Două felii de șuncă pe zi cresc riscul de diabet cu 15%! Ce se întâmplă dacă mănânci carne roșie sau de pui

Două felii de șuncă pe zi cresc riscul de diabet cu 15%! Ce se întâmplă dacă mănânci carne roșie sau de pui

Un studiu amplu realizat pe aproape 2 milioane de persoane a arătat că numai două felii de jambon pe zi (poate fi oricare alt tip de mezel în loc) cresc riscul de diabet de tip 2 cu 15%!

De altfel, atât consumul de carne procesată, cât și cel de carne roșie neprocesată au fost asociate cu un risc crescut de diabet de tip 2, se arată într-un raport publicat de jurnalul The Lancet Diabetes & Endocrinology, citat de The Guardian.

Autorii studiului, cercetători de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, au inclus în ampla lor analiză oameni din 20 de țări, din Europa până în America și Asia, și au concluzionat că 50 de grame de carne procesată pe zi – echivalentul a două felii de șuncă sau jambon – sunt asociate cu un risc cu 15% mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 în următorii 10 ani.

ADVERTISING

Pe de altă parte, consumul a 100 de grame de carne roșie neprocesată pe zi – cât o friptură mică – a fost asociat cu un risc cu 10% mai mare de diabet de tip 2. Aceeași cantitate de carne de pui pe zi a fost asociată cu un risc cu 8% mai mare de diabet.

Potrivit autorilor, rezultatele susțin recomandările de a limita consumul de carne, mai cu seamă pe cea procesată și roșie neprocesată.

„Această cercetare oferă cele mai cuprinzătoare dovezi de până acum privind o asociere între consumul de carne procesată și carne roșie neprocesată și un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2″, a declarat profesorul Nita Forouhi, de la Consiliul pentru Cercetare Medicală (MRC) Unitatea de epidemiologie din cadrul Universității Cambridge și autor principal al lucrării.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇