100 de sticle șampanie au fost găsite pe o navă scufundată acum 170 de ani

100 de sticle șampanie au fost găsite pe o navă scufundată acum 170 de ani

Scafandrii polonezi au descoperit o epavă din secolul al XIX-lea în largul coastei suedeze „încărcată până la refuz” cu sticle cu șampanie.

Grupul de scafandri făcea scufundări în Marea Baltică, la 37 km sud de insula Öland, când au găsit săptămâna trecută ambarcațiunea, despre care se crede că este o navă comercială, scrie The Guardian.

Apa din Marea Baltică, ce găzduieşte aproximativ 100.000 de epave, este o destinaţie atractivă pentru scafandri, arheologi marini şi, mai recent, hoți.

Scafandrii au numărat aproximativ 100 de sticle de șampanie în cala navei, precum și porțelan și apă minerală.

ADVERTISING

„Întreaga epavă este încărcată până la refuz cu lăzi cu șampanie, apă minerală și porțelan”, a declarat pentru AFP Tomasz Stachura, liderul grupului de scufundări Baltictech.

„Eu fac scufundări de 40 de ani și se întâmplă adesea să găsim o sticlă sau două. Aceasta este o premieră pentru mine”, a adăugat el.

Scafandrii au spus că descoperirea sticlelor de apă din lut sigilate i-a ajutat să stabilească faptul că vasul s-a scufundat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

„Am reușit să facem fotografii cu numele mărcii ștampilate pe o sticlă de lut, care s-a dovedit a fi una de la compania germană Selters – iar logo-ul avea această formă precisă în acea perioadă”, a spus Stachura.

ADVERTISING

Scafandrii au anunțat autoritățile regionale suedeze despre epavă, dar va dura mult timp să aducă sticlele de șampanie la suprafață.

„Nava a stat acolo 170 de ani, așa că lăsați-o să stea acolo încă un an și vom avea timp să ne pregătim mai bine pentru operațiune”, a precizat Stachura.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇