Ministerul Transporturilor renunță la proiectul care ar fi interzis persoanelor bolnave să călătorească cu trenul

Ministerul Transporturilor renunță la proiectul care ar fi interzis persoanelor bolnave să călătorească cu trenul

Ministerul Transporturilor anunţă, joi, că, în urma propunerilor primite de la societatea civilă, a retras din dezbatere publică proiectul care ar fi interzis persoanelor care suferă de o boală contagioasă să călătorească cu trenul.

”În urma propunerilor primite din partea societăţii civile, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a decis retragerea proiectului de ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul feroviar din cadrul procedurii menţionate”, anunţă, joi, Ministerul Transporturilor.

ADVERTISING

Ministerul Transporturilor propunea modificarea unui alineat din Regulamentul privind transportul pe căile ferate din România, iar „persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători” nu vor mai putea călători cu trenul.

În prezent este în vigoare o prevedere care spune că persoanele bolnave pot călători cu trenul dacă plătesc rezervarea întregului compartiment.

Acum, articolul 9, alineatul 3 din OUG 7/2005 prevede:

“Admiterea la transport. Persoane excluse de la transport. Admiterea condiţionată

ADVERTISING

(3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate:

a) persoanele care, prin comportare, perturbă ordinea publică, contravin normelor de conduită publică şi bunelor moravuri ori care produc vătămări materialului rulant aparţinând operatorului de transport feroviar sau care nu respectă prevederile prezentului regulament. Aceste persoane nu au dreptul nici la restituirea contravalorii călătoriei;

b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători, în afară de cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie, în condiţiile prevăzute la art. 21.

ADVERTISING

c) persoanele care insultă sau agresează agenţii operatorului de transport feroviar sau ai administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare aflaţi în timpul serviciului.”

Ministerul Transporturilor propunea modificarea articolului 9, alineatul 3, punctul b), iar acesta urma să aibă următorul conţinut:

„(3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate: b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie, în condiţiile prevăzute la art. 21”.

CFR a precizat, marţi, că noua prevedere ţine cont de reglementările europene şi s-ar aplica de către toţi operatorii de transport pe calea ferată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇