Oameni înjunghiați în gât la un festival din Germania. Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul (Foto&Video) UPDATE

Oameni înjunghiați în gât la un festival din Germania. Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul (Foto&Video) <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Un atac mortal a avut loc vineri seara, la un festival din oraşul Solingen, lângă Düsseldorf, în vestul Germaniei.

Autorităţile germane au anunţat că trei persoane au fost ucise, o femeie şi doi bărbaţi, şi alte opt au fost rănite, cinci dintre ele grav, relatează The Guardian.

Poliţia crede că arma ar fi un cuţit, cu care victimele au fost înjunghiate în gât de către un atacator care a reușit apoi să fugă.

UPDATE 2: Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul, precizând într-un comunicat pe contul său Telegram că a fost comis de unul dintre membrii săi "pentru a răzbuna musulmanii din Palestina şi de pretutindeni". Acesta nu a furnizat dovezi pentru afirmaţia sa şi nu este clar cât de strânsă ar fi fost orice relaţie între atacator şi Stat Islamic.

ADVERTISING

UPDTAE: Poliţia a anunţat sâmbătă că a reţinut un tânăr de 15 ani, relatează Reuters. Poliţia a precizat în cursul după-amiezii că investighează dacă există o posibilă legătură cu atacul. "Ancheta şi căutarea altor posibili autori sunt în plină desfăşurare", a declarat poliţia.

Poliţia a desfăşurat un „contingent mare”, inclusiv cu elicopter, pentru a-l căuta pe agresorul care a fugit de la faţa locului. Poliţia a refuzat iniţial să discute despre un posibil motiv sau să speculeze cu privire la identitatea suspectului. Ulterior, a clasificat atacul ca fiind terorist.

40 de vehicule tactice sunt în căutarea suspectului, potrivit Bild, citat de BBC. Vehiculele sunt comandate de ofițeri SEK (Special Task Force). Drumurile au fost blocate, iar localnicilor li s-a cerut să rămână în case.

ADVERTISING

Pe reţeaua de socializare X, anchetatorii au făcut apel la populaţie să furnizeze orice informaţie, inclusiv fotografii şi videoclipuri, care să conducă la arestarea agresorului.

Festival anulat

Solingen, un oraş cu circa 160.000 de locuitori, se află în landul Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat din Germania, şi se învecinează cu Ţările de Jos.

Atacul a avut loc la un eveniment care marchează cea de-a 650-a aniversare a oraşului. Este considerat un festival al diversităţii, care a început vineri şi trebuia să dureze până duminică, dar a fost anulat.

Au participat aproximativ 10.000 de oameni, mulţi adunându-se în jurul unei scene cu muzică live, în piaţa Fronhof din centrul oraşului.

ADVERTISING

Se crede că cei mai mulţi dintre răniţi au fost atacaţi direct în faţa scenei, a raportat Bild, adăugând că bărbatul părea să ţintească gâtul victimelor sale.

https://x.com/GeorgGrar/status/1827164214848287081

Un purtător de cuvânt al Poliţiei a declarat că serviciile de urgenţă au primit mai multe apeluri în jurul orei 21.30, martorii raportând că „o persoană necunoscută înarmată cu un cuţit a rănit mai multe persoane la întâmplare”.

„Mulţi martori sunt în stare de şoc, primesc îngrijiri şi dau declaraţii. Sperăm să primim informaţii despre atacator, în special despre aspectul lui, astfel încât să putem face căutarea mai ţintită”, a declarat el.

Informaţiile deţinute până acum sunt „foarte inconsistente”.

https://x.com/runews/status/1827107291692462162

Relatarea martorilor

Martorii oculari sunt în stare de şoc, mai ales cei care se aflau în imediata vecinătate a evenimentului, scrie Solingen Tageblatt.

Lars Breitzke era în faţa scenei din piaţa Fronhof, când una dintre crime a avut loc, se pare, la doar câţiva metri de el. El a recunoscut din expresia de pe faţa cântăreţei Suzan Köcher, care era pe scenă, că ceva nu era în regulă. „Apoi, o persoană a căzut la doar un metru de mine”, a povestit Breitzke. La început, a crezut că era un beţiv. Dar când s-a întors, a văzut alte persoane căzute pe jos şi mai multe bălţi de sânge. El a scăpat nevătămat.

Cancelarul Olaf Scholz a cerut sâmbătă ca autorul atacului să fie aspru pedepsit. "Nu putem accepta aşa ceva în societatea noastră şi nu ne vom obişnui niciodată cu asta. Trebuie să acţionăm cu toată rigoarea legii", a afirmat Scholz. La rândul său, ministrul de Interne, Nancy Faeser, a declarat că autorităţile germane fac tot posibilul pentru găsirea autorului "atacului brutal" din Solingen şi pentru a clarifica motivul crimei.

Înjunghierile şi împuşcăturile fatale în Germania sunt relativ rare. În mai, un poliţist de 29 de ani a murit după ce a fost înjunghiat în oraşul german Mannheim, în timpul unui atac asupra unei demonstraţii de dreapta. În 2021 a avut loc un atac prin înjunghiere într-un tren, în urma căruia mai multe persoane au fost rănite.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇