Slovenia face o nouă propunere de comisar european, de data aceasta o femeie

Slovenia face o nouă propunere de comisar european, de data aceasta o femeie

După retragerea propunerii sale, Slovenia a nominalizat-o luni pe fosta ambasadoare Marta Kos drept candidat pentru Comisia Europeană, răspunzând dorinţei de paritate a Ursulei von der Leyen.

„Cred că este o candidată excelentă, cu toate competenţele necesare”, a declarat presei vicepremierul Matej Arcon, relatează AFP.

Această nouă propunere vine după retragerea surpriză de vineri a lui Tomaz Vesel, fost preşedinte al Curţii de Conturi, pe fondul „divergenţelor” cu şefa executivului european.

Într-o vizită în Slovenia săptămâna trecută, Ursula von der Leyen l-a îndemnat pe premierul Robert Golob să-şi reconsidere alegerea şi să prezinte numele unei femei, conform presei din ţara alpină.

Realeasă în funcţia de preşedinte, ea vrea să formeze un executiv comunitar paritar din punctul de vedere al egalităţii de gen.

ADVERTISING

Dar nu a avut câştig de cauză şi a luptat pentru a reechilibra componenţa echipei sale înainte de anunţul oficial, programat în principiu pentru săptămâna aceasta.

Marta Kos, 59 de ani, este o fostă jurnalistă şi expertă în comunicare ce s-a orientat spre diplomaţie. A fost ambasadoare în Germania şi Elveţia.

Candidată a partidului de guvernământ la alegerile prezidenţiale din 2022, ea s-a retras din cursă după presupuse dezacorduri cu Golob.

O audiere urmează să aibă loc săptămâna aceasta în faţa unei comisii parlamentare, înainte ca decizia să fie transmisă oficial Bruxelles-ului.

Versiunea 2024-2029 a Comisiei von der Leyen urmează, teoretic, să intre în funcţie la 1 noiembrie.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇