Încă o lovitură pentru elevii olimpici: Nu mai intră la facultate fără examen decât cei cu premiul I pe țară. Deca nici nu știe că s-a schimbat ceva

Încă o lovitură pentru elevii olimpici: Nu mai intră la facultate fără examen decât cei cu premiul I pe țară. Deca nici nu știe că s-a schimbat ceva

Elevii care au început luni ultimul an de liceu nu vor mai putea intra la facultate pe baza rezultatelor obținute la olimpiadele naţionale decât dacă au premiul I.

Decizia apare într-un ordin al ministrului Educației, care schimbă regulile de admitere faţă de anul trecut, scrie EduPedu.

Ordinul 3.693/2024 se aplică pentru admiterea la facultate în anul universitar 2025-2026.

Până anul acesta, absolvenții de liceu cu locul II, locul III și mențiune sau medaliile echivalente, obținute la olimpiadele școlare naționale – etapele pe țară, puteau să intre la facultate fără examen. Este aşa încă din 2016.

ADVERTISING

Însă Ligia Deca spune că nu ştia că aşa se întâmpla până în acest an şi susţine că nu este nicio schimbare.

"Această prevedere este în legea educației și o prevedere similară am avut și până acum. Olimpicii internaționali, indiferent de premiul obținut, intră la facultate fără examen. La olimpiadele naționale s-a mers pe locul I.

Sunt însă universități care au această posibilitate, pe autonomie universitară, să ofere admiterea fără examen, fără concurs de dosare și celor care au luat alte locuri la olimpiadele naționale. Nu este nicio variație majoră față de ceea ce am văzut.

Față de ceea ce s-a aplicat până acum, eu nu știu să existe nicio schimbare. De altfel, să știți că regulamentul, metodologia de admitere nu poate să difere față de textul legii. Textul legii așa prevede”, a declarat ministrul la Digi24.

ADVERTISING

Iată ce prevede ordinul din 2024, semnat acum de secretarul de stat Gigel Paraschiv:

„Art. 14 – (8) În cadrul regulamentului propriu, instituțiile de învățământ superior stabilesc facilități sau condiții speciale referitoare la admiterea candidaților la programe de studii universitare de licență, care au obținut în perioada studiilor liceale distincții la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri naționale și/sau internaționale.

(9) Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, distincții (premiile I, II, III, la olimpiade școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și/sau premiul I la olimpiade naționale, finanțate de Ministerul Educației) beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susținerea concursului de admitere, pe locuri finanțate de la buget, în instituțiile de învățământ superior de stat și, respectiv, cu taxă, în instituțiile de învățământ superior particulare sau confesionale. Instituțiile de învățământ superior pot corela prin regulamentul propriu disciplinele școlare la care au fost obținute premiile cu domeniile de studii pentru care se organizează admiterea la studii”.

ADVERTISING

Iată ce prevedea ordinul precedent valabil până în vara lui 2024:

„Art. 13 – (6) În cadrul regulamentului propriu, instituțiile de învățământ superior stabilesc facilități sau condiții speciale referitoare la admiterea candidaților la programe de studii universitare de licență, care au obținut în perioada studiilor liceale distincții la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri naționale și/sau internaționale.

(7) Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, distincții (premiile I, II, III, mențiune) la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri internaționale recunoscute de Ministerul Educației beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susținerea concursului de admitere, pe locuri finanțate de la buget, în instituțiile de învățământ superior de stat și, respectiv, cu taxă, în instituțiile de învățământ superior particulare sau confesionale. Universitățile pot corela prin regulamentul propriu disciplinele școlare la care au fost obținute premiile cu domeniile de studii pentru care se organizează admiterea la studii”.

Nu e prima lovitură aplicată de Deca olimpicilor. După ce anul trecut a dat burse de merit până şi unor elevi cu media 2 (doar pe criteriul că erau cei mai buni din clasa lor!), din anul şcolar 2024-2025, nu se mai acordă bursă elevilor olimpici care se califică în loturile pentru etapele internaționale și nu obțin niciun premiu sau medalie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇