Ciolacu a discutat cu Nicușor Dan despre rețeaua de termoficare: Jumătate din oraș nu are apă caldă. Este o situație gravă

Ciolacu a discutat cu Nicușor Dan despre rețeaua de termoficare: Jumătate din oraș nu are apă caldă. Este o situație gravă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în ședința de guvern, că este o situaţie gravă cu reţeaua de termoficare din București și a precizat că a vorbit cu primarul Capitalei Nicuşor Dan.

”Vedem cu toţii că în Bucureşti este o situaţie gravă cu reţeaua de termoficare. Jumătate din oraş nu are apă caldă. Astăzi dimineaţă am vorbit cu domnul primar al Capitalei Nicuşor Dan şi am convenit, împreună şi cu ministrul Energiei, în perioada următoare, să ne întâlnim şi să găsim soluţiile cele mai bune pentru a debloca acest lucru”, a anunţat Ciolacu.

ADVERTISING

El consideră că în astfel de situaţii este importantă colaborarea, indiferent de culoarea politică.

”Cred cu tărie, când e vorba de viaţa oamenilor, trebuie să colaborăm! Nu contează culoarea politică, iar pasarea răspunderii de la unul la altul nu cred că este o soluţie”, a precizat Ciolacu.

Burduja: Suntem din nou în faţa unei crize majore

La rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că suntem din nou în faţa unei crize majore a sistemului de termoficare din Bucureşti, iar Capitala are nevoie de soluţii urgente şi de o viziune clară pentru a depăşi aceste probleme grave.

ADVERTISING

”Suntem din nou în faţa unei crize majore a sistemului de termoficare din Capitală, o situaţie care afectează direct confortul şi viaţa de zi cu zi a bucureştenilor. Capitala are nevoie de soluţii urgente şi de o viziune clară pentru a depăşi aceste probleme grave, recurente”, spune ministrul pe Facebook.

Sebastian Burduja precizează că a prezentat la nivelul Ministerului Energiei mai multe soluţii iar prima şi cea mai importantă este fuziunea ELCEN-Termoenergetica, proces aprobat la nivelul Guvernului şi CGMB.

ADVERTISING

Potrivit lui Buduja, Ministerul Dezvoltării a promovat deja schimbările legislative necesare iar lucrurile sunt în desfăşurare. Până la final de 2025 fuziunea ar trebui să fie gata, mai spune ministrul.

El subliniază că a doua soluţie este modernizarea CET-urilor, pentru care se străduiesc să obţină finanţarea necesară din Fondul pentru Modernizare — bani nerambursabili, un aer mai curat în Bucureşti şi facturi la întreţinere mai mici.

”A treia este modernizarea reţelei, pentru care am pus la dispoziţie aproape jumătate de miliard de euro, tot din Fondul pentru Modernizare. A patra este energia geotermală, pentru care deja am dat drumul la studiul de fezabilitate, în parteneriat cu SUA”, mai spune Sebastian Burduja.

Mii de blocuri din Bucureşti au rămâs fără apă caldă, cel târziu până luni, din cauza unei avarii la rețeaua de termoficare, care a afectat CET Progresu.

Electrocentrale București (ELCEN) a fost nevoită să oprească forțat centrala CET Progresu, din sudul Capitalei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇