De ce nu se pun garduri electrice pentru urși? Ministrul Fechet: Să transformăm România într-un țarc e o greșeală

De ce nu se pun garduri electrice pentru urși? Ministrul Fechet: Să transformăm România într-un țarc e o greșeală

Ministrul Mediului nu este adeptul gardurilor electrice, ca măsură pentru a îndepărta urşii.

Mircea Fechet spune că nu pot fi puse garduri pe trasee montane.

”E o soluţie care se poate aplica punctual. Dacă ai o livadă, dacă ai o stână, dacă ai o cultură agricolă, bineînţeles că o poţi împrejmui cu gard. Dar, îmi spunea cineva, spre exemplu, ”Hai să punem garduri electrice pe traseele montane!”. Nu se poate pune.

Când mergi pe un traseu montan, aproape nici nu înţelegi cine e în spatele gardului, tu sau restul, să fii stânga-dreapta. Eu personal am fost pe munte de multe ori. Sunt zone unde nici n-ai avea loc, nici n-ai avea unde şi să transformăm România într-un foarte mare ţarc plin cu garduri electrice mi se pare că e o greşeală”, a afirmat Mircea Fechet, sâmbătă, la Prima TV.

ADVERTISING

El susţine că problema nu ar fi rezolvată de aceste garduri electrice.

”Mie mi se pare că trebuie să aplicăm fiecare măsură aşa cum se potriveşte ea pentru fiecare situaţie, nu să spunem că gata, punem câteva sute de sau mii de kilometri de garduri electrice şi am rezolvat problema. Pentru că nici gardul nu rezolvă.

Îmi povestea primarul de la Slănic, era aproape de râs dacă nu era de plâns, dar se întâmpla uneori să se ia curentul în staţiune, intra ursul, după care venea curentul şi alunga ursul, dar el nu mai putea să ajungă înapoi în pădure din pricina gardului electric. Ceea ce, repet, poate merge într-o localitate, într-un sat, dar în niciun caz nu poate fi la scară implementat un astfel de lucru.

ADVERTISING

De altfel, noi finanţăm din fondul de mediu şi chiar am discutat cu colegii de la AFM, să termine cât mai repede evaluarea acelor proiecte, pentru că noi finanţăm, printre altele, şi astfel de garduri electrice, înţelegând, repet, că nu e o soluţie universal valabilă”, a mai declarat ministrul Mediului.

Amintim că o tânără de 19 ani a fost ucisă, în această lună, de un urs pe traseul Jepii Mici.

Ulterior, Parlamentul a adoptat un proiect care crește cota urșilor care pot fi omorâți în 2024 la aproape 500 de exemplare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇