Ursula von der Leyen a amânat anunțarea listei cu noii comisari UE

Ursula von der Leyen a amânat anunțarea listei cu noii comisari UE
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Ursula von der Leyen trebuia să prezinte miercuri Parlamentului European (PE) repartizarea portofoliilor către cei 26 de comisari în viitoarea comisie, însă a amânat anunțul pentru săptămâna viitoare.

Inițial, echipa lui von der Leyen trebuia să programeze o întâlnire cu liderii diferitelor facțiuni politice ale Parlamentului European miercuri dimineață și apoi să anunțe public componența Comisiei.

Întâlnirea a fost amânată și se va desfășura săptămâna viitoare, scrie Politico.

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Parlamentului European.

"La solicitarea Comisiei Europene, discuția privind structura viitoarei CE (prevăzută inițial pentru mâine), va avea loc marți, 17 septembrie, la ora 9:00 CEST, la Strasbourg", scrie Delphine Colard.

Miercuri, 11 septembrie, ora 8:00 CET, Ursula von der Leyen va discuta cu şefa Parlamentului European și președinții grupurilor politice din PE (Conferința Președinților / COP), structura și portofoliile propuse pentru viitoarea Comisie Europeană. Această întâlnire va crea cadrul pentru lansarea procesului de evaluare a comisarilor desemnați, incluzând audierile de confirmare.

ADVERTISING

Amânarea are loc din cauză că Parlamentul Sloveniei trebuie să își prezinte opinia privind candidatul propus pentru funcția de comisar european și a informat Comisia că va face asta la finalul acestei săptămâni. În acest context, Comisia a solicitat amânarea discuției pentru a putea prezenta în fața liderilor PE compoziția finală a Comisiei propuse.

După retragerea propunerii sale iniţiale, Slovenia a nominalizat-o luni pe fosta ambasadoare Marta Kos drept candidat pentru Comisia Europeană, răspunzând dorinţei de paritate de gen a Ursulei von der Leyen.

Comisia greu de făcut

Von der Leyen le-a cerut statelor UE să trimită la propuneri atât un bărbat, cât și o femeie, pentru echipa sa de 26 de comisari.

ADVERTISING

Bulgaria a fost singura care a respectat această cerere, după care von der Leyen a făcut presiuni asupra unor țări pentru a-și schimba candidatul. România a nominalizat-o până la urmă pe Roxana Mânzatu, care ar putea fi noul comisar pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

În cele din urmă, reprezentarea feminină în viitorul executiv comunitar va cuprinde 11 femei, inclusiv Von der Leyen şi estona Kaja Kallas, care va conduce diplomaţia UE.

Von der Leyen va încerca probabil să compenseze dezechilibrul de gen atribuind portofolii mai importante femeilor comisar. Printre portofoliile cele mai râvnite sunt economia, concurenţa, industria şi apărarea.

ADVERTISING

Acest proces este însă lipsit de transparenţă, iar lipsa informaţiilor despre repartizarea responsabilităţilor în viitoarea Comisie Europeană dă naştere la speculaţii. De pildă, postul Euronews a publicat chiar şi o listă cu componenţa nominală şi pe portofolii, afirmând că cele mai atractive sarcini vor reveni candidaţilor PPE, adică cei din familia politică a lui Von der Leyen.

În orice caz, odată ce preşedintele Comisiei îşi va face publică lista de comisari, aceştia vor fi examinaţi de comisiile Parlamentului European în audieri menite să le testeze cunoştinţele şi priorităţile în viitoarea legislatură, urmând de asemenea să le studieze CV-urile şi să le evalueze meritele care-i recomandă pentru postul de comisar european, inclusiv angajamentul lor faţă de politicile şi abordările Bruxelles-ului, precum şi eventualele incompatibilităţi.

Au existat în trecut cazuri în care în urma acestor audieri cei propuşi pentru posturi de comisar european au fost înlocuiţi.

După încheierea procesului de audiere, Parlamentul European se va pronunţa prin vot pentru a aproba Comisia Europeană în ansamblu. Aceasta ar urma să-şi intre în atribuţii în jurul datei de 1 decembrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇