Ziua 898 - Ucrainenii au pătruns 35 km în Kursk. Rusia trimite întăriri, un convoi de camioane este distrus de rachete HIMARS. Atac rusesc nimicitor la supermarket (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 898</span> - Ucrainenii au pătruns 35 km în Kursk. Rusia trimite întăriri, un convoi de camioane este distrus de rachete HIMARS. Atac rusesc nimicitor la supermarket (Video)

În ziua 898 de război, ucrainenii pătrund din ce în ce mai adânc în teritoriul rus, iar Moscova a decis că este vorba despre o „urgenţă federală” și a trimis întăriri. Un convoi rusesc de camioane a fost însă distrus până să ajungă, mai multe surse susținând că acestea au fost lovite de un sistem de rachete HIMARS.

În schimb, ruşii au atacat un supermarket din Doneţk, unde au fost zeci de victime, morţi şi răniţi.

Imaginile geolocalizate și sursele ruse arată că acum forțele Kievului sunt prezente în Kursk chiar şi la 35 de kilometri de graniță, arată analiza de azi a ISW. Totuşi, forțele ucrainene nu controlează tot teritoriul de la graniţă şi până la cele mai avansate poziţii.

Operatorul feroviar de stat a anunţat că gările din Sudja, Korenevo și Psel sunt „temporar închise călătorilor”, iar mii de oameni au fost evacuaţi. Strămutaţilor Putin le-a promis compensaţii de vreo 100 de dolari.

În plus, autorităţile ruse raportează un val de atacuri cu drone în regiunile Lipeţk şi Belgorod, dar şi la Sevastopol, în Crimeea ocupată. Ministerul rus al Apărării anunţă că 75 de drone ucrainene au fost interceptate peste noapte în șase regiuni diferite. O lovitură de dronă împotriva unei baze aeriene militare din regiunea Lipeţk a declanșat o explozie în lanț, care a detonat peste 700 de bombe, a declarat o sursă de informații ucrainene.

De asemenea, o dronă FPV operată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lovit un elicopter militar rus, în regiunea Kursk. E al doilea caz raportat în această săptămână. Un elicopter de atac Mi-28 a fost lovit de o dronă FPV pe 6 august, fiind primul astfel de atac de succes din istorie.

ADVERTISING

Mai mult, forţele speciale ucrainene au efectuat vineri un raid amfibiu pe Kinburn Kosa, o limbă de pământ ocupată de Rusia în nord-vestul Mării Negre, în sudul regiunii ucrainene Mîkolaiv, distrugând şase vehicule blindate ruseşti şi făcând peste 35 de victime.

În ce privește invazia de la Kursk, se pare că Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse, ar fi ignorat avertismentele serviciilor secrete care l-au informat în urmă cu două săptămâni că forțele armate ale Ucrainei se adunau lângă graniță, a aflat Bloomberg pe surse de la Kremlin.

Amintim că regiunea Kursk împarte o graniță de 245 km cu regiunea Sumî din Ucraina, care se confruntă cu atacuri zilnice rusești.

Pe de altă parte, Pentagonul sprijină incursiunea în Rusia, despre care spune că este „consecventă cu politica” SUA, legată de unde pot opera armele, sistemele și capacitățile americane.

Incursiunea în Kursk

  • Urgenţă federală - Situația din regiunea Kursk din Rusia, unde forțele ucrainene au făcut o incursiune surprinzătoare la scară largă, a fost ridicată la nivel de „urgență federală”, a anunţat Ministerul pentru Situații de Urgență de la Moscova. Luptele sunt în desfășurare în districtele de graniță Sudja și Korenevo. Operatorul feroviar de stat a anunţat că gările din Sudja, Korenevo și Psel sunt „temporar închise călătorilor”. Președintele Vladimir Putin a decretat că locuitorii strămutați din cauza luptelor vor primi 10.000 de ruble (115 dolari) drept despăgubire.
  • Analiza ISW - Imaginile geolocalizate și sursele ruse arată că forțele ucrainene au continuat avansurile rapide în regiunea Kursk, iar acum sunt prezente în zone aflate la 35 de kilometri de graniță, arată analiza de azi a ISW. Totuşi, forțele ucrainene nu controlează tot teritoriul de la graniţă şi până la cele mai avansate poziţii, pentru că lucrează în grupuri mici. Bloggerii ruși de război au emis afirmații contradictorii cu privire la pozițiile ucrainene din Sudja, unii susțin că forțele ucrainene au preluat controlul asupra localităţii, în timp ce alții spun că ucrainenii controlează doar o parte a oraşului. Toţi sunt de acord că forțele ucrainene implementează cu succes tactici și capacități tehnologice noi și inovatoare în timpul operațiunilor din regiunea Kursk. Forțele ucrainene folosesc mici grupuri blindate pentru a efectua atacuri profunde, în timp ce unități ucrainene mai mari operează în zonele din regiunea Kursk, mai aproape de granița internațională și consolidează și fortifică unele poziții. Aproape sigur, Kremlinul se va strădui să recupereze teritoriul pierdut pe care forțele ucrainene l-au capturat și să oprească pătrunderea în continuare în Rusia, deoarece progresele substanțiale ucrainene ar fi o lovitură strategică, adaugă experţii militari din SUA.
  • Explozii puternice - Peste noapte au fost raportate explozii puternice și incendii în orașul Râlsk din regiunea Kursk, au informat canalele Telegram afiliate Rusiei. Locuitorii ar fi auzit patru explozii în satul Stepanovka. Anterior, o evacuare voluntară a fost anunțată în districtul Râlsk, de către autorităţile regionale.
  • Încă un elicopter lovit de dronă - O dronă FPV operată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lovit un alt elicopter militar rus, în regiunea Kursk, a declarat o sursă din agenție pentru Kyiv Independent. E al doilea caz raportat în această săptămână. Un elicopter de atac rusesc Mi-28 a fost lovit de o dronă FPV în regiunea Kursk pe 6 august, fiind primul astfel de atac de succes din istorie. Sursa nu a precizat modelul celei de-a doua aeronave lovite, dar activistul ucrainean Serhii Sternenko, care a scris și el despre atac, crede că este un elicopter de transport Mi-8.
  • Pentagonul sprijină incursiunea în Rusia - Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk este „consecventă cu politica noastră”, a declarat secretarul de presă al Departamentului Apărării, Sabrina Singh. Ucraina ia măsuri „pentru a se proteja de atacuri” și respectă „politica SUA legată de unde pot opera armele, sistemele și capacitățile noastre”. Singh a refuzat să ofere mai multe detalii, răspunzând că este sarcina Ucrainei „să vorbească despre propriile operațiuni”. Răspunzând la o întrebare referitoare la cât de departe în teritoriul rus i se permite Ucrainei să lovească, Singh a precizat vag că SUA „nu sprijină atacurile la distanță lungă”, dar a refuzat să spună distanța exactă: „Nu voi desena o hartă circulară unde pot și nu pot lovi, dar am fost foarte clari cu ucrainenii”.
  • Gherasimov a ignorat avertizările - Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse, pare să fi ignorat avertismentele conform cărora forțele armate ale Ucrainei se adunau lângă granița regiunii Kursk, scrie Bloomberg, citând o sursă apropiată de Kremlin. Gherasimov și oficiali de rang înalt „se pare că au respins avertismentele serviciilor de informații potrivit cărora soldații ucraineni se adunau lângă granița cu regiunea de vest a Rusiei, Kursk, cu aproape două săptămâni înainte de a începe atacul”, scrie Bloomberg. De asemenea, președintele rus Vladimir Putin nu a fost informat cu privire la acumularea de trupe. Sursa a indicat că „în timp ce Gherasimov este puțin probabil să fie îndepărtat pe termen scurt, răbdarea Kremlinului cu privire la gestionarea războiului se epuizează”.
  • Rusia trimite întăriri - Rusia a anunţat vineri trimiterea de întăriri în regiunea Kursk, relatează vineri agenţiile Reuters şi AFP. „Coloanele care se îndreaptă către zonele de executare a misiunilor (de luptă) sunt echipate cu lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad, piese de artilerie remorcate, tancuri (...), echipamente grele pe şenile, vehicule Ural şi Kamaz", a enumerat ministerul rus al Apărării, care susţine că Ucraina ar fi pierdut până la 945 de soldaţi şi 102 blindate în luptele din provincia Kursk, fără a face vreo referire la propriile pierderi. 
  • Convoi rusesc distrus de Ucraina - O înregistrare video postată pe reţelele sociale şi verificată de Reuters arată un convoi de 15 camioane militare ruseşti arse, înşirate de-a lungul unei autostrăzi din regiunea Kursk, în unele fiind vizibile cadavre. Este o nouă dovadă a pagubelor provocate de ceea ce tot mai des este numită „invazia” ucraineană. Un canal ucrainean Telegram care a postat videoclipul cu camioanele ruseşti distruse susţine că acestea au fost lovite de un sistem de rachete HIMARS furnizat de SUA. Bloggerii ruşi au dat, de asemenea, vina pe o lovitură cu HIMARS, iar unul dintre ei a spus că oricine a dat ordin ca vehiculele militare să se deplaseze în coloane expuse este un "dobitoc" care ar trebui împuşcat. MASH, un post de ştiri rusesc cu contacte în serviciile de securitate, a declarat că videoclipul a fost filmat şi transmis canalului ucrainean de către un localnic care a fost ulterior arestat sub suspiciunea de spionaj.

Val de atacuri ale Ucrainei

  • Val de 75 de drone - Ministerul rus al Apărării anunţă că 75 de drone ucrainene au fost interceptate peste noapte în șase regiuni diferite, precum și în Crimeea ocupată. Ministerul a mai susținut că a interceptat şi șapte drone navale în Marea Neagră.
  • 700 de bombe distruse - O lovitură cu drone împotriva unei baze aeriene militare din regiunea Lipeţk din Rusia a declanșat o explozie în lanț, care a detonat peste 700 de bombe, a declarat o sursă de informații ucrainene pentru Kyiv Independent. Explozia a avut loc pe aerodromul militar Lipeţk-2, situat chiar în afara orașului, care are o populație de aproximativ 500.000 de locuitori. Sursa a declarat că la baza aeriană erau avioane de luptă și elicoptere. Nu se știe câte au fost avariate în atac. Atacul a fost efectuat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în colaborare cu armata ucraineană și Forțele de Operațiuni Speciale.
  • Varianta oficială de la Kiev - Armata ucraineană a recunoscut că a vizat o regiune rusească într-un atac nocturn cu drone: „În această seară, forțele de apărare ale Ucrainei au lovit aeroportul Lipeţk. În timpul atacului, au fost lovite depozite cu bombe aviatice controlate și o serie de alte facilități din zonă. Au fost înregistrate mai multe surse de aprindere, s-a produs un incendiu sever și au fost observate detonări multiple”. Ucrainenii susțin că au vizat aerodromul având informații potrivit cărora mai multe avioane de luptă și bombardiere rusești se aflau acolo. Nu se știe dacă avioanele au fost distruse sau avariate.
  • Atacul de la Lipeţk - versiunea rusă - Autorităţile locale au raportat un atac ucrainean pe scară largă asupra regiunii Lipeţk. Guvernatorul regiunii, Igor Artamonov, a declarat că şase persoane au fost rănite în atac şi că a avut loc o "detonare de obiecte explozive periculoase" departe de structurile civile. În plus, o infrastructură electrică a fost avariată în urma prăbuşirii unei drone, provocând întreruperi în alimentarea cu energie. Guvernatorul a declarat stare de urgenţă în Lipeţk şi a ordonat evacuarea a patru localităţi "pentru a asigura siguranţa locuitorilor".
  • Alt atac cu drone ucrainene a fost semnalat şi în regiunea Belgorod, în apropiere de frontiera cu Ucraina. Potrivit guvernatorului regiunii, Viaceslav Gladkov, apărarea aeriană rusă a doborât 29 de drone, provocând pagube materiale, dar fără răniţi.
  • La Sevastopol, în peninsula Crimeea, guvernatorul Mihail Razvojaev a raportat atacuri aeriene şi maritime cu drone.
  • Raid al Ucrainei și în nord-vestul Mării Negre - Forţele speciale ucrainene au efectuat vineri și un raid amfibiu pe Kinburn Kosa, o limbă de pământ ocupată de Rusia în nord-vestul Mării Negre, în sudul regiunii ucrainene Mîkolaiv, distrugând şase vehicule blindate ruseşti şi făcând peste 35 de victime, a declarat agenţia militară de informaţii a Ucrainei, relatează Reuters. Forţele ruse au capturat Kinburn Kosa la începutul invaziei în Ucraina. Punctul de observaţie militar al Moscovei de pe această limbă de pământ este considerat unul dintre motivele pentru care Ucraina nu îşi poate redeschide porturile Mîkolaiv şi Herson şi nu poate exporta mărfuri din aceste porturi prin coridorul său maritim din Marea Neagră. Potrivit unor imagini, soldaţii ucraineni au înfipt un drapel de luptă al Serviciului Militar de Informaţii al Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a declarat că raidul a fost respins, o parte din forţele ucrainene naufragiind din cauza minelor, iar restul fiind doborâte cu arme de foc, potrivit Interfax. Moscova a declarat că Kievul a pierdut 16 "sabotori" în cadrul operaţiunii.
ADVERTISING

Atacurile şi planurile Rusiei

  • Atac nimicitor la supermarket - Forţele ruse au lovit un supermarket din orașul Kostiantînivka din regiunea Donețk, ucigând cel puțin 14 persoane și rănind alte 43, a declarat guvernatorul Vadim Filaşkin. Orașul a intrat sub atacul artileriei Rusiei. Postul local Novosti Donbassa a distribuit imagini cu supermarketul în flăcări "Atacul împotriva supermarketului din Kostiantînivka este un alt caz de teroare rusă. Războiul împotriva civililor este tot ce pot face", a declarat șeful cancelariei prezidențiale, Andrii Yermak.
  • Nave purtătoare de rachete în Marea Neagră - Două nave ruseşti purtătoare de rachete de croazieră Kalibr au fost observate, vineri dimineaţă, în Marea Neagră, cu o salvă totală de opt rachete. Serviciul de presă al Marinei ucrainene a relatat acest lucru pe Telegram. ”În Marea Neagră sunt două nave de război inamice, care sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, cu o salvă totală de până la opt rachete”, se arată în informare. În acelaşi timp, nu sunt nave de război inamice în Marea Azov şi Marea Mediterană.

Alte informații relevante

  • Polonia cumpără sute de rachete de la SUA - Polonia a semnat un acord cu SUA în vederea achiziţiei a câteva sute de rachete aer-aer AIM-120C AMRAAM, a anunţat vineri agenţia naţională pentru armament (AR), transmite AFP. Valoarea contractului este de 855 de milioane de dolari, potrivit agenţiei. Livrarea rachetelor, al căror număr nu a fost comunicat exact, va fi realizată în perioada 2029-2033, iar acestea vor fi folosite de avioane de luptă ale forţelor aeriene, conform aceleiaşi surse. De asemenea, Varşovia şi Washington ar urma să semneze marţi un acord definitiv privind achiziţia a 96 de elicoptere de luptă americane AH-64E Apache, cu o valoare estimată la peste 9 miliarde de euro.
  • Noi sancțiuni împotriva Belarusului - SUA, Regatul Unit şi Canada au anunţat vineri o nouă serie de sancţiuni contra unor persoane şi entităţi din Belarus, ''ca răspuns la încălcările drepturilor omului'' în această ţară şi la ''facilitarea invadării ilegale'' a Ucrainei de către Rusia, transmite AFP. Sancțiunile vizează 19 persoane şi 14 entităţi, precum şi avionul oficial al preşedintelui belarus. Este vorba despre majoritatea companiilor de transport aerian, de logistică sau electronică, precum şi de liderii lor. Sancţiunile britanice vizează trei persoane şi trei entităţi, iar cele adoptate de Canada 10 persoane şi şase entităţi.
  • Rețea care frauda fondurile armatei, anihilată - Procuratura Ucrainei a derulat, în cooperare cu serviciile de securitate, o operaţiune de amploare pentru demascarea membrilor unei presupuse reţele infracţionale care deturna fonduri destinate apărării ţării în războiul cu Rusia, relatează vineri agenţia EFE. Suma fraudată astfel s-ar ridica la 1,5 miliarde de grivne (circa 33 de milioane de euro). În reţeaua infracţională ar fi implicaţi oficiali ai Ministerului Apărării, membri ai unităţilor militare, ai administraţiilor regionale şi consiliilor municipale, printre alţii, precum şi directori de companii din mai multe regiuni ale Ucrainei. Printre faptele investigate se regăsesc umflarea facturilor pentru achiziţia de produse şi servicii, falsuri în acte sau acceptarea unor uniforme militare de proastă calitate.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇