Șefa Comisiei Europene s-a întors săptămâna trecută din vacanță pentru a se pregăti de al doilea mandat. Următorii cinci ani vor fi mai grei decât cei de până acum.
În primul mandat în care a condus Comisia Europeană, Ursula von der Leyen a avut de înfruntat pandemia și războiul din Ucraina. În al doilea va avea de-a face cu același război și cu un nou președinte american, dar și cu expansiunea extremei drepte în Europa.
"Următorii cinci ani vor fi un teren politic minat. În acest sens, ea va trebui să ia decizii cheie privind viitorul Uniunii Europene și bugetul acesteia, în timp ce se ocupă de războiul din Ucraina și de alegerile din SUA", a spus un oficial important al UE despre președinta Comisiei Europene.
Oriunde ai privi sunt probleme pentru von der Leyen, arată Politico. Iar ancheta Parchetul European (EPPO) asupra achiziției de vaccinuri Covid este cea mai mică dintre acestea.
Parlamentul European e mai fragmentat ca oricând. În jurul mesei de la Consiliul European, unde se strâng cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE, stau mai mulți adversari ai Ursulei von der Leyen, iar numărul acestora s-ar putea mări.
Războiul din Ucraina nu dă niciun semn că se apropie de sfârșit (și nici conflictul din Orientul Mijlociu), în timp ce Statele Unite ezită în continuarea sprijinirii Kievului. În plus, Trump ar putea câștiga alegerile prezidențiale americane în noiembrie.
Între timp, Bruxelles-ul se pregătește pentru o luptă dură pentru finanțele sale, în timp ce caută să-și finanțeze atât cheltuielile în creștere pentru apărare, cât și tranziția verde. În următorii cinci ani von der Leyen va trebui să lucreze și la o extindere a blocului european, iar în cadrul acestui proces cei 449 de milioane de locuitori din Uniunea Europeană vor trebui să rămână convinși sau să fie convinși că viitorul UE nu se stabilește doar la Paris, ci și la Kiev, Chișinău sau Podgoriţa.
În timpul pandemiei și al crizei din Ucraina, von der Leyen a demonstrat că are curajul de a conduce blocul în vremuri grele, a spus un diplomat UE pentru publicația citată. Totuși, "ne așteaptă o călătorie dificilă", a spus un înalt diplomat al UE despre următorul mandat al Ursulei von der Leyen.
Virginijus Sinkevičius, un parlamentar european care a fost comisar în timpul primului mandat al lui von der Leyen, a spus că "al doilea mandat ar putea fi mult mai provocator decât primul", deoarece pandemia și războiul din Ucraina i-au oferit acesteia spațiu de manevră, șansă pe care provocările viitoare s-ar putea să nu i-o dea.
Pericolul vidului de putere
În Consiliul European, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, în mod normal binomul care împinge înainte blocul european, au acum poziții politice șubrede, după ce au pierdut alegerile europene. Amândoi încearcă să țină extrema dreaptă la distanță pe plan intern.
Alți lideri importanți, stabili, precum premierul olandez Mark Rutte și prim-ministrul belgian Alexander De Croo, nu vor mai sta la masa Consiliului European, în timp ce premierul polonez Donald Tusk este prea preocupat pe plan intern pentru a se impune pe scena europeană.
Acest lucru îi oferă lui von der Leyen ocazia de a fi lider, a spus un diplomat al UE, adăugând că ea are instinctul politic de a asculta pe ceilalți și apoi de a livra idei la momentul politic potrivit.
Schimbarea de dinamică îi oferă Ursulei von der Leyen atât o oportunitate, cât și o provocare: va înfrunta vidul de putere sau se va poticni din cauza noilor provocări care o așteaptă?
Stilul ei de conducere distant, dar bazat pe control i-a enervat pe lideri și pe reprezentanții acestora de la Bruxelles, deseori surprinși de procesul său rapid de luare a deciziilor.
În condițiile în care forțele populiste și naționaliste se activează contra curentului politic principal al Europei, șefii de stat și de guvern europeni ar putea deveni mai nervoși și mai puțin previzibili în procesul de luare a deciziilor.
Între timp, premierul ungar Viktor Orbán nu se sfiește să submineze blocul din interior și speră să câștige mai mulți aliați aici, dar și în afară, de pildă, cu o potențială a doua președinție a lui Trump.
Pe de altă parte, după relația toxică pe care von der Leyen a avut-o cu președintele Consiliului European, Charles Michel, ne putem aștepta la o colaborare mai bună cu succesorul acestuia, fostul premier portughez António Costa, cu care ea are o relație de lucru excelentă.
Bruxelles-ul speră că acest duet va repeta relația de lucru de succes pe care primul președinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy, a stabilit-o cu fostul președinte al Comisiei José Manuel Barroso între 2009 și 2014. Cei doi au condus UE prin criza financiară, lucrând cot la cot pentru a menține blocul unit pe fondul presiunii grave asupra zonei euro.
În Parlamentul European, lucrurile par și mai complicate.
Forțele de centru - Partidul Popular European al lui von der Leyen, socialiștii, liberalii Renew și Verzii - au reușit să se unească pentru a o susține pe Ursula von der Leyen pentru încă un mandat de președinte al Comisiei.
Dar fragmentarea și înclinarea în dreapta a Parlamentului înseamnă că von der Leyen și echipa sa vor trebui să muncească din greu pentru a-i convinge pe parlamentarii europeni să adopte o nouă legislație.
Bătălia pentru bani, etapa crucială din următorii ani
Pe scurt, în următorii cinci ani, von der Leyen va trebui să pregătească UE pentru viitor, asigurându-se că există suficienți bani și creând condițiiele pentru lărgirea blocului.
Capitalele europene nu reușesc, însă, să decidă care sunt cele mai importante chestiuni:
- susținerea industriei de apărare în fața unei Rusii tot mai beligerante,
- creșterea investițiilor verzi pentru atingerea obiectivelor climatice
- dezvoltarea industriei pentru păstrarea competitivității pe fondul presiunii generate de Washington și Beijing.
Cam două treimi din bugetul UE se duc pe subvenționarea sectorului agricol și a proiectelor de infrastructură din cele mai sărace regiuni ale Europei. O schimbare aici ar echivala cu "deschiderea Cutiei Pandorei", a spus un oficial de top din UE.
Negocierile asupra bugetului pe șapte ani al UE, în valoare de câteva mii de miliarde de euro, suscită întotdeauna bătălii aprige, deoarece fiecare cifră trebuie să fie aprobată de toate cele 27 de guverne. Ultima oară, discuțiile au culminat cu un summit-maraton de cinci zile al liderilor europeni. De data aceasta, liderii UE vor trebui să convină asupra următorului buget pentru perioada 2028-2034.
Acest lucru va necesita decizii-cheie privind găsirea de fonduri pentru ajutorul UE pentru efortul de război al Ucrainei și tranziția ecologică, pregătind în același timp finanțele blocului pentru următoare extindere. Discuțiile vor fi, așadar, mai spinoase decât până acum.
Acesta va fi momentul crucial, a spus un alt oficial al UE. "În primul ei mandat, a fost manager de criză. Acum, ea trebuie să se asigure că UE rămâne relevantă, fixând bugetul și pregătind blocul pentru extindere. Aceste reforme interne au tendința de a-i distruge pe politicienii europeni", a explicat el.
Bătălia asupra finanțelor blocului e legată de o altă provocare esențială pentru cel de-al doilea mandat al lui von der Leyen: pregătirea extinderii UE de la 27 la, probabil, 36 de țări. Ucraina este cea mai importantă dintre țările care speră să adere, iar von der Leyen și Michel rivalizează între ei pentru a-i deschide porțile la Bruxelles președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Ursula va avea, însă, o misiune grea. "Comisia se va afla în scaunul șoferului, dar nu a condus niciodată negocieri de aderare într-un mediu geopolitic atât de dificil", a spus Nicolai von Ondarza, politolog la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.
Speranța a milioane de oameni din Ucraina, Moldova și Balcanii de Vest trebuie transformată în negocieri serioase despre bani, reforme și termene. Iar asta va dura mult timp, conchide Politico.
T.D.