Comisarilor”, scrie el.

Fiecare stat membru UE desemnează un comisar, a cărui influenţă politică şi importanţă diferă în funcţie de portofoliu.

ADVERTISING

Preşedinţia franceză, contactată de Reuters, nu a comentat.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus imediat un nou candidat francez, pe ministrul demisionar al Afacerilor Externe Stéphane Séjourné, unul dintre apropiaţii săi, un fost eurodeputat şi fost lider al grupului Renew (centru).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇