Cel mai singur copac din lume - AI îi caută o parteneră

Cel mai singur copac din lume - AI îi caută o parteneră

Encephalartos woodii este o specie de copac descoperită în Africa de Sud în 1895. E mascul și, din păcate, până acum nu i-a fost găsită o parteneră.

E pe Terra încă de dinainte de vremea dinozaurilor, de circa 300 de milioane de ani. În sălbăticie practic a dispărut, iar specia rezistă în prezent prin clonele care au fost realizate de-a lungul timpului, inclusiv la Grădinile Botanice Regale din Londra, scrie Live Science.

În 1916, arborele a fost luat din sălbăticie și dus într-un loc sigur, pentru a fi protejat. Din păcate, în câțiva ani s-a stins, iar de atunci specia dăinuie doar prin clone.

ADVERTISING

Însă situația s-ar schimba dacă ar fi găsit un arbore de sex feminin și s-ar realiza înmulțirea pe cale naturală. Iar oamenii de știință apelează acum inclusiv la AI în acest scop.

Pentru a salva această specie de la dispariție, o echipă de cercetători de la Universitatea din Southampton, condusă de Dr. Laura Cinti, a inițiat o misiune de a găsi un arbore E. woodii de sex feminin. Pădurile din Africa de Sud sunt scanate de sus, inclusiv cu ajutorul dronelor, în căutarea unui arbore din aceeași specie.

ADVERTISING

Însă chiar și dacă va fi găsit, ar mai putea fi un impediment: dacă aceasta este foarte tânără, trebuie să se aștepte circa 10 – 20 de ani pentru a i se determina sexul. Însă, am putea considera că e cazul fericit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇