Ofensiva din Kursk: Cât de îngrijorați sunt localnicii ruși?

Ofensiva din Kursk: Cât de îngrijorați sunt localnicii ruși?

Avansul trupelor ucrainene în regiunile ruse Kursk și Belgorod a fost un șoc pentru localnici. Unii au acuzat autoritățile ruse că ascund informații importante. DW a stat de vorbă cu ei.

De mai bine de o săptămână, forțele ucrainene au avansat în regiunea de sud-vest a Rusiei, preluând controlul asupra zeci de orașe și sate. Deși ofensiva ucraineană se concentrează în principal pe regiunea Kursk, oamenii sunt acum evacuați și din regiunea vecină Belgorod.

DW a discutat cu rezidenți din Belgorod și Kursk despre ce se întâmplă - și în ce măsură au încredere în autoritățile ruse să le spună adevărul.

Televiziunea de stat raportează "probleme temporare"

Vinerea trecută, 10 sirene de raid aerian au răsunat în orașul Kursk, conform mai multor localnici. Margarita, care nu a dorit să-și dezvăluie numele real, a declarat pentru DW că viața în Kursk a rămas "calmă" și că oamenii mergeau la muncă, la magazine și la plimbări, ca de obicei.

ADVERTISING

"Sirenele sună adesea, dar ne-am obișnuit acum", a spus ea. "Este o alarmă regională, nu doar pentru noi", a adăugat ea, menționând că relatările de la televiziunea de stat s-au referit doar la "probleme temporare".

Cu toate acestea, Margarita a auzit de la rude că luptele au fost mai intense decât s-a anunţat la televizor și că oamenii au fugit din zonele regiunii Kurskaflate la granița cu Ucraina. Totuși, ea crede că actuala incursiune ucraineană va fi "de scurtă durată" și nu vrea să-și părăsească locuința.

Antonina locuiește de asemenea în localitatea Kursk, dar are o soră care locuiește la Sudja, un oraș aflat acum sub control ucrainean: "Când a început bombardamentul, sora mea Iulia a fugit panicată din Sudja."

Iulia și familia ei stau acum temporar cu rudele în Oryol, la aproximativ 260 de kilometri mai la nord, spre Moscova, a povestit Antonina. Cu toate acestea, sora ei a fost nevoită să lase toate documentele, inclusiv cardurile bancare, în urmă. "Dar se teme cel mai mult pentru casă și pentru animalele ei", a explicat Antonina. "Familia a fost nevoită să abandoneze purcelușii, rațele și găinile."

ADVERTISING

Antonina a spus că Iulia caută acum un adăpost pentru familia ei. Din cauza blocajelor de aprovizionare, nu au reușit încă să ridice rațiile alimentare și speră să primească în curând cele 10.000 de ruble (aproximativ 100 de euro) promise de stat pentru toți cei care au fost forțați să-și părăsească locuințele - unul dintre cele mai discutate subiecte pe rețelele sociale rusești.

"Doamne, e absurd!" a scris o utilizatoare pe nume Anastasia. "Desigur, nimeni nu a menționat că banii abia ajung pentru a cumpăra un cort." Alți comentatori au remarcat că suma este suficientă doar pentru a cumpăra mâncare și medicamente pentru una sau două zile.

Oamenii din Belgorod se pregătesc pentru ce e mai rău

Nina, o tânără localnică din regiunea vecină Belgorod, a declarat pentru DW la începutul acestei săptămâni că a început să audă din ce în ce mai des sirenele de raid aerian. De asemenea, ea a preferat să rămână anonimă. În timp ce vorbea cu DW la telefon din camera ei, o sirenă se auzea în fundal.

ADVERTISING

"Ne-am obișnuit acum, am încetat să mai ies în hol", a spus ea, adăugând că vecinii ei erau bucuroşi că trupele ucrainene nu au decis să vină în orașul lor.

Nina a povestit că s-a discutat despre o posibilă invazie ucraineană în regiunea lor, cu tot mai mulți soldați ruși sosind în Belgorod de la începutul ofensivei ucrainene. Guvernatorul din Belgorod a declarat între timp stare de urgență pentru regiune și au început evacuările.

Nina a observat că oamenii din Belgorod au început să critice din ce în ce mai mult autoritățile ruse, inclusiv pe președintele Putin: "Prietenii și rudele mele care susțin războiul îl numesc deja pe Putin un lider slab, pentru că nu face nimic."

Mulți localnici nu mai au încredere în autorități

Rețelele sociale au început deja să înregistreze o creștere a numărului de anunţuri referitoare la persoane dispărute, spre exemplu oameni din Sudja, care nu au mai fost contactați de zile întregi. Unii caută rude mai în vârstă, alții cunoscuți care au mers în regiune pentru a ajuta la evacuarea membrilor familiei. Până acum, aproximativ 40 de persoane au fost raportate ca fiind dispărute.

"Federația Rusă a întrerupt alimentarea cu energie electrică în toate aceste sate pentru a opri trupele ucrainene", a scris un utilizator, numit Pyotr, pe unul dintre aceste site-uri. "În plus, ambele părți s-au angajat în războiul electronic."

Dar autoritățile ruse au subliniat că telecomunicațiile și internetul mobil funcționează în continuare în opt districte din regiunea Kursk și sunt acum gratuite. Apelurile pot fi efectuate chiar și fără credit, conform ministerului telecomunicațiilor. Cu toate acestea, postările de pe rețelele sociale sugerează că doar câțiva oameni mai au încredere în sursele oficiale de informații.

"Nu există conexiune. Rudele noastre care locuiesc în regiuni îndepărtate nu pot lua legătura cu noi", a scris o femeie pe nume Iuliana pe pagina locală a unei rețele sociale. Potrivit Iulianei, "se știa despre invazia ucraineană iminentă din timp, dar nu am fost avertizați."

O altă utilizatoare, Svetlana, a întrebat: "Unde a fost serviciul secret? Au înșelat oamenii!"

Pe rețeaua socială rusă VKontakte, o femeie numită Olga a confirmat că site-ul autorităților regionale din Kursk a cerut evacuarea orașului Lgov, unde ea a fost în vacanță cu mama ei în apropiere.

"Am sunat la serviciile de urgență. Au spus că e liniște și că nu există motive de îngrijorare", a scris Olga. "Am aflat despre evacuare de la o prietenă, iar fiul meu a venit să ne ia."

Oficialii locali încearcă să mențină calmul

Site-urile oficiale din regiunea Kursk sunt pline de avertismente despre atacuri aeriene, iar Ministerul rus al Situațiilor de Urgență a declarat stare de urgență în regiune.

În același timp, oficialii par să încerce să liniștească populația, descriind evenimentele din ultima săptămână drept "situație operațională dificilă" și spunând că refugiații ar fi fost "relocați cu forța".

Politologul rus Denis Grekov are o perspectivă pesimistă asupra situației: "Oamenii care locuiesc în regiunile de frontieră rusești de lângă Ucraina au nevoie urgentă de informații de încredere. Până la urmă, aceasta este o problemă de securitate." Cu toate acestea, el crede că autoritățile ruse nu au motive să se teamă de posibile proteste în aceste zone: "Mulți dintre refugiați trăiesc într-o situație foarte precară. Ei vor doar ca autoritățile să facă ceva pentru ei. Nu cer schimbarea regimului."

Autor: Markian Ostaptschuk


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇