De patru ani, marile parcuri din Capitală sunt nepăzite. Cine sunt „greii” care se luptă pentru milioanele PMB și de ce se bate pasul pe loc

De patru ani, marile parcuri din Capitală sunt nepăzite. Cine sunt „greii” care se luptă pentru milioanele PMB și de ce se bate pasul pe loc
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Marile parcuri ale Capitalei au rămas nepăzite încă din primele zile ale mandatului lui Nicușor Dan.

La început n-au fost bani pentru pază. Apoi, în ianuarie 2021, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) a lansat o licitație. S-a anulat, în urma contestațiilor.

În iulie 2023 – adică acum mai bine de un an -  ALPAB a lansat o nouă licitație. N-a terminat-o nici până astăzi. Abia a stabilit cine va păzi parcurile Tineretului și Carol.

Unde s-a poticnit licitația, și cine sunt „greii” care vor banii pentru paza parcurilor din București, vă spunem în continuare.  

Marile parcuri din București au rămas nepăzite încă din noiembrie 2020, când ALPAB a reziliat contractul cu fosta Companie Municipală Pază și Securitate București (CMPSB).

Între timp, respectiva companie a fost închisă și e în curs de desființare.

De ce a eșuat prima licitație pentru paza marilor parcuri

Pe 5 ianuarie 2021, ALPAB a lansat o licitație pentru încheierea unui acord cadru în vederea asigurării pazei în marile parcuri din București. Găsiți toate detaliile procedurii aici.

ALPAB anunța atunci că are nevoie de paznici care să acopere, vreme de un an, 187 de posturi.

Un post de pază acoperit non-stop înseamnă minim 4 agenți (3 fac ture de 8 ore, iar al 4-lea acoperă intervalele libere, când un agent e liber, în concediu sau demisionează și lasă locul vacant). Dacă migrația din firmă e mare, aceasta ar putea lua în calcul mai mulți agenți pentru acoperirea unui post.

Pentru toate serviciile de pază, ALPAB se angaja să achite între 2.435.865 lei și 31.753.248 lei. Fiind acord cadru, în plus față de numărul de ore de pază contractate inițial, la semnarea contractului, Administrația mai putea cere ore în plus, prin contracte subsecvente.

cos-vandalizat
Fără pază, pericolul de vandalism e mai mare. Coș instalat recent în Parcul Herăstrău și care a fost deja distrus. Foto: Gabriel Kolbay

După aproape 3 luni de deliberare, ALPAB a desemnat câștigătoarea: o asociere formată din Akyle Security SRL (lider), Blue Corp SRL și Tetra System Guard SRL.

ADVERTISING

Beneficiarul real al banilor din firma Akyle Security SRL se numește Alexandru Vlad Mihai Cristescu.

Acesta mai este acționar și în firmele Best Achiziții (alături de Elena Mihalea Neagu) și Agroflor SRL (alături de Florin Constantin Neagu).

Sunt firme care au primit contracte bănoase, în primii ani de activitate a companiilor municipale înființate de Gabriela Firea.

Alt acționar al Akyle Security SRL se numește Maria Pitcovici. Fost acționar este Constantin Pitcovici, potrivit listăfirme.ro.

Anchete ale RiseProject (aici) și Jurnalul.ro (aici) arată că aceștia sunt părinții lui Petre Pitcovici, unul dintre cei mai controversați foști ofițeri de la Direcția Generală Anticorupție (DGA).

Ancheta RiseProject îl leagă pe Pitcovici și de cazul măștilor neconforme de la Unifarm, alături de Robert Ionescu, fost viceprimar al Capitalei.

Tot jurnaliștii Rise Project susțin că Pitcovici ar fi fost iubitul Simonei Ciulavu, care a fost condamnată anterior pentru corupție și care a lucrat la PMB, în timpul mandatului lui Adriean Videanu.   

SC Blue Corp SRL este o societate deținută de Liviu Adrian Oneț și de Irina Gabriela Naghi. Printre cei 3 fondatori ai societății se numără, însă, și Gabriel Naghi, fost șef al Serviciului Român de Protecție și Pază (SPP).

Iar Tetra System Guard SRL este o companie deținută de Roxana Diana Georgescu. Merge la mai multe licitații în asociere cu Akyle Security SRL.

La acel moment, atribuirea a fost contestată de o altă participantă la licitație: NEI Divizia de Securitate SRL.

Această firmă este deținută de Florentina Norocica Neicu, potrivit listăfirme.ro.

ADVERTISING

Conform mențiunilor din Monitorul Oficial, anterior asociat în companie a fost și Mihai Neicu (fost consilier al lui Traian Băsescu).

Ambii - Mihai și Florentina Norocica - au fost asociați la Romguard Group SA. Firmă a câștigat, de-a lungul timpului, contracte bănoase cu instituții de stat. Ulterior, a fost radiată.

În urma contestației NEI Divizia de Securitate SRL, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a obligat ALPAB să reevalueze ofertele.

ALPAB a anulat licitația.

Iar parcurile au rămas, în continuare, nepăzite.

Cabina-de-paza-in-parc
Cum arătau cabinele paznicilor din parcuri, în vremea administrației Firea. Aceasta a fost amplasată, la acea vreme, în Parcul Izvor. Foto: Gabriel Kolbay

A doua licitație e tot cu cântec

După mai bine de un an de la eșecul primei licitații, directorul ALPAB, Corina Bega – pe atunci abia numită în funcție - a explicat pentru spotmedia.ro, întru-un interviu pe care îl puteți urmări integral aici, că își dorește ca parcurile să fie păzite, din nou.

Ba mai mult, pe lângă paznici, directoarea ALPAB vorbea despre un sistem CCTV (closed circuit TV, adică un sistem de camere video de supraveghere – n.red.) în parcurile mari ale Capitalei.

Au mai trecut de atunci încă 2 ani. S-au făcut câțiva pași, dar rezultatele încă nu se văd.

ALPAB a lansat pe 28 iunie 2023 o licitație prin  care să aleagă firme paza parcurilor, în următorii 2 ani. Găsiți toate detalii despre procedură aici.

Administrația vrea acum doar 91 de posturi de pază, împărțite astfel:

Lotul 1: 24 de posturi de pază pentru Parcul Herăstrău, sediul și o seră a ALPAB

Lotul 2:  24 de posturi de pază pentru Parcurile Circului, Verdi și Bordei, la Tei-Toboc și la Stăvilarele Cernica, Tei, Străulești, Floreasca, Mogoșoaia, Pantelimon și Herăstrău.

ADVERTISING

Lotul 3: 22 de posturi de pază pentru Parcurile Tineretului și Carol și pentru serele Bellu și Libertății.

Lotul 4: 21 de posturi de pază pentru Parcurile Cișmigiu, Izvor și Unirii, pentru cele din fața Teatrului Național și din proximitatea Sălii Palatului și Ateneului, dar și pentru Stăvilarul Băneasa și la o bază a APLAB din Ghencea.

Pentru toate aceste servicii, ALPAB se angajează să plătească între 19.131.840 lei și 38.316.096 lei.

La selecția ofertelor contează, potrivit documentației, în proporție de 70% prețul și în proporție de 30% experiența personalului (șef de obiectiv și agenți de pază).

Cui i-a atribuit ALPAB contractele de pază

ALPAB a primit 12 oferte pentru paza marilor parcuri. Cele mai multe firme de la licitația din 2021 au depus oferte și de această dată.

Războiul „greilor” din industria de pază și securitate pentru banii ALPAB a reînceput.

Administrația a evaluat ofertele și a ales câștigătorii. Iar pe 12 aprilie 2024 le-a și comunicat firmelor, prin niște adrese, cine a câștigat.

Iată pe cine a desemnat ALPAB câștigător pentru fiecare lot:

Lotul 1: Akyle Security SRL

Lotul 2: Asocierea Tetra System Guard SRL - Dragostal Titan Guard SRL -  X Guard Security Systems SRL

Lotul 3: atribuirea s-a realizat fără contestații. Numele câștigătorului va fi, însă, publicat la finalul procedurii.

Lotul 4: asocierea Akyle Security SRL (lider) – Guard One SRL 

Atribuirea Loturilor 1, 2 și 4 a fost contestată de aceeași firmă: Anubis Security SRL.

Este o societate al cărei acționar și unic beneficiar se numește Ionuț Bogdan Milea.

În textul contestațiilor, Anubis Security SRL susține că firmele câștigătoare pentru fiecare dintre Loturile 1,2 și 4:  

  • nu au fundamentat corect tariful ofertat. Iar din prețul ofertat nu reiese că ar putea plăti măcar salariul minim brut pentru personalul care va păzi. De asemenea, firmele nu ar fi fundamentat suficient modul de plată a unor cheltuieli, cum ar fi sporurile de noapte. Și nu ar avea cum să își îndeplinească obligațiile asumate, integral și corect.  
  • nu au făcut dovada că au resurse să acopere toate posturile de pază, în cazul în care câștigă contractele cu ALPAB pentru toate loturile la care au depus oferte.
  • nu au furnizat suficiente informații despre dotarea tehnică pe care o au.
  • nu au făcut dovada unor capacități materiale (spre exemplu, nu au dovedit că ar deține stații sau telefoane pentru fiecare post pe care vor să-l acopere în parcuri).
  • nu au făcut dovada experienței similare.

Anubis Security SRL a mai susținut și că ALPAB nu i-a dat acces liber la toate datele la care ar fi avut dreptul.

Textul contestațiilor e amplu, întins pe mai multe pagini.

Puteți citi, în cele două documente de mai jos, întregul parcurs al contestației.

În replică, ALPAB a susținut că Anubis Security SRL n-a făcut decât să formuleze niște critici cu caracter general, pe care le-a îndreptat asupra tuturor concurenților care s-au clasat pe primele poziții, la evaluarea ofertelor Loturilor 1,2 și 4.

ALPAB a mai spus că i-a pus la dispoziție firmei care contestă toate informațiile care nu au fost declarate confidențiale de alți ofertanți. Și că scopul Anubis Security SRL era doar să determine ALPAB să se selecteze o ofertă inferioară din punct de vedere calitativ.

CNSC a admins, în parte, contestațiile Anubis Security SRL.

A considerat că parte dintre aspectele sesizate de Anubis Security SRL nu sunt justificate. Dar pe altele le-a considerat întemeiate. Și a decis să impună ALPAB să reevalueze ofertele pentru cele 3 loturi, începând cu etapa propunerii tehnice.

Această evaluare a propunerii tehnice e a 2-a etapă din 5, câte are licitația.

Decizie-CNSC-

Anubis Security SRL a mers în instanță, la Curtea de Apel București și a cerut CNSC să revină asupra deciziei. De ce să revină? Pentru că DNSC - în decizia sa - a admis doar în parte solicitările firmei care a contestat.

Curtea de Apel i-a respins firmei Anubis Security SRL cererea, prin hotărâre definitivă. Detalii despre proces găsiți aici.

Cu alte cuvinte, decizia CNSC a rămas valabilă.

Iar asta înseamnă, printre altele, că ALPAB n-a evaluat ofertele pentru Loturile 1,2 și 4 așa cum trebuia.

spotmedia.ro a întrebat ALPAB ce va face în continuare. Va continua cu reevaluarea sau va anula, din nou, întreaga licitație?

parcuri

ALPAB ne-a răspuns că, în urma deciziei Curții de Apel București, nu are altă soluție decât să continue să reevalueze ofertele depuse. Și că speră ca până pe 10 octombrie „să se finalizeze procedura de atribuire, respectiv semnarea acordurilor-cadru pentru Loturile 1,2 și 4”.

Asta ar însemna că, după o pauză de aproape 4 ani, marile parcuri din București ar fi, din nou, păzite.

Cine s-a luptat pentru banii de curățenie din Parcurile Tineretului și Carol

Am întrebat ALPAB și ce va face în cazul Lotului 3 - din care fac parte Parcurile Tineretului și Carol. La acest lot, Anubis Security SRL nu a licitat și nici nu avea ce sau cum să conteste.

Iată răspunsul ALPAB:

„Pentru Lotul 3 din cadrul procedurii nu au fost depuse contestații. Autoritatea contractantă a procedat la Atribuirea acordului cadru pentru acest lot în data de 30.05.2024. Anunțul de atribuire aferent anunțului de participare CN1056716/28.06.2023 se va publica în termen de 30 de zile de la data încheierii acordului-cadru în urma finalizării procedurii”.

ALPAB nu poate comunica la acest moment numele câștigătorului, întrucât licitația, per total, nu e finalizată.

Pentru lotul 3 - cel atribuit, dar al cărui câștigător încă nu îl știm - au fost depuse 5 oferte, din partea:

  • Eneea Real Security SRL (acționar și beneficiar al banilor din firmă: Ovidiu Garcea, despre care parte a presei scrie că a fost polițist).
  • Integra Guard SRL (acționari și beneficiari ai banilor sunt Cornel și Marcela Dinu. Poveste legăturilor cu Cristian Popescu Piedone și a contractelor familiei din care fac parte acționarii o puteți citi într-o investigație Hotnews, aici).
  • Asocierea NEI Devizia de Securitate SRL - Ancora Com SRL
  • Asocierea Tetra System Guard SRL - X Guard Security System SRL - Julien Protect SRL

Unul dintre acționarii X Guard Security System SRL este Ines Bercaru. Potrivit informațiilor prezentate de Tolo.ro, aceasta aste fiica lui Bujor Florescu, fostului șef al Poliției Capitalei și adjunct al Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI). Soțul lui Ines Bercaru, pe nume Mihai Bercaru, a fost implicat în scandalul microfonului din locuința fostului ministru de Interne, Carmen Dan.

  • Tmg Guard SRL - Sgpi Security Force SRL
  • Elnet Security SRL - Mib Safe Guard SRL - Romprest Security SRL

Elnet Security SRL este deținută de Mihai Ionuț Toma Iordache. Anterior, acesta a fost asociat cu patronul InterAgro, Ioan Niculae, în firma Watch & Catch Security SRL (radiată în 2021).

Mib Safe Guard SRL este deținută de Dragoș Mihăiță Moldoveanu. E un om de afaceri care are participație în încă 19 firme din domenii diverse.

Iar Romprest Security SRL face parte din grupul de firme Romprest (devenit celebru în presă după „războiele gunoiului” din Sectorul 1).

La finalul procedurii, rămâne să aflăm cine a câștigat contractul.

Și, bineînțeles, să vedem dacă viitorii paznici își vor face treaba. Anterior, parte dintre cei angajați de CM Pază și Securitate SA nu făceau decât să mănânce semințe și să lase mizerie în urmă, fie pe băncile din parc, fie în cușetele mizere în care își petreceau timpul.

Camere video în parcuri? Când vor fi bani pentru asta!

Am întrebat ALPAB și dacă a făcut progrese pentru crearea sistemului de camere video pentru parcuri.

cctv
Foto: Pixabay.com

„În funcție de alocările bugetare viitoare vom putea realiza demersurile necesare unei astfel de investiții”, a transmis ALPAB la solicitarea spotmedia.ro.

Un sistem de camere CCTV înseamnă costuri cu echipamentele, dar și cu instalarea lor. În plus, cineva va trebui să se ocupe de monitorizare, ceea ce ar putea, de asemenea, să genereze costuri în plus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇