Oficial ucrainean, despre incursiunea din Kursk: Aliații au fost avertizați. E plăcut, ne-a ridicat cu adevărat moralul

Oficial ucrainean, despre incursiunea din Kursk: Aliații au fost avertizați. E plăcut, ne-a ridicat cu adevărat moralul

Incursiunea în regiunea rusă Kursk este o încercare de a „împrăștia” forţele Moscovei şi de a „destabiliza” Rusia, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt intervievat de AFP în a şasea zi a operaţiunii surpriză.

După luni de retragere în faţa armatei Kremlinului pe frontul de est, Ucraina a lansat marţi o operaţiune de o amploare fără precedent în regiunea Kursk, la frontiera cu Rusia, pătrunzând, potrivit analiştilor, cel puţin cincisprezece kilometri şi preluând controlul asupra mai multor localităţi.

„Scopul este de a împrăștia poziţiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de a destabiliza situaţia în Rusia - pentru că este incapabilă să îşi protejeze propriile frontiere - şi de a transfera războiul pe teritoriul rus", a declarat sâmbătă seara un oficial ucrainean din domeniul securităţii, sub rezerva anonimatului.

ADVERTISING

Armata rusă a declarat miercuri că Ucraina a desfăşurat aproximativ 1.000 de soldaţi în cadrul incursiunii, ceea ce a luat Kremlinul prin surprindere. Întrebat despre această declaraţie rusă, oficialul ucrainean a replicat că au fost implicate „mult mai multe" trupe ale Kievului, „mii".

Mutarea războiului

După zile de tăcere cu privire la operaţiune, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut-o pentru prima dată în discursul său către compatrioţi de sâmbătă seara, afirmând că Kievul încearcă să „mute războiul pe teritoriul agresorului".

Ca răspuns la acest atac, Rusia a trimis întăriri şi a introdus un regim "antiterorist" în trei regiuni de la frontiera cu Ucraina, printre care Kursk.

Moscova a anunţat sâmbătă că a evacuat peste 76.000 de persoane din zona afectată de incursiune. Ucraina, la rândul său, a solicitat evacuarea a cel puţin 20 000 de civili din regiunea Sumî, peste graniţă de Kursk.

ADVERTISING

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 şi, de atunci, se află într-o ofensivă necruţătoare, ocupând o mare parte din estul şi sudul ţării şi supunând oraşele ucrainene unor atacuri zilnice cu artilerie, rachete şi drone.

Presiunea rusă în est nu a scăzut

Potrivit oficialului ucrainean, incursiunea a fost iniţial destinată să devieze forţele ruse din regiunile ucrainene Harkov (nord-est) şi Donbas (est) pentru a reduce presiunea asupra trupelor Kievului, care sunt depăşite numeric şi nu au arme. Dar, pentru moment, incursiunea nu pare să fi avut prea mult efect pe frontul de est, a recunoscut acest oficial.

„În principiu, situaţia nu s-a schimbat. Presiunea lor în est continuă, ei nu îşi retrag trupele din această zonă", chiar dacă „intensitatea" atacurilor ruseşti în est a „scăzut puţin", a detaliat el.

„În orice caz, este plăcut. Este o operaţiune foarte bună" care „i-a prins pe ruşi cu garda jos" şi „ne-a ridicat cu adevărat moralul, pe cel al armatei ucrainene, al statului şi al societăţii" epuizate de doi ani şi jumătate de invazie, a mărturisit acest oficial ucrainean. „Această operaţiune a arătat că putem ataca şi avansa", a subliniat el.

ADVERTISING

Mai devreme sau mai târziu, în opinia sa, Rusia va „opri" trupele ucrainene în regiunea Kursk, dar dacă „după un anumit timp, nu va reuşi să recucerească aceste teritorii, ele ar putea fi utilizate în scopuri politice", de exemplu, în timpul negocierilor de pace, a adăugat oficialul.

Aliații au fost avertizați

El a afirmat că Rusia pregăteşte un atac masiv cu rachete împotriva „centrelor decizionale" din Ucraina ca răspuns la această ofensivă.

Oficialul susţine că aliaţii occidentali ai Ucrainei au fost avertizaţi cu privire la această incursiune.

„Având în vedere că armele occidentale sunt utilizate în mod activ" în această operaţiune, „partenerii noştri occidentali au fost indirect implicaţi în planificarea acesteia", a spus el.

Casa Albă a declarat miercuri că a contactat Ucraina pentru a afla mai multe despre "obiectivele" incursiunii.

De asemenea, oficialul ucrainean a asigurat Casa Albă că trupele ucrainene respectă dreptul internaţional umanitar în timpul incursiunii şi că nu au nicio intenţie de anexare a zonelor pe care le ocupă în prezent.

„Nu există nicio idee de anexare... Acţionăm în strictă conformitate cu dreptul internaţional", a spus el. „Nu executăm prizonieri, nu violăm femei, nu jefuim", a dat asigurări oficialul. „Bucea, Irpin - nimic din toate acestea nu s-a întâmplat sau nu se va întâmpla", a adăugat el, referindu-se la atrocităţile care ar fi fost comise de trupele ruse în aceste oraşe ucrainene la începutul invaziei, în 2022.

Întrebat dacă o eventuală capturare a centralei nucleare de la Kursk, aflată în apropiere de frontieră, este unul dintre obiectivele operaţiunii, el a răspuns: „Vom vedea (...) Nu vom provoca absolut nicio problemă de securitate nucleară".

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a îndemnat ambele părţi să „dea dovadă de cea mai mare reţinere pentru a evita un accident nuclear care ar putea avea consecinţe radiologice grave".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇