Novak Djokovici câștigă cea mai frumoasă finală olimpică din istorie și își îndeplinește ultimul său vis

Novak Djokovici câștigă cea mai frumoasă finală olimpică din istorie și își îndeplinește ultimul său vis

Novak Djokovici este noul campion olimpic la tenis, în premieră pentru cariera sa deja fabuloasă, la capătul unei finale absolut de poveste, cu marele său rival, tânărul Carlos Alcaraz, Spania, locul 3 mondial ATP.

Cea mai frumoasă finală olimpică de tenis din istorie, fără discuție, decisă de două tiebreakuri, fără niciun break bifat, scor 7-6, 7-6, pentru sârb.

Primul set al acestei finale olimpice a fost unul dintre cele mai frumoase povești ale măcar acestui sezon de tenis 2024. Ca două stânci proțăpite una în fața celeilalte, într-o deschidere de strâmtoare a unui ocean tumultuos, Djokovici și Alcaraz au rezistat eroic în schimburi de mingi pe muchie de cuțit, salvând, fiecare, pe rând, multe mingi de break reciproc. Inclusiv o minge de set avută de Djokovici, la scorul de 6-5. Asta după ce, anterior, sârbul salvase 5 mingi de break consecutive ale tenacelui Carlitos, la scorul de 4-4.

ADVERTISING

Un singur minibreak practic a decis tiebreakul primei manșe, câștigată de un Djokovici extrem de dârz, care a trecut în față pe tabelă la capătul unui prim set care a durat o oră și 40 de minute, un adevărat record demn de o asemenea finală olimpică, cu un asemenea afiș pe frontispiciu.

Bătălia a continuat la fel de dură și din deschiderea manșei secunde, cu singura diferență că, de data aceasta, Alcaraz a început să deschidă contul pe tabelă, și el a fost cel care trebuia urmărit, de către fostul lider mondial ATP.

S-a ajuns fără niciun break în această finală, bătând la porțile unui al doilea tiebreak, care putea decide sau prelungi această finală olimpică de care vom povesti mult timp în viitor.

Alcaraz a cedat acest tiebreak, poate că au contat și emoțiile profunde, poate că pofta și ambiția și voința imensului Djokovici de a-și atinge acest ultim mare țel al carierei au precumpănit.

ADVERTISING

Djokovici și-a îndeplinit astfel The Golden Slam, ceea ce înseamnă în limbaj uzual câștigarea a toate turneele de Mare Șlem, plus aurul olimpic la simplu masculin.

Cea mai frumoasă revanșă așadar pentru sârb în fața celui care îi sufla în trei seturi turneul de Mare Șlem de la Wimbledon, acum nici măcar o lună.

Desfășurarea întâlnirii:

Novak Djokovici este campionul olimpic, fabulos acest ultim punct, fabuloasă această finală, pe de-a întregul!

5-2, la două puncte de victorie Nole. Ne ținem parcă și noi răsuflarea. Dar urmează două servicii pentru Carlos.

4-2 la schimbarea de teren!

Nu mai e nimic de spus, Djokovici un supraom, o lovitură absolut ireală în cros, 3-2 pentru sârb, atât de aproape de visul său!

2-1 pentru Djokovici, un ultim schimb lung câștigat de iberic!

17.51: Și iarăși avem tiebreak, niciun break în această finală, ireal!

17.44: Avem prelungiri și în acest set, este 5-5.

ADVERTISING

17.37: Deși revenise la 0-40, Djokovici nu îi poate rezista lui Alcaraz, care găsește în continuare răspunsurile.

17.31: Este 4-4, ne apropiem poate de deznodământul acestei finale olimpice.

17.20: Rezistă și Nole la fel de bine, Alcaraz insistă uneori prostește cu scurte sau cu passing-shot-uri care nu își ating ținta.

17.13: Alcaraz rezistă și el din punct de vedere mental, este 3-2.

17.08: 2-2, Djokovici este o stană de piatră azi care face extrem de puține greșeli.

17.03: Alcaraz rămâne în față după o minge de break salvată, este 2-1.

16.55: Conduce pentru prima dată pe tabelă Alcaraz, 1-0, cu emoții însă, după ce Nole revenise de la 0-40.

16.50: Începe setul secund, Alcaraz este la butoane.

16.44: 7-3 în tiebreak pentru Djokovici, fabulos acest tenis jucat de ambii competitori, o oră și 40 de minute a durat întreaga manșă, cât un singur meci mare!

16.35: Atât de aproape cei doi, atât de aproape desigur la nivel înalt. Avem tiebreak, meritat, după ce Carlos salvează o minge de set!

16.28: Djokovici pune presiune pe Alcaraz, face 6-5 și îl obligă pe iberic să ducă setul în tiebreak.

16.23: Emoții puternice pentru iberic, dar până la urmă acesta egalează la 5 și duce setul în prelungiri.

16.16: Uluitor, Djokovici salvează 5 mingi de break și rămâne în față în acest prim set fabulos de la Paris.

16.01: În continuare se merge cap la cap, este 4-4.

15.57: Djokovici rămâne ferm pe poziții, este 4-3 acum pentru sârb.

15.53: 3-3, un prim game în fine mai liniștit pentru spaniol.

15.49: Acum este rândul lui Nole să salveze două mingi de break ale lui Alcaraz, avem parte de o finală extrem de intensă și echilibrată.

15.41: Revenire superbă în acest ultim game pentru Carlos, de la 0-40.

15.31: Se duce în față Djokovici, 2-1, revenind de la 15-30.

15.25: Un game lung, care a durat circa 10 minute. Carlos scapă de 3 mingi de break ale rivalului său.

15.15: 1-0 Nole, începe bine sârbul, avusese 40-0, dar a intrat apoi și Alcaraz puțin în meci.

ÎNCEPE PARTIDA!

15.05: Începe încălzirea oficială, Carlos a ales terenul, Djokovici va deschide finala cu serviciul său.

15.00: Avem imagini în direct de pe Chatrier, cei doi jucători sunt încă la vestiare și urmează să fie anunțați de crainic pentru a intra în arenă.

Reeditarea ultimei finale de la Wimbledon este și cel mai așteptat meci fără îndoială de la această Olimpiadă, din turneul de tenis desigur.

E o luptă pentru primul titlu olimpic din cariera celor doi, chiar pe arena centrală de la Philippe Chatrier, locul în care acum 2 luni, Alcaraz triumfa la Roland Garros. Va fi a opta înfruntare între locurile 2 și 3 ATP, cu Alcaraz cel care conduce la general momentan, scor 4-3.

Alcaraz a încercat și turneul de dublu în acest an la JO, unde a făcut pereche alături de marele Rafa Nadal, însă cei doi s-au oprit în sferturi.

Carlos Alcaraz vs Novak Djokovic | Final Extended Highlights | Wimbledon 2024

Djokovici, 37 de ani, se află la un meci de medalia după care a tânjit toată cariera, visul său interzis la precedentele ediții, singurul mare obiectiv care încă îi lipsește.

E pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice când primii doi favoriți ai turneului de tenis se întâlnesc în finală. Djokovici e e cel mai în vârstă finalist, iar Alcaraz cel mai tânăr, cu 16 ani sub sârb.

Partida se va televiza pe EuroSport și TVR.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din tenis!