Schimb major de deținuți cu Rusia, în care au fost implicate 7 țări: Jurnalistul WSJ și un pușcaș marin vs un colonel FSB criminal UPDATE

Schimb major de deținuți cu Rusia, în care au fost implicate 7 țări: Jurnalistul WSJ și un pușcaș marin vs un colonel FSB criminal <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Rusia i-a eliberat pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich (foto) şi pe fostul puşcaş marin american Paul Whelan ca parte a unui schimb major de deţinuţi cu SUA.

Este vorba de 26 de deţinuţi din Statele Unite, Rusia, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Belarus care au fost eliberaţi, a anunţat Preşedinţia Turciei, cea care a intermediat schimbul, relatează Reuters. 10 deţinuţi, inclusiv doi minori, au fost transferaţi în Rusia, 13 în Germania şi 3 în Statele Unite.

Casa Albă a declarat că SUA au negociat acest schimb complex cu Rusia şi alte ţări. Germania a confirmat că printre aceştia se numără Vadim Krasikov, condamnat pentru uciderea unui disident exilat la Berlin. Președenția turcă a informat că cei doi minori transferați în Rusia nu erau deținuți.

ADVERTISING

Casa Albă a publicat lista cu numele persoanelor eliberate în cadrul schimbului de deţinuţi Est-Vest:

  • Trei cetăţeni americani şi un rezident permanent legal se întorc din Rusia în SUA: Evan Gershkovich, Paul Whelan, Alsu Kurmasheva şi Vladimir Kara-Murza.
  • Doisprezece cetăţeni germani şi deţinuţi politici ruşi se vor întoarce în Germania: Dieter Voronin, Kevin Lick, Rico Krieger, Patrick Schoebel, Herman Moyzhes, Ilia Iaşin, Liliia Ceanişeva, Ksenia Fadeeva, Vadim Ostanin, Andrei Pivovarov, Oleg Orlov şi Saşa Skocilenko.
  • Opt persoane se întorc în Rusia: Vadim Krasikov (din Germania), Artem Viktorovici Dulţev (din Slovenia), Anna Valerevna Dulţeva (din Slovenia), Mihail Valerievici Mikuşin (din Norvegia), Pavel Alekseevici Rubţov (din Polonia), Roman Selezniov (din Statele Unite), Vladislav Kliuşin (din Statele Unite) şi Vadim Konoşcenock (din Statele Unite).
ADVERTISING

CNN citează un oficial american de rang superior care spune că va fi vorba despre cel mai mare schimb de deţinuţi dintre SUA şi Rusia de la sfârşitul Războiului Rece.

Negocieri îndelungate

Schimbul de joi are loc după luni de negocieri secrete şi complicate între Moscova şi Washington, în cadrul cărora diplomaţii americani au cutreierat lumea în căutarea de propuneri care să convingă Rusia să îi elibereze pe americani, potrivit CNN.

Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în luna martie a anului trecut în timp ce efectua un reportaj în oraşul Ekaterinburg din Urali şi a fost acuzat de spionaj în profitul CIA. El şi ziarul pentru care lucra au respins acuzaţiile. A fost condamnat luna trecută la 16 ani de închisoare, fiind prima dată de la Războiul Rece când Rusia a judecat un jurnalist american pentru spionaj.

ADVERTISING

În ceea ce-l priveşte pe fostul puşcaş marin Paul Whelan, el a fost reţinut în 2018 şi a fost condamnat la 16 ani de închisoare în 2020 tot pentru spionaj. El era cel mai „vechi” deţinut american din închisorile ruse. Washingtonul a vrut să obţină eliberarea lui în 2022, când autorităţile americane l-au eliberat pe traficantul de arme rus Viktor Bout, pentru a asigura eliberarea baschetbalistei Brittney Griner, după ce vedeta americană de baschet a stat închisă nouă luni în Rusia pentru trafic de droguri. Moscova nu a fost însă de acord să îl elibereze şi pe Whelan.

În ultimele zile erau tot mai evidente semnele că se pregăteşte un schimb de deţinuţi între SUA şi Rusia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇