Ziua 925 Drone rusești doborâte în Belarus (Video) Atac de pe mare, la Novorossiisk. Putin e pregătit să negocieze cu Kievul

<span style="color:#990000;">Ziua 925</span> Drone rusești doborâte în Belarus (Video) Atac de pe mare, la Novorossiisk. Putin e pregătit să negocieze cu Kievul

În ziua 925 de război două drone rusești au fost doborâte deasupra orașului Gomel din Belaus, situat în apropierea frontierei cu Rusia și Ucraina. Este prima oară când Belarusul confirmă doborârea unor drone rusești în spațiul său aerian.

În timpul nopții, Rusia a atacat cu drone Kievul și aproape toate regiunile Ucrainei. Toate țintele care se îndreptau spre Kiev au fost neutralizate, fără a provoca victime sau daune. Mai multe explozii s-au auzit pe cerul capitalei, aflată timp de peste nouă ore sub alertă aeriană.

S-a dat alarma și în Rusia, în Novorossiisk, oraș portuar din regiunea Krasnodar. Potrivit autorităților locale, mai multe drone navale au fost neutralizate, iar în oraș au răsunat focuri de armă.

Vladimir Putin a spus joi că Rusia este pregătită să negocieze cu Kievul, dacă Ucraina cere acest lucru. Totodată, liderul de la Kremlin a declarat că Rusia intenţionează să continue să pompeze gaze naturale spre Uniunea Europeană prin Ucraina și că o susține pe Kamala Harris în alegerile prezidențiale din SUA.

La Kiev, Parlamentul a aprobat demisia ministrului de Externe, Dmitro Kuleba. Președintele Zelenski a explicat remanierea guvernamentală spunând că Ucraina are nevoie de "o nouă energie", după doi ani şi jumătate de război cu Rusia. Totodată, el a precizat că operațiunea în regiunea rusă Kursk continuă până când vor fi puse în aplicare toate obiectivele.

Iar centrala nucleară Zaporojie rămâne un pericol major. Un turn de răcire a fost grav avariat în urma unui incendiu luna trecută şi probabil că va trebui demolat, a anunțat Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), după o vizită pe care a efectuat-o la fața locului.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Drone rusești doborâte în Belarus - Două drone rusești au fost doborâte noaptea trecută deasupra orașului Gomel, situat în apropierea frontierei cu Rusia și Ucraina, potrivit canalului de Telegram Belaruski Gayun citat de Kyiv Post. Două avioane de luptă au decolat de la baza aeriană Baranovichi pentru a intercepta dronele, iar două explozii au fost auzite în regiune în jurul orei locale 1:30. Pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video în care se vede prăbușirea unei drone, iar armata din Belarus a confirmat neutralizarea țintelor, relatează Kyiv Independent. Este prima oară când Belarus confirmă doborârea unor drone rusești în spațiul său aerian. Pe 29 august un avion de luptă din Belrus a încercat să intercepteze o dronă rusească, însă reușita operațiunii nu a fost confirmată.
  • Alarmă aeriană în aproape toată Ucraina - Rusia a atacat cu drone, în timpul nopții, capitala Ucrainei și mai multe regiuni. Toate dronele care se îndreptau spre Kiev au fost neutralizate fără a se înregistra victime sau daune, a anunțat Serhii Popko, șeful administrației militare regionale. Aproape toate regiunile Ucrainei s-au aflat sub alertă de atac aerian. Mai multe explozii s-au auzit pe cerul Kievului, unde alarma a sunat cu puțin timp înainte de miezul nopții și a continuat timp de peste nouă ore.
  • Lupte pe front - În ultimele 24 de ore au avut loc 138 de lupte pe toată linia frontului. Trupele ruse au atacat pozițiile armatei ucrainene și zonele populate cu 14 rachete, 100 de bombe ghidate și 107 rachete lansate cu sisteme MLRS, a anunțat joi Statul Major al armatei ucrainene.
  • Crește bilanțul negru la Poltava - Bilanţul atacului rus care a lovit marţi o şcoală militară la Poltava a urcat la 54 de morţi şi 297 de răniţi, au anunţat joi autorităţile ucrainene. "E posibil ca până la cinci persoane să se afle încă sub dărâmături", a anunţat Serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă. Atacul cu două rachete balistice a distrus parţial un centru de formare militară specializat în comunicaţii şi a avariat un spital din apropiere.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Novorossiisk, atacat cu drone navale - Mai multe drone navale au atacat noaptea trecută Novorossiisk, oraș portuar din regiunea rusă Krasnodar. "Un atac cu ambarcațiuni de suprafață fără echipaj a fost respins", a scris primarul Andrei Kravcenko pe Telegram. Acesta i-a sfătuit pe locuitorii din zona țărmului să rămână în case și să stea într-o cameră fără ferestre. În oraș s-au auzit focuri de armă, potrivit relatărilor de pe canalul de telegram ASTRA, citat de Ukrainska Pravda.
  • Putin anunţă că Rusia e gata să negocieze cu Ucraina - Preşedintele rus Vladimir Putin a spus joi că este dispus la negocieri cu Kievul, dacă Ucraina cere acest lucru, în contextul în care Moscova respingea orice discuţie în acest sens, din cauza unei ofensivei din Kursk. "Suntem pregătiţi să negociem cu ei? N-am refuzat niciodată", a declarat liderul de la Kremlin la Forumul Economic de la Vladivostok. "Dacă o dorinţă de negociere apare (în Ucraina), noi nu vom refuza", a adăugat el. Însă discuțiile trebuie să aibă la bază concluziile negocierilor care au avut loc în primăvara lui 2022, la Istanbul. Cucerirea Donbasului este "prioritatea numărul unu” a Rusiei, a declarat Putin, dând asigurări că armata sa respinge forţele ucrainene în Kursk. "Obiectivul inamicului (prin atacarea regiunii ruse Kursk) era să ne enerveze şi agite pentru a ne redesfăşura trupele dintr-o zonă în alta şi să oprească ofensiva noastră victorioasă în zone-cheie, mai ales în Donbas, a cărui eliberare este prioritatea numărul unu", a spus el. În regiunea Kursk, "forţele noastre armate au stabilizat situaţia şi au început să expulzeze treptat" armata ucraineană, a continuat Putin.
  • Putin o susține pe Kamala - Vladimir Putin a anunţat că o susţine pe candidata democrată Kamala Harris în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie. "Preşedintele american Joe Biden a recomandat alegătorilor săi să o susţină pe doamna Harris, deci şi noi o vom susţine", a declarat liderul rus. Detalii AICI.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Zelenski explică remanierea guvernamentală - Ucraina are ”nevoie de o nouă energie”, după doi ani şi jumătate de război cu Rusia, printr-o remaniere guvernamentală importantă aflată în curs, inclusiv a şefului diplomaţiei, a explicat Volodimir Zelenski. Este cea mai mare remaniere de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, alţi cinci miniştri vicepremieri şi şeful Fondului Bunurilor Statului, însărcinat cu privatizări, şi-au prezentat demisia Parlamentului. Zelenski şi-a destituit de asemenea şeful administraţiei, Rostîslav Şuma, acuzat că a abuzat de funcţie pentru a asigura avantaje economice familiei sale.
  • Demisia lui Kuleba, aprobată de Parlament - Parlamentul Ucrainei a aprobat joi demisia ministrului de Externe, Dmitro Kuleba. 240 de parlamentari au votat pentru, potrivit Kyiv Indenpedent. Andrii Sîbiga (49 de ani), primul adjunct al lui Dmitro Kuleba, a fost ales să-l înlocuiască, a anunţat David Arahamia, liderul grupului parlamentar al partidului prezidenţial Slujitorul Poporului.
  • Operaţiunea din Kursk continuă - Volodimir Zelenski a declarat că incursiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk, care durează de o lună, va continua până ce vor fi puse în aplicare "toate obiectivele". El a spus că raportul primit miercuri de la comandantul-şef Oleksandr Sîrski s-a concentrat pe fiecare parte a liniei frontului unde situaţia este grea, adică Pokrovsk, Toreţk şi direcţia Kurahove. "Este foarte important ca absolut toate sarcinile definite ale operaţiunii noastre din Kursk să fie puse în aplicare. Mulţumesc fiecărui soldat, fiecărui sergent şi fiecărui ofiţer implicat pentru acest lucru. Începând de astăzi, această operaţiune continuă să fie cea mai mare reaprovizionare a fondului de schimb într-o singură zonă", a punctat Zelenski, referindu-se la prizonierii de război şi teritoriile ruse care ar putea funcţiona ca monedă de schimb cu ruşii.
  • Rusia vrea să pompeze gaze prin Ucraina - Vladimir Putin a declarat joi că Rusia intenţionează să continue să pompeze gaze naturale spre UE via Ucraina, dar a adăugat că Moscova nu poate forţa Kievul să respecte un acord de tranzit care expiră la finele acestui an. "În ceea ce priveşte Ucraina, chiar dacă pare ciudat, nu abandonăm acest tranzit. De ce? Pentru că noi, şi Gazprom, intenţionam să ne onorăm obligaţiile faţă de clienţii noştri cu care avem contracte pe termen lung", a spus Putin, la forumul economic de la Vladivostok. Acesta a mai spus că principalii clienţi ai Gazprom din Europa nu par să dorească o încheiere a acordului de tranzit, chiar dacă au furnizat asistenţă militară Ucrainei.
  • Președintele Mongoliei speră ca Putin să se întoarcă - Președintele mongol Ukhnaa Khurelsukh a postat pe X un montaj video care include secvențe din timpul vizitei lui Putin în țara sa. "Dragă Vladimir Vladimirovici, sperăm într-o întoarcere călduroasă în frumoasa noastră țară, cu istoria sa străveche și eternul ei cer albastru", a scris Khurelsukh. Mongolia, care a ratificat Statutul Curţii Penale Internaţionale, l-a primit cu brațele deschise pe Putin, deși acesta e vizat de un mandat de arestare emis de CPI.
  • Turnul centralei nucleare Zaporojie trebuie demolat - Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că un turn de răcire de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, a fost grav avariat în urma unui incendiu, luna trecută, şi probabil că va trebui demolat. El a făcut acest comentariu miercuri, în timpul celei de-a cincea vizite la unittea nucleară. Centrala din sud-estul Ucrainei, cea mai mare din Europa, cu şase reactoare, a fost în "oprire la rece" şi nu produce energie electrică. Este nevoie de energie din exterior pentru a menţine materialul nuclear rece şi pentru a preveni un accident.
  • Trimisul lui Biden a vorbit cu Zelenski - Consilierul adjunct pentru securitate naţională al SUA, Jon Finer, s-a întâlnit la Kiev cu Zelenski, dar şi cu alţi oficiali, pentru a discuta despre priorităţile din războiul Ucrainei cu Rusia pentru restul mandatului preşedintelui Joe Biden, au declarat oficiali americani, citaţi de Reuters. Discuţiile lui Finer au inclus o întâlnire de 90 de minute cu oficiali militari ucraineni pentru a analiza stadiul războiului şi strategia de viitor. Finer a făcut deplasarea la cererea lui Biden şi a consilierului pentru securitate naţională Jake Sullivan pentru a vorbi despre sprijinul SUA pentru Ucraina, în timp ce Biden mai rămâne în funcţie câteva luni. Mandatul său se încheie pe 20 ianuarie.
  • Avertismentul experților - SUA și aliații săi pot să amenințe și să distrugă toate locurile de lansare a armelor nucleare ale Rusiei și Chinei cu arme convenționale. Însă doi experți consideră că această capacitate provoacă o situație geopolitică potențial instabilă. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇