Ciucă, înfiorat de sondajele care arată că nu prinde turul 2. Va renunța la candidatură? Trei variante pentru PNL

În PNL sunt discuții pentru găsirea unei variante de retragere a generalului. Campania de lansare a fost un eșec, cartea nescrisă a liderului liberal devenind subiect de glume pe rețelele sociale. O schimbare de strategie la PNL va avea efecte surprinzătoare asupra alegerilor parlamentare și prezidențiale din toamnă.
Ciucă, înfiorat de sondajele care arată că nu prinde turul 2. Va renunța la candidatură? Trei variante pentru PNL

La jumătatea lunii iulie, Nicolae Ciucă a anunțat că va candida la președinție, dacă partidul îl susține. Cu multe săptămâni înainte, încă din campania pentru alegerile locale și europarlamentare, liderii liberali au făcut declarații în sensul în care președintele partidului va fi și candidatul care va intra în cursa pentru Palatul Cotroceni.

„Contextul actual în care se află România îl favorizează pe Nicolae Ciucă (sic!) ca şi candidat. Domnul Bolojan şi domnul Boc nu şi-au exprimat niciodată dorința de a intra în sondajele de opinie, din contră, ne-au solicitat să nu îi testăm…”, declara Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, în data 7 mai, într-un interviu la Digi24.

Această poziție de frondă față de partenerul de guvernare i-a deranjat pe liderii PSD care doreau găsirea unei soluții comune în ce privește candidatura la președinția României.

Pe de altă parte, liberalii au sperat ca social-democrații să cedeze și să-l susțină și ei pe Ciucă, renunțând să nominalizeze un candidat propriu. O formulă sugerată și de Klaus Iohannis, președintele României.

Dar alegerile prezidențiale au un mare impact asupra partidelor, iar numărul de voturi poate fi afectat în situația în care o formațiune politică nu are un candidat propriu pentru Palatul Cotroceni.

ADVERTISING

Astfel s-a ajuns în situația ca nici PSD și nici PNL să nu-și asume riscul unei candidaturi comune.

PNL caută ieșirea din labirint

Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL), Elena Lasconi (USR), Mircea Geoană (Independent), George Simion (AUR) și Diana Șoșoacă (SOS) sunt cei șase candidați care au intrat în competiție pentru finala prezidențială.

Cursa politică e dură, 4 dintre candidați au scoruri aproximativ egale, cuprinse în marja de eroare a sondajelor, între 13% și 19%. 

A părăsit plutonul Nicolae Ciucă, președintele PNL, care e cotat cu mai puțin de 10% și, practic, cu două luni și jumătate înainte de alegeri, are foarte puține șanse să intre în turul doi.

AlegeriRomaniaPresedinte-1

Situația a creat tensiuni în interiorul PNL și, conform unor surse politice, mulți lideri ai partidului cer ca fostul general să renunțe la candidatură.

Marea problemă a liberalilor e că nu au un înlocuitor competitiv. Asta a făcut ca în PNL să se formeze trei curente de opinie:

  • Renunțarea la Nicolae Ciucă și susținerea Elenei Lasconi, candidata USR, singura care e pe trend ascendent în sondaje și are cotă de 16%. Astfel se formează o nouă alianță de centru-dreapta, PNL-USR, care are cele mai mari șanse să câștige alegerile prezidențiale și să ia un scor bun la alegerile parlamentare, apropiat sau mai mare ca al PSD.
  • A doua soluție e o înțelegere cu PSD prin care formațiunea social-democrată să transfere voturi cu ajutorul primarilor către Nicolae Ciucă, astfel încât în finala prezidențială să intre Marcel Ciolacu și liderul liberal. Astfel s-ar rezolva problema majorității parlamentare, a președintelui (Ciucă) și a prim-ministrului (Ciolacu). Aici, problema principală e că nici PSD nu dispune de suficiente voturi, liderul social-democrat nefiind sută la sută sigur că ajunge în turul doi al prezidențialelor, deși are șanse mult mai mari ca Nicolae Ciucă.
  • A treia e asumarea riscului ca Nicolae Ciucă să rateze finala. Partidul să intre în campanie, susținându-l pe actualul lider, iar decizia unei posibile alianțe să se ia după primul tur al alegerilor prezidențiale. Problema acestei strategii e că ratarea finalei pentru Cotroceni va avea consecințe negative asupra votului pentru Parlament, ce are loc la o săptămână după primul tur.

    Cartea nescrisă a generalului, o eroare costisitoare

    Până pe data de 10 septembrie, când începe campania strângerii de semnături, liberalii trebuie să decidă direcția în care vor merge. 

    Din cauza asocierii cu PSD la guvernare, a nemulțumirii populare legate de guvernare și a provocărilor economice de anul viitor, PNL e cel mai vulnerabil partid în ce privește alegerile din toamnă.

    Nicolae Ciucă e un lider care promovează consensul în interiorul formațiunii și care e convins că PNL nu trebuie să iasă de la guvernare, iar cele două formațiuni pot forma o majoritate și după alegeri.

    Dar imaginea fostului general a fost aruncată în aer de campania „cărții nescrise”, una în care partidul a plătit peste 2 milioane de euro pentru a promova un produs inexistent. 

    CarteCiucaRAO
    UN MISTER PUBLICISTIC. Cartea generalului, anunțată inițial că apare în luna iunie, a fost amânată până în luna septembrie, dar campania se desfășoară în toată țara, pe 400 de panouri publicitare, de câteva luni - Sursa: www.nicolaeciuca.ro

    Volumul „Un ostaș în slujba țării” nu a ajuns încă în librării, ci e la editură, conform declarației lui Nicolae Ciucă.

    Greșeala elementară de marketing - niciodată nu se promovează un produs care nu a fost încă realizat - a dat peste cap întreaga strategie de comunicare a PNL, cartea generalului devenind subiect de ironii pe rețelele sociale. 

    De asemenea, există pericolul ca glumele și criticile să se intensifice după apariția cărții dacă are un conținut mediocru. Orizontul de așteptare e foarte ridicat și e destul de greu de satisfăcut printr-un volum de amintiri ale unui general bonom.

    De ce Ciucă nu poate fi candidatul PNL?

    Dar o retragere a lui Nicolae Ciucă din cursa prezidențială reprezintă o problemă și pentru PSD, care într-o astfel de situație va tremura și mai mult pentru Marcel Ciolacu.

    Problema liderului social-democrat o reprezintă independentul Mircea Geoană. 

    În situația în care se creează un pol de dreapta, cu un singur candidat, atunci pe partea stângă vor acționa doi competitori care-și vor împărți voturile, Geoană fiind favorit.

    Barbu Mateescu, sociolog
    PROBLEME LIBERALE. Sociologul Barbu Mateescu crede că Nicolae Ciucă are puține șanse să câștige alegerile prezidențiale - Foto: Spotmedia.ro

    „Dacă PSD e adversarul liberalilor, Ciucă nu poate fi candidatul PNL la președinție”, a scris sociologul Barbu Mateescu, într-o analiză publicată pe pagina sa de Facebook.

    „Proiectul strategic al lui Ciucă (nu al PNL!), singurul lucru cu care poate fi identificat, e coaliția PSD-PNL. Nu poți să vii în fața românilor cu o schimbare de atitudine nefundamentată față de PSD-PNL, fiind de altfel și acum la putere alături de social-democrați”, a explicat Barbu Mateescu. 

    „Un Ciucă anti-PSD, așa deodată, e necredibil. Piața e plină de candidați mai credibili în acest sens. Cât de anti-PSD, plin de furie și ură poți fi la adresa PSD de vreme ce guvernezi cu reprezentanții partidului și excluzi plecarea de la guvernare măcar pentru 3 luni?”, se întreabă sociologul.

    Problema complicată în care se află Ciucă în acest moment e modul dual în care acționează liberalii. Pentru electorat e de neînțeles cum poți să fii partener cu cineva și să te cerți zi de zi, fără ca divergențele să fie urmate de o despărțire.   

    „Dacă PSD este partener de trecut și viitor, de asemenea, Ciucă nu poate fi candidatul PNL la președinție. Coaliția, cum ar fi normal, trebuie să aibă un singur candidat la prezidențiale”, a subliniat sociologul Barbu Mateescu.

    „Să ai doi candidați, care se mai și ceartă, decredibilizează ambele partide și ambii competitori. O listă comună la parlamentare era de asemenea logică. <Păi, electoratul nostru nu ar vota un candidat comun cu PSD sau o listă comună cu PSD>, spun liberalii. Nu știu, frate, să ne uităm din nou la premisă, dacă ai informații sociologice că electoratul se opune ideii de parteneriat cu social-democrații înseamnă că ori renunți la ideea de a avea un parteneriat cu PSD ori încerci să fraierești electoratul, ceea ce duce la scorul lui Ciucă din clipa asta. Dacă au existat negocieri autentice și au picat, PSD a decis pentru PNL: suntem adversari”, a scris Barbu Mateescu.

    După discuții cu mai mulți oameni politici, sociologi și analiști, se poate spune că dacă mâine ar avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale, Nicolae Ciucă va rata turul doi. Șanse puține ar avea și Marcel Ciolacu, finaliștii fiind, cel mai probabil, Mircea Geoană și Elena Lasconi. Dar până la alegeri mai sunt 12 săptămâni și se pot schimba multe. Sezonul deciziilor spectaculoase abia începe.


    În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇