Cum a ajuns Trump salvatorul pisicilor. Fake news amplificat de Vance și echipa de campanie (Foto&Video)

Cum a ajuns Trump salvatorul pisicilor. Fake news amplificat de Vance și echipa de campanie (Foto&Video)

Mai mulţi republicani proeminenţi, inclusiv candidatul partidului la vicepreşedinţie, senatorul JD Vance, au promovat afirmaţii false, conform cărora imigranţii haitieni din Ohio ucid şi mănâncă animalele de companie ale familiei.

Aceasta este cea mai recentă turnură într-o campanie care a adoptat din ce în ce mai mult mesaje rasiste, punând la îndoială identitatea rasială a vicepreşedintelui Kamala Harris şi încercând în acelaşi timp să submineze politicile sale de imigrare, relatează CNN.

ADVERTISING

Zvonurile se concentrează asupra oraşului Springfield din Ohio, care a înregistrat recent o creştere a migraţiei haitienilor care fug din ţara lor zguduită în ultimii ani de dezastre naturale, asasinate politice şi dominaţia bandelor.

O postare într-un grup Facebook din Springfield a susţinut recent că prietena fiicei unui vecin a găsit pisica dispărută atârnând de o creangă în casa unui vecin haitian, iar aceasta era pregătită pentru a fi mâncată, potrivit Springfield News-Sun.

Aceste zvonuri au fost preluate de mass-media conservatoare şi apoi postate pe X, unde au câştigat o largă răspândire.

ADVERTISING

”Preşedintele Trump va expulza migranţii care mănâncă animale de companie”, a postat un cont al campaniei Trump pe X. ”Kamala Harris îi va trimite apoi în oraşul tău. Fă-ţi alegerea, America”.

Senatorul de Texas Ted Cruz a postat un meme care arată doi pisoi îmbrăţişaţi. Textul suprapus pe imagine spune: „Vă rugăm să votaţi pentru Trump, astfel încât imigranţii haitieni să nu ne mănânce”.

Vance a postat un videoclip cu el însuşi discutând despre migraţia în Ohio la o audiere recentă. „Rapoartele arată acum că oamenilor le-au fost răpite şi mâncate animalele de companie de oameni care nu ar trebui să fie în această ţară. Unde este ţarul nostru de frontieră?”

Unele conturi au distribuit imagini generate de AI cu Trump ţinând o pisică în mâini, în timp ce este urmărit de mulţimi de bărbaţi de culoare.

Afirmaţiile nefondate au început ca un zvon într-un grup local de pe Facebook, înainte de a ajunge la cele mai înalte eşaloane ale presei conservatoare şi ale Partidului Republican.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇