Lovitura Oprah: A venit în secret total și a ținut un discurs de impact, despre "femeia cu pisică și fără copii"

Lovitura Oprah: A venit în secret total și a ținut un discurs de impact, despre "femeia cu pisică și fără copii"

În primul discurs pe care l-a rostit vreodată la o convenție democrată, vedeta TV Oprah Winfrey a oferit o pledoarie puternică pentru alegerea Kamalei Harris și a atacat comentariul răutăcios pe care J.D. Vance l-a făcut despre candidata democrată.

Oprah Winfrey a vorbit, miercuri seară, pentru prima oară, la o convenție a Partidului Democrat din orașul său natal, Chicago.

Într-un discurs pe care The Guardian îl descrie "puternic și viguros", ea a făcut apel la alegătorii independenți și la cei indeciși să vină la urne și să voteze pentru candidata democrată.

"Valorile și caracterul contează cel mai mult. În conducere și în viață. Și mai mult decât orice, știți că acest lucru este adevărat, decența și respectul sunt pe buletinul de vot în 2024", a spus ea.

Realizatoarea de televiziune a scos în evidență capacitatea americanilor de a trece peste sexism, inegalitate și divizare, ajutându-se între ei la nevoie, și a atacat comentariul răutăcios făcut de J.D Vance, nominalizat pentru a fi vicepreședintele lui Donald Trump, care a atacat-o pe Kamala Harris pentru că nu are copii.

ADVERTISING

"(…) în ciuda a ceea ce ați putea crede, nu suntem atât de diferiți de vecinii noștri. Când o casă ia foc, nu ne întrebăm a cui este casa (...) încercăm să facem tot ce putem ca să-i salvăm. Și dacă se întâmplă să fie a unei doamne fără copii, dar cu o pisică, ei bine, încercăm să salvăm și pisica", a spus Oprah.

"Dezbaterea civilizată este vitală pentru democrație și este cea mai bună din America", a adăugat ea.

Winfrey a evocat-o apoi pe Tessie Prevost Williams, care, la vârsta de șase ani, făcea parte din primele două săli de clasă desegregate din New Orleans. Williams a murit în iulie anul acesta.

ADVERTISING

Cei patru din New Orleans – așa cum au devenit cunoscuți Williams și alți trei elevi – au deschis calea pentru ca o "nouă ani mai târziu, o fată să devină parte din a doua clasă integrată" la școala ei din California, a spus Winfrey referindu-se la Harris, care era parte a unui program de transport cu autobuzul din Berkley.

"În curând, și foarte curând, ne vom învăța fiicele și fiii noștri despre modul în care acest copil al unei mame indiene și al unui tată jamaican, doi imigranți idealiști și energici… a crescut pentru a deveni cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite", a spus Winfrey.

ADVERTISING

Întrebată ulterior despre decizia sa de a rosti un discurs la evenimentul democrat, Winfrey a spus pentru CBS: "Nu ar fi putut exista o viață ca a mea, o carieră ca a mea, un succes ca al meu, fără o țară ca America. Numai în America ar putea exista una ca mine. Și toată libertatea de care m-am bucurat, succesul de care m-am bucurat, simt că sunt în joc în acest moment."

Consultantul politic Frank Luntz, expert în sondaje pentru republicani, s-a declarat impresionat de discursul susținut de Oprah Winfrey, numind-o "cel mai influent vorbitor" din această săptămână. El a arătat că a greșit când a crezut că discursul ținut marți de Michelle Obama ar atrage cei mai mulți alegători, relatează Newsweek. "În schimb, va fi Oprah. Chiar a atins nervul valorilor", a scris el pe X.

Oprah Winfrey i-a susținut pe Barack Obama în 2008, pe Hillary Clinton în 2016 și pe Joe Biden în 2020, dar miercuri a fost prima sa apariție la o convenție democrată.

Apariția ei a fost ținută secret și, potrivit prietenei sale Gayle King, când Winfrey a intrat în centrul de convenții pentru o repetiție, a purtat o pălărie, ochelari de soare și mască pentru a-și ascunde identitatea, relatează cotidianul britanic.

Implicarea vedetei în campania electorală a Kamalei Harris poate avea o influență majoră asupra rezultatului alegerilor. În 2012, cercetătorii de la Universitatea Northwestern și de la Universitatea din Maryland au încercat să afle dacă există o legătură între susținerea celebrităților și numărul de voturi obținute de politicieni. Ei au folosit sprijinul lui Winfrey pentru Barack Obama înainte de alegerile primare din Partidul Democrat din 2008 pentru a analiza dacă opțiunea ei a avut vreun efect asupra sondajelor.

Cercetătorii au concluzionat că susținerea lui Winfrey a adus aproximativ un milion de voturi pentru Obama, care a învins-o pe Hillary Clinton cu aproximativ 270.000 de voturi în statele analizate.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇