Ziua 927 Atac nocturn masiv asupra Ucrainei. Un transfer Iran - Rusia care îngrijorează Kievul și SUA. Zelenski, la mini-Davosul italian

<span style="color:#990000;">Ziua 927</span> Atac nocturn masiv asupra Ucrainei. Un transfer Iran - Rusia care îngrijorează Kievul și SUA. Zelenski, la mini-Davosul italian

Ziua 927 a războiului din Ucraina a început cu un atac nocturn al Rusiei în 11 regiuni din Ucraina, explozii fiind auzite și în Kiev. Rusia a lansat 67 de drone cu rază lungă de acțiune din regiunile de frontieră și din Peninsula Crimeea.

Și cel puţin trei persoane au fost ucise în oraşul Kostiantinivka, din estul Ucrainei, într-un atac al artileriei ruse. Autoritățile au cerut locuitorilor să evacueze orașul, care se află în regiunea Doneţk. Kostiantinivka este considerat un punct strategic important şi a fost vizat în repetate rânduri de atacuri ruse.

De cealaltă parte, în regiunea rusească Voronej, un incendiu de proporții a izbucnit după un atac ucrainean cu dronă. Incendiul a declanșat detonarea unor obiecte explozive. Sistemele antiaeriene ruse au neutralizat drona, dar impactul a provocat un incendiu care a forțat evacuarea locuitorilor dintr-un sat din apropiere. Se pare că incendiul a avut loc într-un depozit de muniții.

ADVERTISING

Am mai aflat că Iranul a trimis Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, rachete care vor fi folosite de Rusia pentru a ataca infrastructura energetică ucraineană pe timpul iernii. O tranzacție care îngrijorează Kievul.

Iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski participă, sâmbătă, la forumul de la Cernobbio din Italia, supranumit și mini-Davosul italian, unde este aşteptat să-şi reitereze apelurile pentru a primi mai multe arme de la partenerii europeni, pentru a putea facă față avansului rusesc din estul ţării sale.

Situația pe front

  • Atac nocturn cu drone - Forțele aeriene ucrainene au anunțat că Rusia a lansat 67 de drone cu rază lungă de acțiune într-un atac nocturn masiv, dintre care 58 au fost doborâte. Atacurile au vizat 11 regiuni din Ucraina, iar explozii au fost auzite în Kiev în jurul orei 03:00. Dronele Shahed au fost lansate din regiunile de frontieră ale Rusiei și din Peninsula Crimeea.
  • Trei persoane ucise - Cel puţin trei persoane au fost ucise în oraşul Kostiantinivka din estul Ucrainei într-un atac al artileriei ruse, a anunţat administraţia regională militară ucraineană, informează dpa şi Reuters. Cei ucişi erau bărbaţi cu vârste cuprinse între 24 şi 69 de ani. Atacul a avut loc sâmbătă dimineaţa și a lovit un bloc rezidenţial, o clădire administrativă, magazine, maşini şi cabluri de alimentare cu energie electrică. Autoritățile au cerut locuitorilor să evacueze orașul, care se află în regiunea Doneţk, la nord de oraşul ocupat de ruşi Doneţk. Kostiantinivka este considerat un punct strategic important şi a fost vizat în repetate rânduri de atacuri ruse.
  • Încă un sat cucerit - Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că forţele ruse au cucerit satul Kalinove, fără a oferi alte informaţii. Sunt mai multe sate cu acest nume în regiunea Donețk şi deocamdată nu există o confirmare de partea ucraineană.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Incendiu după un atac ucrainean cu dronă - Un incendiu de mari proporții a izbucnit sâmbătă în regiunea Voronej din Rusia, după un atac ucrainean cu dronă, declanșând detonarea unor obiecte explozive, conform guvernatorului local Aleksandr Gusev. Sistemele antiaeriene ruse au neutralizat drona, dar impactul acesteia a cauzat un incendiu care s-a extins și a provocat detonări. Locuitorii unui sat din apropiere au fost evacuați în localități vecine. Potrivit surselor ruse, incendiul ar fi avut loc într-un depozit de muniții.

Alte informații relevante

  • ȘUA nu cedează - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a folosi arme americane cu rază lungă de acțiune pentru a ataca ținte în Rusia. Acesta a explicat că nu există o armă decisivă în acest război și că Rusia deja și-a mutat echipamentele militare dincolo de raza de acțiune a rachetelor ATACMS. În locul acestor arme, Austin a sugerat că Ucraina poate folosi drone pentru a ataca obiective strategice rusești, cum ar fi rafinăriile și bazele aeriene.
  • Iranul transferă rachete balistice către Rusia - Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune pentru a le utiliza în războiul împotriva Ucrainei, potrivit a două surse familiarizate cu informaţiile, finalizând astfel o livrare despre care oficialii americani şi occidentali au avertizat că era în pregătire de aproape un an, informează CNN. Nu este clar când anume au fost livrate rachetele, dar transferul lor are loc în timp ce Rusia şi-a intensificat atacurile cu rachete şi drone asupra oraşelor ucrainene şi în timp ce Ucraina se pregăteşte pentru atacuri ruseşti la scară largă asupra infrastructurii sale energetice în această iarnă.
  • Un transfer care îngrijorează Kievul - Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat sâmbătă că este profund preocupat de informaţiile privind transferul de rachete balistice iraniene către Rusia, relatează Reuters. Ministerul a menţionat că intensificarea cooperării militare între Teheran şi Moscova este o ameninţare pentru Ucraina, Europa şi Orientul Mijlociu şi a cerut comunităţii internaţionale să crească presiunea asupra Iranului şi Rusiei. Statele Unite, un aliat cheie al Ucrainei, şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la potenţialul transfer de rachete iraniene către Rusia.
  • Atacuri cibernetice ample ale rușilor - Serviciul militar olandez de informații și securitate (MIVD) a emis un avertisment cu privire la operațiunile cibernetice desfășurate de unitatea 29155 a GRU, care vizează colectarea de informații despre sprijinul occidental pentru Ucraina și perturbarea infrastructurii critice. Potrivit MIVD, aceste atacuri cibernetice fac parte dintr-o strategie rusă de subminare a ajutorului acordat Ucrainei. Țintele principale sunt guvernele occidentale, infrastructura esențială și industriile legate de apărare.
  • Zelenski, la mini-Davosul italian - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski participă, sâmbătă, la forumul de la Cernobbio din Italia, unde este aşteptat să-şi reitereze apelurile pentru a primi mai multe arme de la partenerii europeni, pentru a putea facă față avansului rusesc din estul ţării sale.
  • Zelenski s-a întâlnit cu Meloni - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut sâmbătă o întrevedere cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni, la Cernobbio, în nordul Italiei. Meloni a declarat după întâlnire că Italia nu va ezita niciodată în sprijinul său pentru Ucraina şi că impasul actual în război arată că răspunsul occidental la invazia Rusiei a fost cel corect, relatează Reuters. „Cred că China şi India au un rol de jucat în rezolvarea conflictului. Singurul lucru care nu se poate întâmpla este să credem că acest conflict poate fi rezolvat prin abandonarea Ucrainei”, a mai declarat Meloni.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇