Rusia a eliberat de două ori același criminal din închisoare pentru a lupta în Ucraina

Rusia a eliberat de două ori același criminal din închisoare pentru a lupta în Ucraina

Ivan Rosomakin a fost recrutat de grupul de mercenari Wagner în timp ce era închis pentru crimă. După ce s-a întors de pe front, a ucis o femeie de 85 de ani, iar armata l-a scos din nou din închisoare.

În septembrie 2020, Rosomakin, 29 de ani, a fost condamnat la 14 ani de închisoare într-o colonie penitenciară de maximă securitate pentru crimă, jaf și acte de violență. Potrivit instanței, fapta a fost comisă la Kirov, în octombrie 2019, când individul a consumat alcool în exces și s-a certat cu victima, o femeie.

ADVERTISING

În timpul executării pedepsei, Rosomakin a fost recrutat de Grupul Wagner, în septembrie 2022, arată organizația rusă pentru drepturile civile Travmpunkt. După ce a luptat pe front, Rosomakin s-a întors în Kirov. Iar aici a luat-o de la capăt.

În martie 2023, bărbatul a atacat încă o femeie, o bătrână de 85 de ani, pe care a violat-o și ucis-o în casa ei. Instanța l-a condamnat la 22 de ani de închisoare și i-a extins pedeapsa cu încă un an, dar a fost eliberat a doua oară, la 19 august, după ce a fost recrutat de Ministerul Apărării, potrivit documentelor publicate pe Telegram de presa rusă independentă.

Documentul de eliberare a fost semnat de directorul penitenciarului, relatează BBC.

ADVERTISING

Travmpunkt, organizație care reprezintă interesele rudelor celei de-a doua victime, a anunțat luni că oficialii închisorii au informat familia lui Rosomakin că acesta a fost eliberat. El este în continuare obligat să achite daune de două milioane de ruble (aproximativ 22.000 de dolari) rudelor victimei.

Rosomakin a executat mai puțin de șase luni din pedeapsa de 23 de ani de detenție înainte de a fi trimis din nou în Ucraina.

"Prima noastră reacție a fost teroarea. Am citit rapoartele criminalistice și știu ce i-a făcut această persoană bunicii mele. Este monstruos că a fost eliberat din nou", a spus Anna Pekareva, nepoata bătrânei ucise.

ADVERTISING

Ea a spus că se teme că Rosomakin va căuta să se răzbune pe familia ei, pentru că a cerut în instanță pedeapsa cu închisoare pe viață.

Rusia a recrutat inițial mii de deținuți prin intermediul grupului de mercenari Wagner pentru a-i trimite în Ucraina, dar a încetinit în scurt timp această practică, considerând că aceștia vor provoca tensiuni în rândul unităților de pe front.

Kremlinul acordă amnistii dacă deținuții scoși din penitenciare demonstrează că luptă cu curaj sau dacă luptă mai mult timp pe front. Grupul Wagner a susținut în martie 2023 că mai puțin de 1% din cei aproape 5.000 de deținuți grațiați au recidivat.

La începutul anului trecut Ministerul Apărării din Rusia a retras grupului Wagner dreptul de a face recrutări în închisori și a preluat această practică. Numai în aprilie 2023 aproximativ 10.000 de deținuți au intrat în armată, potrivit estimărilor serviciilor de informații din Marea Britanie.

Ucraina a recurs, de asemenea, la recrutarea de deținuți pentru a lupta în război, dar de această măsură nu beneficiază cei cu condamnări pentru viol și crime.

Atât Kievul, cât și Moscova au fost nevoite să-și mențină efectivele necesare pe linia frontului. Ucraina îi împiedică prin toate mijloacele posibile pe bărbații care încearcă să scape de mobilizare, iar Kremlinul crește continuu bonusurile financiare pentru voluntarii din armată.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇